Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Τα σκουπίδια πνίγουν Παρίσι και Μασσαλία

Γαλλία: Τα σκουπίδια πνίγουν Παρίσι και Μασσαλία
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στην αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας
Εφιαλτική εικόνα έχουν δημιουργήσει τα σκουπίδια που κοντεύουν να πνίξουν το Παρίσι και τη Μασσαλία, με ξέχειλους κάδους και απορρίματα παντός είδους σε σακούλες ή χαρτόκουτα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια, να αναδίνουν μια δυσοσμία που προκαλεί ναυτία.
Αυτή είναι η εικόνα στις δύο πόλεις της Γαλλίας και είναι οι συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και στην αποκομιδή απορριμμάτων, που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού που απεργάζεται η κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron.
Όπως ακριβώς και με τους καθαριστές υπονόμων και λυμμάτων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο, και οι οδοκαθαριστές κι εργαζόμενοι στην αποκομιδή έχουν ένα προσδόκιμο μειωμένο κατά επτά έτη.
Εντούτοις, το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που οραματίζεται να δρομολογήσει ο Macron – κι εναντίον του οποίου έχουν ξεσηκωθεί - προβλέπει να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ως ανήκοντες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξηγεί η Νατάσα Πομέ, γγ του τμήματος του συνδικάτου CGT για τον δημόσιο τομέα.
Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κι αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενημερώνει η Cyctom, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των έξι εκατ. κατοίκων της περιφέρειας.
Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές, καθώς σχεδόν σε κάθε δρόμο της πρωτεύουσας τα απορρίμματα έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια.

000_1OO15R

000_1OO15N

Στους δρόμους της Μασσαλίας σωριασμένοι 3.000 τόνοι σκουπιδιών

Όπως τονίζει ένας εργαζόμενος σε παρισινό εστιατόριο, «κρατάμε τα απορρίμματά μας στο υπόγειο, διότι ήδη έχουν ξεχειλίσει οι κάδοι στον δρόμο.
Δεν πρέπει να συνεχισθεί άλλο η απεργία, διότι τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται περίπλοκα».
Σύμφωνα με τη Cyctom, ο αστυνομικός διευθυντής επίταξε το προσωπικό στους κλιβάνους αποτέφρωσης απορριμμάτων, που συνολικά απασχολούν 300 με 350 εργαζομένους, προκειμένου «να επανέλθουν στην ελάχιστη λειτουργία τους».
Στην πρωτεύουσα του Νότου της Γαλλίας, τη Μασσαλία, 3.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν πνίξει τους δρόμους, με τις τοπικές αρχές να διατείνονται πως έχουν εμπλακεί «σε μία αναμέτρηση» με «25 απεργούς (δηλ. το 0,98% του προσωπικού) που αποκλείουν για 10 μέρες τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων».
Την Παρασκευή, το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του τμήματος της CGT για τους δημοτικούς υπαλλήλους στο Παρίσι, ενάντια στη σύσταση μίας υπηρεσίας για κατ’ εξαίρεση αποκομιδή και εξασφάλιση ελάχιστων υπηρεσιών, η οποία έχει δημιουργηθεί με τη συμβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Ο δήμος στο Παρίσι έχει θέσει μάλιστα στη διάθεση των πολιτών μηχανήματα, προκειμένου να τους εμπνεύσει τον εθελοντισμό και να τους «παρακινήσει στο πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς».

075_stoupak-forsever200202_nppiY
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης