Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την διεθνή άνοδο μη πειστική τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +1,47% στις 916 μον. αλλά κόπωση στις τράπεζες - Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό

Παρά την διεθνή άνοδο μη πειστική τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +1,47% στις 916 μον. αλλά κόπωση στις τράπεζες - Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αντιδράσει έστω και τεχνικά,  μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ δείχνει προς το παρόν ότι έχει σημαντική στήριξη στις 900 μονάδες
(upd12) Μη πειστική τεχνική ανοδική αντίδραση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 916 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη των μη τραπεζικών blue chips και λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή άνοδο των διεθνών αγορών.
Από την άλλη, οι χαμηλοί όγκοι και η προβληματική συμπεριφορά των τραπεζών που δεν κατάφεραν να αντιδράσουν έστω και τεχνικά δεν πείθουν για την συνέχεια της ανόδου ενώ και η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει εύθραυστη λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κίνα.
Στις διεθνείς αγορές, καταγράφεται ισχυρή άνοδος, ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,34%, ο Dax στην Γερμανία κινείται  στο +1,7% αλλά και ο Dow Jones καταγράφει ισχυρά κέρδη +1,6% καθώς η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δείχνει να καθησυχάζει τους επενδυτές.
Στα της ελληνικής αγοράς, οι τράπεζες κινήθηκαν χωρίς δυναμική και με χαμηλές συναλλαγές, ενώ η Eurobank ξεχώρισε με κέρδη +2,1% καλύπτοντας πάνω από το 50% του συνολικού όγκου των τραπεζών και ακολούθησε η Πειραιώς στο +1,5%, με οριακά κέρδη η Εθνική +0,41% ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Alpha Bank -0,50% στο χαμηλό της ημέρας.
Από την άλλη, ανοδικά έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα οι δεικτοβαρείς τίτλοι ΔΕΗ +3,65%, ΑΔΜΗΕ +3,46%, Motor OiI +2,09%, ΟΤΕ +2,07%......
Στα τραπεζικά νέα, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου η EBA και η ΕΚΤ θα πρέπει να έχουν δημοσιοποιήσει την τελική φόρμουλα που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις της Ελλάδος στα τραπεζικά ομόλογα που θα εκδοθούν.
Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί τις τράπεζες και συνδέεται με το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών είναι πως η επίδραση αυτού του σχεδίου θα είναι μηδενική στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό – RWA – και ταυτόχρονα δεν θα χρειαστούν πρόσθετες εγγυήσεις πέραν από αυτές που θα παρέχει το ελληνικό δημόσιο.
Η λύση που βρέθηκε για μηδενική επίδραση στο σταθμισμένο ενεργητικό των τραπεζών χωρίς πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις δεν θα ονομάζεται εγγύηση και ουσιαστικά θα παρέχεται μέσω των τραπεζών.
Π.χ. όταν το κράτος εγγυάται ένα senior bond κύριο ομόλογο που θα εκδώσει μια τράπεζα έχει δημιουργηθεί μια φόρμουλα ώστε μέσω της τράπεζας να παρέχεται μια πρόσθετη εξασφάλιση χωρίς να εμπλέκεται το κράτος άμεσα και χωρίς να θεωρείται αυτή η φόρμουλα πρόσθετη εγγύηση.
Σημειώνεται ότι αρχικά η ΕΒΑ άπαξ και η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα investment grade – είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να μπορεί η Ελλάδα να παρέχει εγγυήσεις στα τραπεζικά ομόλογα θα πρέπει να κατατεθούν πρόσθετες εγγυήσεις π.χ. με μετρητά ενώ στην συνέχεια τέθηκε η πρόταση για έκδοση κρατικών ομολόγων που θα κάλυπταν π.χ. το 130% της εγγύησης
Και με τις δύο προτάσεις το ελληνικό δημόσιο θα εμφανιζόταν στις αγορές ως αφερέγγυο και αναξιόπιστο….
Στην αγορά ομολόγων καταγράφέται σταθεροποίηση μετα τις οριακές πωλήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,17% με χαμηλό 1,1320% στις 30/1 και το ιταλικό 10ετές στο 0,96% με το μεταξύ spread στις 21 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 109 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται  στις 5138 μονάδες βάσης από 5369 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,21% και τον Γενικό Δείκτη +0,84%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, o Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,79%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, εντάθηκαν τα κέρδη των μη τραπεζικών blue chips και o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,57%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 836,57 μονάδες με άνοδο +0,73%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,47% στις 916 μονάδες έχοντας υψηλό στις 917,65 μονάδες και χαμηλό στις 911,10 μονάδες.
Ο τζίρος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 6,62 εκατ. ευρώ και όγκου 496 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 364 χιλ. τεμάχια αξίας 5,01 εκατ. ευρώ και  ο ΟΠΑΠ 37 χιλ. τεμάχια αξίας 426 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 39 χιλ. τεμάχια αξίας 714 χιλ. ευρώ και η Aegean 56 χιλ. τεμάχια αξίας 465 χιλ. ευρώ. .

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 916 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 920 και 930 μονάδες  και ακολουθούν οι  950 και οι 970 μονάδες  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  900 μονάδες και ακολουθούν οι 885 και οι 865 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι  880 -890 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.

Εταιρικά νέα

Προς την λύση του βρετανικού fund που δραστηριοποιείται στο real estate η Comer Group συγκλίνουν η Πειραιώς και η Marfin Investment Group.
Σύμφωνα με το deal η Πειραιώς κερδίζει 250 εκατ και ταυτόχρονα μετατρέπει τα 550 εκατ δάνεια της MIG σε ενήμερα με θετικές προφανώς επιδράσεις στον ισολογισμό της
Από την άλλη, η Comer  θα έχει επενδύσει 250 εκατ θα έχει πάρει δάνειο 170 εκατ και θα πουλήσει 350 εκατ την Attica Group.
Η Comer, θα έχει ελαχιστοποιήσει το ρίσκο της στην Ελλάδα και με αυτό το μηχανισμό – τέχνασμα, θα ποντάρει στην ανάκαμψη της MIG και η Πειραιώς θα έχει ενισχύσει ρευστότητα και δομή ισολογισμού μέσω μετατροπής μη ενήμερων δανείων σε ενήμερα.

Τραπεζικά νέα

H εξέλιξη των δανείων ενσωματώνει τη δυναμική της απομείωσης κινδύνου και της υγιούς ανάπτυξης των χορηγήσεων όπως επισημαίνει σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς στην παρουσίαση που πραγματοποίησε χθες (3/2) σε αναλυτές.
Η μείωση των κόκκινων δανείων αν και στοιχίζει κεφαλαιακά στην τράπεζα, όπως και σε κάθε τράπεζα, εκ των πραγμάτων είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου το πιστωτικό ίδρυμα να μπορέσει  στην πράξη  να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.
Σε μια πενταετία η Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει, εφόσον ακολουθήσει το πρόγραμμά της, 25,2 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις με στόχο αυτές να χρηματοδοτήσουν κυρίως τις επιχειρήσεις που είναι και ο μοχλός δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια της τράπεζας, που αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για το πως η Πειραιώς διαχειρίζεται τις κεφαλαιακές της απώλειες, αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα θα έχει απώλειες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ από τις πρωθύστερες τιτλοποιήσεις όμως θα έχει και όφελος περίπου 4 δισ. ευρώ από το Risk Weighted Asset.
Aυτό θα οδηγήσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε απώλεια 1,8 μονάδες και έτσι αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 14,5%.
Ας σημειωθεί πως η τράπεζα προκειμένου να μην επηρεαστεί η αναβαλλόμενη φορολογία της πρόκειται να δημιουργήσει μια νέα εταιρία κατά τα πρότυπα της Eurobank και της Alpha Bank στην οποία τεχνικά θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια.
Τέλος ας σημειωθεί πως οι νέες χορηγήσεις της τράπεζας θα τη βοηθήσουν στη διαμόρφωση κερδοφορία και κατ' επέκταση τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου το οποίο η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αλλά και για να αποπληρώσει το κουπόνι των Cocos το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η επικαιρότητα

Σε εγρήγορση και σε συναγερμό παραμένει ο πλανήτης εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς η μετάδοσή του είναι ταχεία και εξαπλώνεται, πλέον, σε πολλές χώρες της υφηλίου πέραν της Κίνας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, είναι υπαρκτή η πιθανότητα για κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες τρεις εβδομάδας.
Το Πεκίνο ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει έκτακτες εξαγωγές ιατρικού υλικού στην Κίνα, λόγω του ιού καθώς καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις ακόμα και σε προστατευτικές μάσκες, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες των επιστημόνων να απομονώσουν τον γενετικό κώδικα του ιού και να κατασκευάσουν το εμβόλιο.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα ξεπέρασε τους 20.400 μετά την καταγραφή 3.235 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια.
Πλέον ο αριθμός των θυμάτων στην Κίνα ξεπερνά τους νεκρούς της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους 349 άνθρωποι.
Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν χθες (3/2) να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.
Ενώ στην αρχή οι θεσμοί υποστήριζαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην πορεία ανακάλυψαν άλλα επιχειρήματα… για να κρύψουν ότι δεν συναινούν σε μείωση πλεονασμάτων.
Έτσι λοιπόν συνδέουν την μείωση των πλεονασμάτων με τα NPEs ή υπενθυμίζουν ότι απαιτούνται εγκρίσεις από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών.
Στην αρχή ήταν το ΑΕΠ, στην πορεία εμφανίστηκαν τα NPEs και στο τέλος υπάρχουν τα κοινοβούλια....
Αν δει κανείς την στάση των θεσμών ακόμη και για τα ANFAs που ανέρχονται σε 4,2 δισεκ. και τα οποία αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους η Ελλάδα ζητάει να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη τελικώς μέσω πάλι δικαιολογιών τα 664 εκατ των ANFAs επειδή θα καθυστερήσουν οι αποφάσεις αφαιρούνται από τα 4,2 δισεκ. και απομένουν 3,6 δισεκ.
Η Ελλάδα το πιθανότερο σενάριο θα πάρει μόνο τα 3,6 δισεκ. από τα κέρδη των ANFAs για ανάπτυξη και δεν θα πάρει μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
Άρα αντί για 6,7 δισεκ. η Ελλάδα θα πάρει μόλις 3,6 δισεκ. και αυτά με μεγάλη δυσκολία…για ανάπτυξη της οικονομίας.

Κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το sell off

Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (4/2) οι αγορές της Ασίας, μετά το sell off που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, αξιολογώντας παράλληλα τον δυνητικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η επιδημία στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,34% στις 2783,29 μονάδες, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία με κέρδη +0,49% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +1,21%.

Ισχυρή άνοδος σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Wall Street

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και στην Wall Street καθώς η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δείχνει να καθησυχάζει τους επενδυτές παρά τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και έχει προσβάλει περισσότερους από 20.000.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1,7%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,6%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,5%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +1,6%, ο S&P στο +2,2%, ο Nasdaq στο +1,6% ενώ κέρδη +1,27% καταγράφει το ETF GREC (9,56 δολ.)

Χωρίς δυναμική οι τράπεζες με υποτονικές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κινήθηκαν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης υποτονικά, ενώ η Alpha Bank έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,93 ευρώ, με άνοδο +0,41%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7820 ευρώ με πτώση -0,50% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,24 ευρώ, με άνοδο +1,50% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8250 ευρώ, με άνοδο +2,10% με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,28 ευρώ, με πτώση -0,93% αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3750 ευρώ, με άνοδο +3,02% και όγκο 220 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 173 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.

Με κέρδη οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Viohalco, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής Lamda .... ενώ με οριακή πτώση έκλεισε μόνο ο ΟΛΠ..
H Coca Cola έκλεισε στα 33,20 ευρώ, με άνοδο +0,73% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με άνοδο +2,06% και αποτίμηση 6,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,26 ευρώ, με άνοδο +3,65% και αποτίμηση 988 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,39 ευρώ, με άνοδο +3,46% και κεφαλαιοποίηση 554 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,35 ευρώ με άνοδο +0,80% και αποτίμηση 3,65 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,46 ευρώ, με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,90 ευρώ με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,04 ευρώ, με άνοδο +2,09% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,35 ευρώ με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,47 ευρώ με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 802 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,75 ευρώ, με άνοδο +3,23% και κεφαλαιοποίηση στα 299 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,11 ευρώ, με άνοδο +3,77% και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,17%, με την Ιταλία 0,96% το spread 21 μ.β. – Στο 1,73% το νέο 15ετές

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, μετά τις οριακές πωλήσεις που σημειώθηκαν αρχικά, με διάχυτη την ανησυχία για τον Κορωναιό την επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα και πλήττει τις παγκόσμιες αγορές.
Όταν θα κοπάσει – κάποια στιγμή η ανησυχία για τον Κορωναιό το ράλι στα ομόλογα θα ξεφουσκώσει, θα υπάρχουν επιθετικές πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς από 1,91% υποχώρησε στο 1,73% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,17% από 1,1320% ιστορικό χαμηλό στις 30 Ιανουαρίου 2020 ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,17% με το αμερικανικό 10ετές 1,58% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 91 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 0,31%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 και 30 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,74%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,58  μονάδες βάσης και απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,02%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,12 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,13%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1320%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 101,87 μονάδες βάσης και 1,73% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 139,74 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.138 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,09% ή 109 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/2/2020 στο -0,40% με υψηλό 0,7580% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,024% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης