Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Nomura: Εάν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη το ευρώ θα ανακάμψει κατά 8% - Όμως εάν δεν προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι τα σχέδια σύγκλισης η ισοτιμία θα βρεθεί στο 1,10 δολ. – Τι εκτιμούν 12 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

tags :
Nomura: Εάν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη το ευρώ θα ανακάμψει κατά 8% - Όμως εάν δεν προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι τα σχέδια σύγκλισης η ισοτιμία θα βρεθεί στο 1,10 δολ. – Τι εκτιμούν 12 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι
Στο 8% βλέπει την ανάκαμψη του ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, ο αναλυτής της Nomura, Jens Nordvig, ο οποίος επικρίνει εκείνους που θεωρούν ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει την βίαιη πτώση του ευρώ.
Σύμφωνα με τον Nordvig, αντίθετα με την πεποίθηση της αγοράς το ευρώ θα ανακάμψει, καθώς οι πιέσεις που προκαλούνται από τα ελληνικά προβλήματα θα σταματήσουν. Από την άλλη μεριά, εάν δεν επιτευχθεί η μεγαλύτερη σύγκλιση στην ευρωζώνη, η εκροή κεφαλαίων θα ενταθεί και το ευρώ θα υποχωρήσει αφού η ζήτηση για το ενιαίο νόμισμα θα μειωθεί σημαντικά.
Ο αναλυτής της Nomura, θεωρεί ότι η σύγκλιση των χωρών της ευρωζώνης είναι αναγκαία για την επιβίωση του ευρώ, διαφορετικά το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,10 δολάρια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι 12 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι το προηγούμενο διάστημα εκτιμούσαν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει όσο οι ελληνικές εκλογές πλησιάζουν και το αποτέλεσμα τους είναι αβέβαιο.
"Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιδεινώνεται", τονίζει ο Simon Derrick, επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος στην Bank of New York Mellon, η οποία εκτιμά ότι το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης θα υποχωρήσει στα 1,17 δολάρια.
Κάτω των 1,20 δολαρίων θα υποχωρήσει το ευρώ, οδεύοντας προς τις ελληνικές εκλογές, σύμφωνα με τον Adrian Schmidt, αναλυτή επί των συναλλαγμάτων στην Lloyds Banking Group.
Την ίδια στιγμή η HSBC εκτιμά ότι στο τέλος του 2012 το ευρώ θα βρίσκεται στα 1,35 δολάρια, από 1,44 δολ. στην προηγούμενη εκτίμησή της. Πάντως η τράπεζα παραμένει αισιόδοξη για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Ωστόσο τονίζει ότι το νόμισμα των 17 μπορεί να δεχθεί πιέσεις από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η έκβαση των οποίων θα ενίσχυση το δολάριο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληθώρα άλλων επενδυτικών οίκων, αυξάνονται οι πιθανότητες το ευρώ να φτάσει ακόμη και στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά βγει από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση του επικεφαλής αναλυτή συναλλάγματος της Barclays, Paul Robinson, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα, το ευρώ θα χάσει περίπου 25 cents φτάνοντας στο 0,98 – 1,11 δολάρια.
«Αναθεωρούμε τις εκτιμήσεις μας για το ευρώ – δολάριο. Η συνεχιζόμενη πίεση των αγορών προς την Ευρώπη, η περιορισμένη στήριξη από την πολιτική ηγεσία και οι εκλογές στην Ελλάδα είναι οι τρεις λόγοι αυτής της αναθεώρησης, ανέφερε ο Robinson, προσθέτοντας ότι το σενάριο της ελληνικής εξόδου δεν έχει αποτιμηθεί στην αγορά.
Σύμφωνα με τον Thio Chin Loo της BNP Paribas πιθανή άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πιθανόν να ρίξει το ενιαίο νόμισμα στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα βγει η Ελλάδα και από την απάντηση των πολιτικών στα προβλήματα που θα ανακύψουν. Εάν δεν καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα δυνατό τείχος προστασίας τότε η ισοτιμία θα έρθει στο απόλυτο, ανέφερε ο αναλυτής της BNP Paribas. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αυτή της ελεγχόμενης εξόδου, το ευρώ θα υποχωρήσει λίγο ακόμη, ήτοι στο 1,20 δολάρια.
Ο Sean Callow, της Westpac Bank, αν και δεν αποκλείει την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου, βλέπει ωστόσο πιθανότερο σενάριο την πτώση των 10 cents σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωζώνη της Ελλάδας. Υπενθυμίζει όμως ότι το ευρώ έχασε περίπου 35 cents το δεύτερο εξάμηνο του 2008, επομένως κανένα σενάριο δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Να πουλήσουν το ευρώ όταν αυτό θα βρίσκεται στα επίπεδα των 1,27 δολαρίων συστήνει προς τους επενδυτές η Commerzbank.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι επενδυτές πρέπει να ξεκινήσουν μαζικές πωλήσεις στο ευρώ όταν αυτό θα βρίσκεται στα επίπεδα των 1,27 δολαρίων.
Κατά τους αναλυτές του οίκου, εάν το ευρώ χάσει τα επίπεδα των 1,2495 δολαρίων, τότε ανοίγει ο δρόμος για το χαμηλό των 1,2067 δολαρίων.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, το ευρώ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,22 δολ στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2012, προτού ανακάμψει στα επίπεδα των 1,24 δολ στα τέλη του έτους.
Παράλληλα, ο οίκος βλέπει στο 1,15 έναντι του ελβετικού φράγκου το ευρώ το προσεχές διάστημα, αλλά και το δολάριο στα 0,99 φράγκα έως τα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, συνεχίζει ο οίκος, το δολάριο θα κινείται στα 0,94 φράγκα.
Η Morgan Stanley προβλέπει βραχυπρόθεσμα άνοδο του ευρώ στα 1,2639 δολάρια και εν συνεχεία στα 1,2780 δολάρια για να επιστρέψει στην συνέχεια στα 1,25 δολάρια.
Η τράπεζα της Δανίας Danske bank υποστηρίζει ότι σε ορίζοντα εβδομάδας το ευρώ, γεν και το ελβετικό φράγκο θα ανακάμψουν.
Οι θέσεις ωστόσο στο ευρώ δεν πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας λόγω των ανησυχιών για την ευρωζώνη.
Η Credit Agricole υποστηρίζει ότι το ευρώ θα ανατιμηθεί έως τα 1,28 δολάρια με βάση ένα καλό σενάριο για να υποχωρήσει στην συνέχεια προς την ζώνη των 1,23 ευρώ.
Κατά την Citigroup οι εκλογές στις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα θα επιδράσουν στο ευρώ - δολάριο. Και η Citigroup ασπάζεται την άποψη ότι βραχυχρόνια μπορεί να αντιδράσει το ευρώ αν και η κύρια τάση του είναι πτωτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης