Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΕΣΑΗ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα

tags :
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΕΣΑΗ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, θα πρέπει εντός του 2020 να ληφθούν από τον ΔΕΣΦΑ οι αποφάσεις για την υλοποίηση του μετρητικού σταθμού που θα συνδεθεί με την υπόγεια αποθήκη
Τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις στο έργο της αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), εάν εντός του 2020 δεν ληφθούν από τον ΔΕΣΦΑ οι αποφάσεις για την μελέτη, χρηματοδότηση, προκήρυξη και κατασκευή του μετρητικού σταθμού που θα συνδεθεί με την υπόγεια αποθήκη.
Στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος φυσικού αερίου (2020-2029) ο ΕΣΑΗ υπογραμμίζει κατ’ αρχάς ότι ο μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός που θα συνδεθεί με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα είναι απαραίτητος για την έγχυση και απόληψη αερίου.
Υπενθυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του ΤΑΙΠΕΔ, εντός του 2020 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης της Νοτίου Καβάλας και θα οριστεί ανάδοχος του έργου.

Κρίσιμη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια

Αυτό, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, συνεπάγεται ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσει η μελέτη και κατασκευή της υπόγειας αποθήκης η οποία αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Συνεπώς συνεχίζει ο ΕΣΑΗ κρίνεται επιτακτική η άμεση εκκίνηση της ανάπτυξης του Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού για τη σύνδεση με την Υπόγεια Αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.
«Είναι άξιο απορίας πώς για ένα έργο -το οποίο έχει εγκριθεί για μία ακόμη φορά και ανήκει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος και παράλληλα η ελληνική δημοκρατία το έχει εντάξει μέσα στα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων της χώρας μας για την ενέργεια και το κλίμα- η τελική επενδυτική απόφαση να μην έχει ληφθεί και συνεπώς να μην αναφέρεται στο κείμενο ο τρόπος χρηματοδότησης, ο τρόπος ανάκτησης των επενδύσεων από πλευράς ΔΕΣΦΑ καθώς και η ενδεχόμενη επίδρασή του έργου αυτού στη Μεσοσταθμική Χρέωση Χρήσης ΕΣΦΑ», προσθέτει.

Χωρητικότητα 360 εκατ. κυβικών μέτρων

Ο Σύνδεσμος θεωρεί πώς άμεσα, εντός του 2020, θα πρέπει να ληφθούν οι εν λόγω αποφάσεις για την μελέτη, χρηματοδότηση, προκήρυξη και κατασκευή του Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού, ώστε να μην προκληθεί καθυστέρηση στο συνδεδεμένο έργο της Αξιοποίησης της Υπόγειας Αποθήκης της Νοτίου Καβάλας.
Η χωρητικότητα του εξαντλημένου κοιτάσματος τοποθετείται από το ΤΑΙΠΕΔ σε τουλάχιστον 360 εκατ, κυβικά μέτρα, ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 300-400 εκατ. ευρώ. Για την Ελλάδα, η υπόγεια αποθήκη αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα μπορεί να είναι πρωτόγνωρη, αλλά παγκοσμίως λειτουργούν 642 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, συνολικής δυναμικότητας 333 δισ. κυβικών μέτρων. Εξ αυτών, 126 υπόγειες αποθήκες, συνολικής ενεργούς χωρητικότητας περίπου 80 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, βρίσκονται στην Ευρώπη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης