Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η… απόσυρση 6,6 εκ ευρώ στη Λύκος και ο χαμένος λογαριασμός των εμπορικών απαιτήσεων

tags :
Η… απόσυρση 6,6 εκ ευρώ στη Λύκος και ο χαμένος λογαριασμός των εμπορικών απαιτήσεων
Τα περίεργα φαινόμενα στις οικονομικές καταστάσεις και ο ορκωτός ελεγκτής
Το φαινόμενο των μεγάλων διαγραφών φαίνεται ότι τείνει να γίνει μόδα για τις εισηγμένες. 
Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να έχει προσχωρήσει και η Inform Λύκος η οποία κατά την οικονομική χρήση του 2018 προχώρησε απέσυρε μηχανήματα που δεν είχε αποσβέσεις προβαίνοντας σε διαγραφή της τάξεως των 6,603 εκ ευρώ.
Η εταιρία αποδίδει τη διαγραφή στο γεγονός ότι απέσυρε τα μηχανήματα που ήταν παλαιάς τεχνολογίας καθώς ολοκλήρωσε τις επενδύσεις σε νέας τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 η Λύκος αναφέρει πως « σε συνέχεια της προηγούμενης εγκατάστασης των δυο ψηφιακών μηχανών υψηλής ανάλυσης inkjet στην Ελλάδα, εντός της χρήσης 2018 προχωρήσαμε στην εγκατάσταση της τρίτης ψηφιακής μηχανής υψηλής ανάλυσης inkjet στη Ρουμανία και στην παραγγελία της τέταρτης, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και για την παροχή άριστων προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες μας. Κατόπιν αυτού, παλαιότερα μηχανήματα ψηφιακής εκτύπωσης και προεκτύπωσης τέθηκαν οριστικά εκτός παραγωγικής λειτουργίας εντός του 2018».
Ανατρέχοντας στις μεταβολές παγίων του 2018 οι προσθήκες του 2018 ήταν μόλις 647 χιλιάδες ευρώ και του 2017 ήταν 1,6 εκ ευρώ ενώ 1,6 εκ ευρώ προσθήκες έγιναν και στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Από αυτό και μόνο το ερώτημα που τίθεται είναι πότε η εταιρία ανακάλυψε ότι δεν είναι αναγκαία τα μηχανήματα. Το 2017 δεν το ήξερε; Πέραν αυτού όμως είναι προφανές ότι τίθεται και ζήτημα σε σχέση με τη σωστή πολιτική αποσβέσεων και είναι απορίας άξιον ο ορκωτός ελεγκτής τι άποψη έχει επί του θέματος καθώς όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του δεν προβληματίστηκε καθόλου από τη διαγραφή. Το  βέβαιο είναι από τη διαγραφή και μόνο ότι τα μηχανήματα δεν είχαν καμία αξία πραγματικά ανεξαρτήτως αποσβέσεων.
Βέβαια η διαγραφή δεν είναι το μόνο θολό σημείο των οικονομικών καταστάσεων του 2018 στις οποίες η ίδια η εταιρία αναφέρει πως ο «Ο Όμιλος κατά τη χρήση 2018 μετέφερε εμπορικές απαιτήσεις σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έναντι μετρητών, εκ των οποίων ποσό € 3,4 εκατ. είναι ανείσπρακτο. Κατά το ποσό αυτό μειώθηκαν οι εμπορικές απαιτήσεις του Ομίλου, διότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διατηρεί ουσιαστικά όλους τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με τις παραπάνω απαιτήσεις».
Την ίδια στιγμή ο ορκωτός αναφέρει πως την «Την 31/12/2018, οι εμπορικές απαιτήσεις του Ομίλου και της Εταιρείας ανέρχονται σε € 11,8 εκ. (€ 12,9 εκ. την 31/12/2017) και € 4,2 εκ. (€ 5,4 εκ. την 31/12/2017) αντίστοιχα, ενώ η σχετική συσσωρευμένη απομείωση ανέρχεται σε € 1,1 εκ. (€ 1,09 εκ. την 31/12/2017) και € 823 χιλ. (€ 777 χιλ. την 31/12/2017) αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στην σημείωση 18 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων».
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως συμβαδίζουν τα όσα αναφέρει η εταιρία σε σχέση με τα αναφερόμενα από τον ορκωτό. Άραγε η αναφορά της εταιρίας περί μεταφοράς εμπορικών απαιτήσεων προβλημάτισε τον ορκωτό και πως αυτό αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης