Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λάθος μήνυμα η διαγραφή των δανείων στα πολιτικά κόμματα – Να προβούν άμεσα σε ρυθμίσεις των οφειλών τους

Λάθος μήνυμα η διαγραφή των δανείων στα πολιτικά κόμματα – Να προβούν άμεσα σε ρυθμίσεις των οφειλών τους
Η ΝΔ ως κόμμα δεν έχει έσοδα; - Γιατί λοιπόν δεν έρχεται σε συμβιβασμό και διακανονισμό με τις τράπεζες ειδικά την Πειραιώς ώστε να αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις;
Με αφορμή την δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη υπουργού ανάπτυξης να διαγραφούν τα δάνεια της ΝΔ, τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι διαγραφή δανείων δεν μπορεί να υπάρξει, θα είναι εξαιρετικά λάθος μήνυμα στην κοινωνία, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως τα πολιτικά κόμματα έχουν έσοδα και από αυτά τα έσοδα – και λόγω κρατικών επιχορηγήσεων – μπορούν να επιτύχουν λογικές ρυθμίσεις ώστε να αρχίσουν να αποπληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει πρωτίστως να δώσουν το καλό παράδειγμα στην κοινωνία, να αρχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους δημιουργώντας έτσι μια δυναμική υπέρ της συνέπειας.
Η ΝΔ ως πολιτικό κόμμα είναι νομικό πρόσωπο που έχει υποχρεώσεις απέναντι στο τραπεζικό σύστημα άπαξ και έχει συνάψει δάνεια.
Δεν μπορεί η ΝΔ να στέλνει το μήνυμα στην κοινωνία όσοι δεν μπορούν ας μην πληρώσουν και σίγουρα δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ο υπουργός Γεωργιάδης όταν αναφερόταν στα δάνεια της ΝΔ – για τα οποία ο ίδιος δεν έχει ευθύνη – δεν είχε ως στόχο να περάσει λάθος μήνυμα στην κοινωνία.
Όμως δίδεται η εντύπωση ότι τα κόμματα είναι ανίκανα να διαχειριστούν τα εσωτερικά τους ζητήματα και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οπότε δεν μπορεί να ζητάει τράπεζα από ένα πολίτη να επιστρέψει 10.000 ευρώ και 142 εκατ δάνεια της ΝΔ απλά να διαγραφούν γιατί η ΝΔ δεν πληρώνει.
Η ΝΔ ως κόμμα δεν έχει έσοδα;
Γιατί λοιπόν δεν έρχεται σε συμβιβασμό και διακανονισμό με τις τράπεζες ειδικά την Πειραιώς ώστε να αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις;
Πως η Πειραιώς θα διαγράψει μια τέτοιας μεγάλης κλίμακας απαίτηση;
Όχι η διαγραφή δανείων των κομμάτων θα είναι ξεκάθαρα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος και σίγουρα καμία τράπεζα δεν θα δεχθεί να λάβει τέτοια απόφαση.

Η δομή των δανείων ανά κόμμα και ανά τράπεζα


Η ΝΔ έχει πάρει δάνεια 142 εκατ και εξυπηρετούνται μόλις 5 εκατ τα υπόλοιπα 137 εκατ είναι μη εξυπηρετούμενα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δάνεια 127 εκατ εκ των οποίων εξυπηρετούμενα είναι τα 8,5 εκατ ευρώ και τα 118 εκατ μη εξυπηρετούμενα.
Το ΚΚΕ έχει λάβει δάνειο 7 εκατ το οποίο μερικώς εξυπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 εκατ το οποίο ακόμη εξυπηρετείται.
Με βάση την διάρθρωση των τραπεζών ανά τράπεζα η Εθνική έχει χορηγήσει περίπου 30 εκατ ευρώ με τα περισσότερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πειραιώς εμφανίζεται με 248 εκατ προς τα κόμματα αλλά από αυτά τα 220 εκατ προήλθαν από την Αγροτική τράπεζα που εξαγοράστηκε.  
Η Αγροτική Τράπεζα με βάση τον κανονισμό πιστοδοτήσεων που είχε εγκριθεί από την ΤτΕ ρητά αναφερόταν ότι επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων.
Για να τεθεί απλά, ο κανονισμός πιστοδοτήσεων της Αγροτικής προέβλεπε ρητά την δανειοδότηση των κομμάτων.
Με βάση το ιστορικό πρότυπο τα 2 μεγάλα κόμματα λάμβαναν εκλογικά ποσοστά περί το 80% των ψήφων και πάντα μέσα στα όρια της 4ετίας.
Επί εποχής Λάμπρου στην ΑΤΕ ζήτησε να πάρει τα δάνεια προς τα κόμματα της Εθνικής και έτσι η ΑΤΕ... βρέθηκε με 100 εκατ τα οποία επί θητείας Μηλιάκου έγιναν 200 εκατ ευρώ.
Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν εισπραχθεί 35 εκατ ευρώ και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των εγκριτικών οργάνων.
Η Αγροτική χορηγούσε δάνεια στα κόμματα και για τις διαδικασίες που ακολουθούσε δεν είχε ουδέποτε καμία όχληση ή παρατήρηση από την ΤτΕ.
Τα πολιτικά κόμματα ως εγγύηση για τα δάνεια κατέθεταν τις επιχορηγήσεις από το κράτος.
Μάλιστα οι επιχορηγήσεις συνδέονταν με την πορεία του ΑΕΠ και όταν αυξανόταν όπως συνέβη εκείνη την περίοδο αυξάνονταν και οι επιχορηγήσεις.  
Η Attica Bank χορήγησε στα πολιτικά κόμματα 7,5 εκατ. 5 εκατ στο ΠΑΣΟΚ και 2,5 εκατ στην ΝΔ.
Η Eurobank είχε χορηγήσει περίπου 8,5 εκατ δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης