Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Χωρίς αντισώματα...

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Χωρίς αντισώματα...
Οι επενδυτές βρήκαν μια πιο ουσιώδη αφορμή διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά τους σε ένα φαινόμενο που θεωρητικά δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο
Η ένταση του φαινομένου της εξάπλωσης του κορονοιού δεν άφησε πολλά περιθώρια για διαφοροποιήσεις στην συνολική εικόνα της Ελληνικής Αγοράς.
Η ροή δεδομένων από το μέτωπο της εξέλιξης των κρουσμάτων δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί καθησυχαστική και ως εκ τούτου η εστίαση της επενδυτικής κοινότητας θα παραμείνει σταθερά στο θέμα έως ότου καταγραφεί επιβράδυνση του φαινομένου ή κάποια πιο αποτελεσματική ιατρική αγωγή που θα συμβάλει στον περιορισμό των κρουσμάτων.
Η ιστορία έχει δείξει πάντως ότι σε κάθε νέα επιδημία τα αντανακλαστικά καταστολής σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο ενεργοποιούνται ταχύτερα (SARS, Η1Ν1) ενώ στην τωρινή κατάσταση προοδευτικά καταγράφεται ηπιότερος ρυθμός θνητότητας από τις αρχικές ενδείξεις γεγονός που δημιουργεί κάποια αισιοδοξία σε ότι αφορά τις επιπτώσεις και το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Από την άλλη πλευρά οι αγορές δείχνουν πάντοτε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αρνητικά φαινόμενα, ο φόβος είναι ένα πιο ισχυρό και πιο μεταδοτικό συναίσθημα από ότι ο ενθουσιασμός.
Όπως και να έχει οι επενδυτές βρήκαν μια πιο ουσιώδη αφορμή διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά τους σε ένα φαινόμενο που θεωρητικά δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Στο εσωτερικό η επιτυχία της έκδοσης της ελληνικής 15ετίας με χαμηλό κουπόνι και η μεγάλη υπερκάλυψη από πλευράς συγκέντρωσης κεφαλαίων και η αναβάθμιση από την Fitch δεν είχε αντίκρισμα στο Χρηματιστήριο.
Οι «γεμάτες» αποτιμήσεις σε πολλούς σημαντικούς κλάδους για την πορεία του Γενικού Δείκτη και οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν βοήθησαν στο να βγουν αντισώματα που θα αναχαίτιζαν την επιδημία των πωλήσεων με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη του μήνα σε μία εβδομάδα αδιάλειπτης πτώσης.
Ωστόσο οι εισροές προς την θεσμική διαχείριση συνεχίστηκαν καθώς άλλα 22,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν την εβδομάδα που πέρασε προς τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού. Ενδεχομένως η προέλευση των πωλήσεων στο ΧΑ συνδέεται με μια γενικότερη στάση αποστροφής ρίσκου που υπάρχει στο εξωτερικό η οποία λόγω της ρηχότητας της Ελληνικής αγοράς δημιούργησε μεγαλύτερο πτωτικό ίχνος.
Επομένως στην παρούσα φάση ο διεθνής παράγοντας είναι πιο καθοριστικός από την όποια εγχώρια ειδησεογραφία και η αποφασιστική αφορμή για το γύρισμα της αγοράς θα έχει την βάση του στις ξένες αγορές.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθαρά πτωτικά σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τριών πρώτων εβδομάδων της χρονιάς.
Η ζώνη των 950 μονάδων επιβεβαίωσε την φήμη της ως επίπεδο αντίστασης, οι πωλήσεις εντάθηκαν και πλέον το διάγραμμα απέκτησε ενδιαφέρον καθώς οι πωλητές κατάφεραν να γράψουν την πρώτη τους νίκη μετά από αρκετό καιρό.
Η βασική στήριξη βρίσκεται στην γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδο το οποίο κατακτήθηκε μετά από τρεις απόπειρες σε διαφορετικούς χρόνους το 2019.
Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε κάποια ζώνη υποτιμητικής υπερβολής ενώ η εβδομαδιαία εικόνα του MACD αποφορτίστηκε μετά την συνεχή διολίσθηση των τιμών.
Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έδωσε το πρώτο σήμα πώλησης για την φετινή χρονιά ενώ ο κινητός μέσος των 50 ημερών κινείται οριακά χαμηλότερα (907 μονάδες) αλλά με ανοδική τροχιά φλερτάροντας με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Συμπερασματικά η διαγραμματική εικόνα δεν δείχνει ακόμα σημάδια εκτόνωσης και ενδεχομένως προς την περιοχή των 900 – 890 μονάδων να υπάρξει κάποια πιο πειστική αντίδραση σε μια λογική σφοδρών βραχυπρόθεσμων υποτιμήσεων.
Χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα από το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον ξεκινάει η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση Tier II της Alpha Βank ενώ την Δευτέρα λήγει η περίοδος επιλογής του μερίσματος σε μετοχές από τον ΟΠΑΠ.
Στις 5 Φεβρουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Άβαξ.
Ακόμα, την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων με πιθανή καταγραφή νέου χαμηλότερου επιτοκίου μετά την έκδοση των εξάμηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο -0,05%.
Τη Δευτέρα (3/2) τέλος αναμένεται η επανέναρξη των συναλλαγών στο κινέζικο χρηματιστήριο μετά την πολυήμερη αργία της αλλαγής του κινέζικου έτους.

Τμήμα ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης