Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Καμπανάκι της ασφαλιστικής αγοράς στον Χ. Σταϊκούρα για την ταχύτητα επενδύσεων - Ανησυχία για 2ο - 3ο πυλώνα

Καμπανάκι της ασφαλιστικής αγοράς στον Χ. Σταϊκούρα για την ταχύτητα επενδύσεων - Ανησυχία για 2ο - 3ο πυλώνα
Φαίνεται να περνάει στις καλένδες το θέμα της ασφάλισης των νέων ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς ο σημερινός υπουργός Εργασίας δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά όσον αφορά τους ρυθμούς με τους οποίους η κυβέρνηση «ξεδιπλώνει» την πολιτική της στον τομέα διευκόλυνσης των επενδύσεων, με σημεία αιχμής την επέκταση της επικουρικής ασφάλισης στις εταιρίες (σχέδιο Μηταράκη), τα φορολογικά κίνητρα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, αλλά και το θέμα της παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης από τα κρατικά νοσοκομεία.
Κορυφαίο στέλεχος της αγοράς εξηγούσε στο ΒΝ ότι μετά την απομάκρυνση του κ. Ν. Μηταράκη «φαίνεται να περνάει στις καλένδες το θέμα της ασφάλισης των νέων ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς ο σημερινός υπουργός Εργασίας δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά».
Ταυτόχρονα η ενδεχόμενη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο CVC, που θεωρείται φαβορί, καθώς έχει ήδη στην κατοχή του στη χώρα μας επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά, η οποία θα υποχρεωθεί σε βίαιες συνέργειες ιδιαίτερα στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, καθώς η μόνη ασφαλιστική εταιρία που έχει ήδη αντίστοιχα δικές της παροχές είναι η Interamerican. Ο επικεφαλής της εταιρίας Γιάννης Καντώρος, πάντως θεωρεί ότι το συγκεκριμένο fund δεν πρόκειται να παραμείνει στη χώρα πάνω από 4-5 χρόνια.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες φαίνεται πως μεσο-μακροπρόθεσμα εξετάζουν ταυτόχρονα δύο κατευθύνσεις:
Την υιοθέτηση και καθιέρωση των DRGs (συστήματα Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών που θα αντικαταστήσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια-ΚΕΝ) σε ό,τι αφορά τη συνεργασία τους με τις ιδιωτικές κλινικές. Και την πιθανή εκμετάλλευση τμημάτων των κρατικών νοσοκομείων, συνεργαζόμενες με το Ελληνικό Δημόσιο.
Στις 14 Φεβρουαρίου πάντως ολοκληρώνεται ο πλήρης οικονομικός έλεγχος της Εθνικής Ασφαλιστικής και στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων ενδιαφερομένων να υποβληθούν έως τις 21 Φεβρουαρίου. Όπως έχει αναφερθεί το CVC με 640 με 650 εκατ ή 0,65 B/V με 1 δισεκ. Αποτίμηση, όπως έχει γράψει το ΒΝ, πιθανότατα θα είναι ο πλειοδότης για την Εθνική Ασφαλιστική.
Στο θέμα της μείωσης των φόρων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών (ΕΑΕΕ) έχει καταθέσει στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μία δέσμη προτάσεων με σταδιακότητα της μείωσης σε βάθος πενταετία που μπορεί να φτάνει στο 20%, όπως και εκεί παρά το γεγονός ότι υπήρξε φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και η πρόθεση νομοθέτησης κάποιων κινήτρων, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις ακριβείς προθέσεις της.
Πάντως οι ασφαλιστικές εταιρίες στο σύνολό τους εξακολουθούν να έχουν υψηλή κερδοφορία, παρά την αναντίστοιχη αύξηση του πελατολογίου τους, γεγονός που οφείλεται στα θετικά επενδυτικά αποτελέσματα (κυρίως από ομόλογα) των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις περικοπές κόστους και τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων στον κλάδο αυτοκινήτου, οδήγησαν σε σαφώς ικανοποιητικές κερδοφορίες και σε πολύ ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Πάντως, ο Ceo της Ιntreramerican Γιάννης Καντώρος, θεωρεί ότι η ετοιμότητα της ασφαλιστικής αγοράς να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, στο παρόν και το μέλλον, «θα κριθεί από τη δυνατότητα να δώσει λύσεις στους κρίσιμους τομείς ασφάλισης, που είναι η υγεία, οι συντάξεις και οι καταστροφικοί κίνδυνοι» δηλώνει, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε πλέον ώριμοι ασφαλιστικά, με συνείδηση των απαιτήσεων για τον ρόλο που καλούμαστε να επιτελέσουμε.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης