Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επικαλούνται δικαιολογίες οι θεσμοί, για να κρύψουν ότι δεν συναινούν σε μείωση πλεονασμάτων στην Ελλάδα…και λόγω κοινοβουλίων

Επικαλούνται δικαιολογίες οι θεσμοί, για να κρύψουν ότι δεν συναινούν σε μείωση πλεονασμάτων στην Ελλάδα…και λόγω κοινοβουλίων
Άρα αντί για 6,7 δισεκ. η Ελλάδα θα πάρει μόλις 3,6 δισεκ. και αυτά με μεγάλη δυσκολία…για ανάπτυξη της οικονομίας....
Με δικαιολογίες επιχειρούν οι θεσμοί να διασκεδάσουν την σχεδόν καθολική άρνηση τους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητάει η Ελλάδα.
Ενώ στην αρχή υποστήριζαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην πορεία ανακάλυψαν άλλα επιχειρήματα… για να κρύψουν ότι δεν συναινούν σε μείωση πλεονασμάτων.
Έτσι λοιπόν συνδέουν την μείωση των πλεονασμάτων με τα NPEs ή υπενθυμίζουν ότι απαιτούνται εγκρίσεις από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών.
Στην αρχή ήταν το ΑΕΠ, στην πορεία εμφανίστηκαν τα NPEs και στο τέλος υπάρχουν τα κοινοβούλια....
Για την Ελλάδα το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικής σημασίας κυρίως γιατί η Ελλάδα αναζητάει πόρους για να ενισχύσει την ανάπτυξη της.
Επίσης η Ελλάδα π.χ. θα ήθελε να μειώσει τις προκαταβολές φόρου στις επιχειρήσεις π.χ. κατά 30% εφόσον υλοποιούν επενδυτικά πλάνα και προφανώς θα ήθελε όσο μεγαλύτερο buffer για να υλοποιήσει αυτά τα αναπτυξιακά σχέδια.
Έτσι εξηγείται γιατί έχει ζητήσει τα κέρδη από τα ANFAs – κέρδη ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες – από το χρέος να μεταφερθούν στην ανάπτυξη και έτσι εξηγείται γιατί ζητείται μείωση στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,2% από το 2021.
Να σημειωθεί ότι το 3,5% πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ ισχύει έως και το 2022 και από το 2023 και μετά θα ισχύει πλεόνασμα 2,2% επί του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα πόνταρε ότι θα πάρει εγκρίσεις για τα ANFAs που ανέρχονται σε 4,2 δισεκ. και θα μειωθεί και το πρωτογενές πλεονασμένα  ή όφελος 2,5 δισεκ. οπότε 6,7 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη.
Όμως οι θεσμοί παίζουν συνεχώς καθυστερήσεις, ανακαλύπτουν πάντα ωραίες δικαιολογίες με βασικό επιχείρημα ότι θα πρέπει αλλαγές σε αποφάσεις Eurogroup θα πρέπει να περάσουν από ορισμένα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης.
Και ενώ η Ελλάδα εσχάτως πάει καλύτερα, δεν απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη αρνητικά, οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θέλουν να φέρουν ξανά την Ελλάδα στα κοινοβούλια τους και να θυμίσουν ή να ξυπνήσουν παλαιότερες καταστάσεις έντασης, αντεγκλήσεων π.χ. στα κοινοβούλια της Γερμανίας, Ολλανδίας ή άλλων χωρών.
Αν δει κανείς την στάση των θεσμών ακόμη και για τα ANFAs που ανέρχονται σε 4,2 δισεκ. και τα οποία αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους η Ελλάδα ζητάει να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη τελικώς μέσω πάλι δικαιολογιών τα 664 εκατ των ANFAs επειδή θα καθυστερήσουν οι αποφάσεις αφαιρούνται από τα 4,2 δισεκ. και απομένουν 3,6 δισεκ.
Η Ελλάδα το πιθανότερο σενάριο θα πάρει μόνο τα 3,6 δισεκ. από τα κέρδη των ANFAs για ανάπτυξη και ΔΕΝ θα πάρει μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
Άρα αντί για 6,7 δισεκ. η Ελλάδα θα πάρει μόλις 3,6 δισεκ. και αυτά με μεγάλη δυσκολία…για ανάπτυξη της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης