Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία στις κινήσεις της στο Idlib - Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία στις κινήσεις της στο Idlib - Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας
Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας ενάντια στο συριακό στρατό στην επαρχία Idlib θεωρώντας τις ενέργειές της, αυτοάμυνα ως αντίποινα - Ψυχρές οι σχέσεις Τουρκίας - Συρίας
Οι ΗΠΑ στηρίζουν «πλήρως» τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας ενάντια στο συριακό στρατό στην επαρχία Ιντλίμπ θεωρώντας τις ενέργειές της, αυτοάμυνα ως αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo σε ανακοίνωσή του.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας, στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε ένα φυλάκιο παρατήρησης που χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και στηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα», τόνισε ο Pompeo .
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε «τις διαρκείς, αδικαιολόγητες και ανελέητες επιθέσεις του καθεστώτος της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ ενάντια τον πληθυσμό της Ιντλίμπ».
 
Τεταμένες οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Αγκυρας - Μόσχας μετά τα πυρά του συριακού στρατού κατά των δυνάμεων που είχε στείλει ο Ερντογάν να ενισχύσουν τα τουρκικά παρατηρητήρια γύρω από το Idlib όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Ουσιαστικά τρία από τα 12 φυλάκια της Τουρκίας έχουν περικυκλωθεί από δυνάμεις του Assad που προελαύνουν για να καταλάβουν το Ιντλίμπ.
Η Άγκυρα κατηγορεί την Μόσχα λέγοντας ότι είχε δώσει τις συντεταγμένες των δυνάμεων που δέχθηκαν τα πυρά.
Κάτι που μέσω τηλεγραφήματος του πρακτορείου TASS, απορρίπτει η Μόσχα.
Αργά σήμερα 4/2, όπως έγινε γνωστό από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, με πρωτοβουλία Erdogan, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία και θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες.
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Putin επισήμανε στον ομόλογό του ότι "αυξάνεται δραματικά" η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιώσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι συμφωνίες για την επαρχία Idlib της Συρίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την αυξημένη συνεργασία τους για την "εξουδετέρωση των εξτρεμιστών".
Νωρίτερα πάντως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, o κ. Cavusoglu είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Lavrov και συζήτησαν για το θέμα χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας σήμερα στην Άγκυρα είπε ότι το μεγάλο βάρος για τον έλεγχο της επιθετικότητας των δυνάμεων του Assad είναι στην Μόσχα.
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί τον Erdogan που πραγματοποίησε το ταξίδι στην Ουκρανία παρά την επίθεση που ακολούθησε την εξαγγελία της Ουκρανίας ότι πρόκειται να λάβει στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 τούρκοι στρατιώτες.
Οι κηδείες των 8 που γίνονται από σήμερα στην Τουρκία, σίγουρα διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό και στο εσωτερικό.
Ήδη αναλυτές που τονίζουν ότι η συμφωνία του Σότσι έχει καταρρεύσει, συζητούν για την πολική της επόμενης μέρας στη Συρία.
Για το αν θα πρέπει να ανασυνταχθούν σε κοντινότερα σημεία των συροτουρκικών συνόρων οι δυνάμεις που βρίσκονται εκεί ή αν θα ακολουθηθεί μια πιο σκληρή γραμμή παρά την κατάρρευση του modus vivendi που υπήρχε με την Ρωσία.
Εξ άλλου και ο κ. Cavusoglu σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι η διαδικασία της Αστάνα και η συμφωνία του Σότσι έχουν υποστεί πλήγμα.
Το μόνο σίγουρο πάντως τώρα είναι ότι η κατάσταση μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και της Άγκυρα στο Ιντλίμπ δεν έχει σταθεροποιηθεί και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι μετά από πυρά ανταπόδοσης έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 76 σύροι στρατιώτες.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης