Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 5,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το Tier II ύψους 500 εκατ της Alpha Bank, με επιτόκιο στο 4,25%

tags :
Στα 5,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το Tier II ύψους 500 εκατ της Alpha Bank, με επιτόκιο στο 4,25%
Η Alpha bank άντλησε κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μέσω 10ετούς ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης
(upd2) Στα 5,5 δισ. έφτασαν οι προσφορές για το ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,25%.
Πρόκειται για 10ετές ομολογιακό έκδοσης Tier II η οποία προσδιορίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Οι προσδοκίες για ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 5% επιβεβαιώθηκαν, δεδομένου πως η απόδοση της αντίστοιχης έκδοσης της Εθνικής Τράπεζας από 8,25% έχει υποχωρήσει στο 3,95% μεσοσταθμικά ενώ στο offer υποχωρεί και κάτω από το επίπεδο αυτό.
Στελέχη της τράπεζας μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Β. Ψάλτη βρέθηκαν στο Λονδίνο όπου διενήργησαν παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές.
Το ενδιαφέρον κρίθηκε ισχυρό.
Η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μέσω 10ετούς ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο δεν θα μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο πενταετίας.
Η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από Moody’s και S&P αντίστοιχα.
Η τράπεζα επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum, μετά την έκδοση 15ετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία.
Η τράπεζα διαθέτει, σήμερα, τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Σύμβουλος έκδοσης είναι η Citigroup.
Οι Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets λειτουργούν ως «Joint Bookrunners» και η Alpha Finance ως «co-lead».

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Ως επιτυχημένη χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της προσφοράς του ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,25% η Alpha Bank σε επίσημη ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι το 92% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνές επενδυτές με το 43% εξ αυτών να είναι από την Ευρώπη.
Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Β. Ψάλτης, υπογράμμισε ότι πέραν του ότι με την εν λόγω κίνηση προωθείται το Στρατηγικό Σχέδιο της τράπεζας, η υψηλή ζήτηση αποτελεί και ένδειξη στήριξης όχι μόνο στην Alpha Bank αλλά και στην ελληνική οικονομία.
Στην ανακοίνωσή της η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι: «H Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου Tier 2, ύψους Ευρώ 500 εκατ.
Το ομόλογο έχει δεκαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, επιτόκιο 4,25% και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Σε συνέχεια των επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με την επενδυτική κοινότητα το προηγούμενο διήμερο, η έκδοση συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, καθώς εκδήλωσαν
ενδιαφέρον περισσότεροι από 340 επενδυτές, με κεφάλαια ύψους Ευρώ 5,1 δισ.
Ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά, καθώς ποσοστό 92% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με μεγαλύτερη τη συμμετοχή από την Ευρώπη (43%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (39%).
Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ασία (10%).

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται πάνω από 60%.
Η συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank, το οποίο ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2019.
Η έκδοση του ομολόγου συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 105 μονάδες βάσης.
Οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης.
Ο κ. Βασίλειος Ε. Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, δήλωσε: «Η πρώτη αυτή έκδοση ομολόγου Tier 2 συνιστά κομβικό σημείο για την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, το οποίο ανακοινώσαμε πρόσφατα.
Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρέως διαφοροποιημένη διεθνή επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της Alpha Bank και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

 
(πρώτη ενημέρωση 6 Φεβρουαρίου 2020, 00:49)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης