Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan προαναγγέλλει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τη δολοφονία των Τούρκων στρατιωτών

Ο Erdogan προαναγγέλλει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τη δολοφονία των Τούρκων στρατιωτών
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε με στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν δεν αποσυρθούν τα στρατιωτικά στρατεύματα από την Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία
Στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, o οποίος για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε οργισμένος για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών.
«Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά την επίθεση του καθεστώτος Assad στην Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας και τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών» υποστήριξε σήμερα (5/2/2020) και τόνισε «κάθε επίθεση εναντίον Τούρκων στρατιωτών ή συμμάχων μας θα έχει αντίποινα ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης της επίθεσης και χωρίς προειδοποίηση».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «εκτός ελέγχου» τις εξελίξεις στην περιοχή προσθέτοντας ότι εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν αρχίσει να κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα.
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θέλει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης πίσω από τα τουρκικά παρατηρητήρια έως το τέλος Φεβρουαρίου, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα αναλάβει δράση.
«Βασική αρχή της Τουρκίας είναι να μην βλάπτει ζωές και περιουσίες αθώων ανθρώπων» τόνισε.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Erdogan επεσήμανε πως «εντός του Φεβρουαρίου οι δυνάμεις καθεστώτος (της Συρίας) θα πρέπει να υποχωρήσουν στα σημεία που είχαν συμφωνηθεί.
Δυο φυλάκια μας έχουν μείνει εντός της περιοχής που ελέγχουν οι δυνάμεις του καθεστώτος.
Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς.
Αφού στο Ιντλίμπ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των στρατιωτών μας στο Ιντλίμπ τότε κανενας δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να το κάνει η ίδια.
Οι δυνάμεις της Αεροπορίας και του Στρατού μας κάθε στιγμή στο Ιντλίμπ θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και να κάνουν επιχειρήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2019 η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, στη βορειοανατολική Συρία προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δαμασκού που έκανε λόγο για «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνώνπου σέβονται την κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ακεραιότητα».
Η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» τερματίστηκε λίγες ημέρες αργότερα, κατόπιν διαδοχικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οι απειλές για το προσφυγικό 

Εν τω μεταξύ σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Erdogan είχε θέσει ξανά θέμα για το προσφυγικό «απειλώντας» με νέο κύμα προσφύγων, εάν η ΕΕ αγνοήσει την Τουρκία.
Σύμφωνα με την Τουρκία, η ΕΕ είχε δεσμευτεί να χορηγήσει ενίσχυση ύψους 6 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά μόλις 2,22 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν τον Ιούνιο.
Μάλιστα, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει μια τεράστια έξοδο προσφύγων από την Ιντλίμπ της Συρίας, εάν αγνοήσει και πάλι τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της Συρίας βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Erdogan με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης