Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην τελική ευθεία η εξαγορά της κερκυραϊκής «Γαλαξίας» από τον ΣΥΝΚΑ - Όλοι οι όροι του deal

tags :
Στην τελική ευθεία η εξαγορά της κερκυραϊκής «Γαλαξίας» από τον ΣΥΝΚΑ - Όλοι οι όροι του deal
To deal έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες
Στα 15 εκατ ευρώ διαμορφώνεται το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες του BN, για την απόκτηση της κερκυραϊκής αλυσίδας «Γαλαξίας», γνωστά ως «Δήμητρα Μάρκετ» από τον Συνεταιρισμό ΣΥΝΚΑ.
To deal έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες περίπου, με την έκδοση της απόφαση της ΕΠΑν.
Ας σημειωθεί ότι και οι δύο επιχειρήσεις είναι εδώ και χρόνια μέλη του ΕΛΟΜΑΣ και οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της ιδιοκτησίας των «Δήμητρα» με την αλυσίδα «Μασούτης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά γνωστοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου από τον «Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης» που εδρεύει στην περιοχή Επισκοπή της τοπικής κοινότητας Αγυιάς. Αποκτά το ποσοστό του 75% των μετοχών των εταιρειών «Γαλαξίας Δήμητρα Μάρκετς» και «Μαρκάτο» οι μετοχές των οποίων σήμερα βρίσκονται στην κατοχή του Στ. Βλάχου, του Ν. Ζώτου, της Ροζαλίας Ασπασίας Μεταλληνού, της Αντωνίας Μεταλληνού και του Γεωργίου Μεταλληνού.
Να σημειωθεί ότι το 25% είναι ενεχυριασμένο σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ποσοστό όμως το οποίο και αυτό θα περιέλθει στον ΣΥΝΚΑ, είτε ταυτόχρονα με το 75% της αλυσίδας, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ο ΣΥΝΚΑ αποτελεί μετονομασία του ΙΝΚΑ Κρήτης που έγινε το 2016 λόγω δικαστικής διαμάχης με το Ινστιτούτο Καταναλωτών.
Ιδρύθηκε το 1979 από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων ενώ παραμένει συνεταιριστική καταναλωτική επιχείρηση με τα μέλη – συνεταιριστές να ξεπερνούν πλέον τους 5.600.
Το πρώτο βήμα εκτός Κρήτης έγινε το 2014 με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης αποκτώντας έτσι 16 νέα καταστήματα στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο και τη Νάξο.
Πλέον η αλυσίδα αριθμείς 51 καταστήματα ενώ με την εξαγορά των Δήμητρα, θα φτάσει τα 70 καταστήματα.
Σήμερα οι εργαζόμενοι του ΣΥΝΚΑ είναι πάνω από 1.200 και οι πωλήσεις του ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Στρατηγική κίνηση εντός του ΕΛΟΜΑΣ

Κίνηση ενδυνάμωση του ΕΛΟΜΑΣ κρίνεται από στελέχη της αγοράς η απόκτηση «Γαλαξίας» από τον Συνεταιρισμό ΣΥΝΚΑ, καθώς ενδεχόμενη εξαγορά της πρώτης από άλλη εταιρεία εκτός συνεταιρισμού, θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι το 2018 ο τζίρος του Ομίλου αλυσίδων σουπερμάρκετ ΕΛΟΜΑΣ, το 2018 κατέγραψε υποχώρηση 8%.
Σήμερα ο ΕΛΟΜΑΣ αριθμεί 26 αλυσίδες και 800 καταστήματα εκ των οποίων οι δύο ισχυροί παίκτες είναι οι αλυσίδες Κρητικός και Bazzar.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων το 2018 ο ΕΛΟΜΑΣ σημείωσε τζίρο 25,3 εκατ ευρώ έναντι 27,5 εκατ ευρώ το 2017. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 123 χιλ. ευρώ έναντι 131 χιλ ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 41 χιλ ευρώ από 30 χιλ. ευρώ.
Παλαιότερα ο Όμιλος (2012) αριθμούσε περί τις 40 αλυσίδες, η οποίες είτε εξαγοράστηκαν είτε έκλεισαν.
 
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης