Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψύχραιμο ξεκίνημα με επιλεκτικές τοποθετήσεις

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψύχραιμο ξεκίνημα με επιλεκτικές τοποθετήσεις
ΑΓΟΡΑ: Με το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού το ΧΑ. Η Ευρώπη άνοιξε οριακά υψηλότερα ενώ το ΧΑ στο -0,60% και προσπαθεί να κρατήσει τις 905 μονάδες. Θέλει λίγο προσοχή καθώς η ειδησεογραφία από Κίνα θα παίξει και σήμερα σημαντικό ρόλο.

Στα πρώτα λεπτά φαίνεται ότι οι αγορές δεν έχουν επηρεαστεί από την πορεία των αγορών της Κίνας. Οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί και έχουμε μία διόρθωση καλή από τα υψηλά. Βέβαια οι αναλυτές ανησυχούν καθώς δε γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί αυτή η επιδημία, η οποία εξαπλώνεται με τρομερούς ρυθμού.

Η απαγόρευση του short selling στην Κίνα έχει δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες σε διαχειριστές καθώς εκτιμούν ότι αφού κάποιοι δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις τους ίσως θα προχωρήσουν σε μειώσεις θέσεων σε άλλες αγορές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υποχωρούν λίγο περισσότερο από τα άλλα βαριά χαρτιά στην έναρξη και ειδικά η Πειραιώς που βέβαια την Παρασκευή είναι κλείσει με άνοδο. Έχει απώλειες περίπου 2%. Ο τζίρος είναι χαμηλός στο ξεκίνημα των συναλλαγών και δείχνει μία στάση αναμονής από τους επενδυτές.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μετά τη σημαντική υποχώρηση στη συνεδρίαση της Παρασκευής σήμερα αντιδρά ανοδικά. Με μικρή άνοδο βέβαια αλλά μαζί με κάποιες άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συγκρατούνται οι απώλειες της αγοράς.

VIOHALCO: Τεχνικά φαίνεται ότι πάτησε στη στήριξη και αντιδρά. Έπεσε απότομα στις προηγούμενες συνεδριάσεις και σήμερα έγραψε χαμηλό στα 3,58 ευρώ. Λίγα λεπτά αργότερα βρέθηκε στα 3,64 ευρώ. Μικρός ο όγκος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το πτωτικό σερί φέρνει μία μικρή αντίδραση στο ξεκίνημα με τη μετοχή να γράφει χαμηλό στα 1,6920 ευρώ και να αντιδρά λίγο πάνω από τα 1,72 ευρώ.

ΕΛΛΑΔΟΣ: Ξεχωρίζει στα πρώτα λεπτά αφού πέρασε πάνω από τα 16 ευρώ ξανά και αυξήθηκε η μεταβλητότητα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε δημοπρασία. Στα 16,28 ευρώ και στο +2,39% με όγκο 2,2 χιλ. τεμάχια.

AEGEAN: Με όγκο σχεδόν 5 χιλ. τεμάχια υποχωρεί 1,19% και βρίσκεται στα 8,28 ευρώ. Η αποτίμηση στα 591 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (απάντηση): Ναι, έχετε δίκιο και το έχουμε αναφέρει. Η δημόσια πρόταση είναι αρκετά κοντά στην τιμή εισαγωγής πριν από 20 χρόνια. Μην ξεχνάμε όμως πόσες εταιρείες έχουν φύγει σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής. Άλλο τότε που μπήκαν, άλλο τώρα.

Από τις πρόσφατες (Νηρεύς, Σελόντα, Περσεύς) αλλά και παλαιότερες (Ντρουκφάρμπεν) μέχρι και πολλά χρόνια πίσω (Γρηγόρης) όλες φεύγουν κάτω από την τιμή εισαγωγής. Το θέμα είναι η αγορά να «ανακαλύπτει» τις φθηνές μετοχές και να μην αφήνει περιθώρια να βγουν χαμηλότερα.

Όσο η αγορά αδιαφορεί και τις κοιτάζει τότε δίνει δικαιώματα για έξοδο χαμηλότερα. Και πάλι καλά να λέμε που κάποιοι μέτοχοι έκαναν γνωστό νωρίς ότι δε θα δώσουν χαμηλά τις μετοχές, αλλιώς μπορεί και να επιχειρούσε κάτω από τα 9 ευρώ έξοδο η συγκεκριμένη.

ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ (απάντηση): Δε νομίζω πως έχετε δίκιο. Η μετοχή έχει κάνει περίπου το 3,5% με τον κ. Σπύρου να έχει το 66%. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ελεύθερης διασποράς. Έχουμε την εντύπωση ότι ο market maker κάνει όγκο για να βελτιώσει την εικόνα της μετοχής.

Πολλοί θα μπορούσαν να πουλάνε σε αυτές τις τιμές. Είναι λίγο τραβηγμένο να πουλάει και να μην ανακοινώνει. Εκτός και αν ξέρετε κάτι παραπάνω. Άποψη της στήλης είναι ότι έχει βελτιωθεί τρομερά η συμπεριφορά της μετοχής λόγω Eurobank Equities και market making.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης