Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σολομώντειος λύση το πλαφόν 10% στα διμερή συμβόλαια όλων των καθετοποιημένων «παικτών»

tags :
Σολομώντειος λύση το πλαφόν 10% στα διμερή συμβόλαια όλων των καθετοποιημένων «παικτών»
Η εισήγηση της ΕΧΕ υιοθετεί την πρόταση για την επιβολή χαμηλού πλαφόν, όπως έχει προτείνει ο ΕΣΑΗ, και σε όλους τους καθετοποιημένους «παίκτες» όπως ζητούσε η ΕΒΙΚΕΝ

Ως Σολομώντειος λύση χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς η επιλογή της επιβολής πλαφόν 10% στην ενέργεια που θα μπορούν να διαθέσουν όλοι οι καθετοποιημένοι παίκτες (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison), μέσω της προθεσμιακής αγοράς.
Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται εδώ και μήνες εν όψει της προετοιμασίας των αγορών του Target Model και το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας οπότε και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ η εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ). Το θέμα υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

«Στο κάδρο» αρχικά μόνο η ΔΕΗ

Αρχική πρόθεση ήταν η επιβολή, μόνο στη ΔΕΗ, πλαφόν στις ποσότητες ενέργειας που θα μπορούσε να διαθέσει μέσω της προθεσμιακής αγοράς. Και τούτο διότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ θα μπορούσε να διαθέτει πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής της μέσω διμερών συμβολαίων, αφαιρώντας κάθε προοπτική «βάθους» και ανταγωνισμού στην χρηματιστηριακή αγορά της επόμενης ημέρας.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες μη μπορώντας να συνάψουν διμερή συμβόλαια με τη ΔΕΗ θα έρχονταν αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος ενέργειας, της προημερίσιας αγοράς.  Η ΕΒΙΚΕΝ είχε υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, πολύ δε περισσότερο που οι προθεσμιακές αγορές διμερών συμβολαίων στην Ευρώπη εξασφαλίζουν πολύ χαμηλές τιμές στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, ο Αντώνης Κοντολέων πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ έχει κάνει λόγο για προσχηματική επίκληση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ και για ρυθμίσεις που ουσιαστικά διατηρούν στην πράξη το mandatory pool και είχε αντιπροτείνει ο περιορισμός να μην αφορά μόνο της ΔΕΗ αλλά όλους τους καθετοποιημένους παίκτες.

Μονοψήφιο ποσοστό ζητούσε ο ΕΣΑΗ

Στον αντίποδα ο Γιώργος Στάμτσης εκ μέρους του ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι πρέπει να διασφαλισθεί επαρκής ενεργειακή ρευστότητα για τη νέα αγορά και να τεθεί ένα μονοψήφιο ποσοστό ως όριο στη ζήτηση των πελατών που ένας μεγάλος προμηθευτής θα μπορεί να καλύπτει εκτός της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας.
Κατόπιν αυτών το θέμα επανεξετάστηκε αρχικά ως προς το ύψος του πλαφόν αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς δεν θα πρέπει να έχει απεριόριστη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων, ενώ φαίνεται πλέον ότι γίνεται αποδεκτή η πρόταση για την επιβολή πλαφόν σε όλους τους καθετοποιημένους παίκτες.
Με άλλα λόγια επιλέγεται μια λύση που υιοθετεί την πρόταση για την επιβολή χαμηλού πλαφόν όπως έχει προτείνει ο ΕΣΑΗ και σε όλους τους καθετοποιημένους παίκτες όπως ζήτησε η βιομηχανία.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης