Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έπεσαν οι υπογραφές στην Creta Farms μεταξύ τραπεζών και Impala - Τι θα ισχύσει

tags :
Έπεσαν οι υπογραφές στην Creta Farms μεταξύ τραπεζών και Impala - Τι θα ισχύσει
Οι ανησυχίες αντιδράσεων από τους βασικούς μετόχους, το πόρισμα της Deloitte που αργεί και το ζήτημα με τα 6,3 εκ οφειλές στον ΕΦΚΑ
(upd) Έπεσαν μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων οι υπογραφές μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και του ομίλου Impala  για την αναδιάρθρωση της Creta farms στα πλαίσια του πτωχευτικού κώδικα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Creta Farms, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του bankingnews.gr
Το ΔΣ της εταιρίας σήμερα αναμένεται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων για το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία και να κατατεθεί προς επικύρωση στο δικαστήριο το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί εντός του Μαρτίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την Impala για την από κοινού χρηματοδότηση της εταιρίας κατά την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο.
Τόσο οι τράπεζες όσο και η Impala έχουν seniority στην ενδιάμεση χρηματοδότηση στην περίπτωση απρόοπτου γεγονότος που θα δημιουργήσει προβλήματα στην ολοκλήρωση της συναλλαγής.

H επίσημη ανακοίνωση

Η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒEΕ(η «Εταιρεία»)γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, ήτοι την Εταιρεία με  την  επωνυμία  «IMPALA  HELLAS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ  ΚΑΙ  ΕΜΠΟΡΙΚΗ  ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ  ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» και το διακριτικό τίτλο «IMPALA HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», θυγατρική επιχείρηση  της  «BELLABULGARIAS.A.»και  επετεύχθη  Συμφωνία  Εξυγίανσης  της  Εταιρείας.
Η Συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της σχετικής επικύρωσής της (σύμφωνα με τα άρθρα 106β και δ του Ν. 3588/2007 όπως ισχύει) από τις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές.
Δεδομένων των ανωτέρω, η Εταιρεία θα προβεί άμεσα στην κατάθεση της αίτησης προς επικύρωση της ως άνω υπογραφείσας Συμφωνίας Εξυγίανσης ενώπιον του αρμοδίου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου.
Η Εταιρεία θα συνεχίσει να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τις περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της και την υλοποίηση της Συμφωνίας Εξυγίανσης

To forensic και ο φόβος ανακοπών

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο bankingnews ανέφεραν ότι μοναδικό πεδίο ανησυχίας είναι τυχόν αντιδράσεις-ανακοπές των βασικών μετόχων της εταιρίας και δικαστικές προσφυγές.
Αναφορικά με τον έλεγχο forensic από τη Deloitte ο οποίος έχει διαταχθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι τράπεζες δεσμεύονται να πληρώσουν την εταιρία που έκανε τον έλεγχο εφ όσον δεν πληρωθεί η Creta Farms χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν αυτό έχει πιστοποιηθεί προς τη Deloitte.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές προσδιόριζαν την ημερομηνία παραλαβής του πορίσματος μετά την εκδίκαση της συμφωνίας συνδιαλλαγής.
Εφ όσον επιβεβαιωθεί αυτό τα ερωτηματικά είναι εύλογα δεδομένων των πληροφοριών για σημαντικά ευρήματα κακοδιαχείρισης στα οποία δεν εμπλέκονται μόνο στελέχη εντός της εταιρίας αλλά και εκτός αυτής.
Επισημαίνεται ότι προβληματικό σημείο στη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και Impala ήταν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το bankingnews η εταιρία υποχρεούται να πληρώνει το 8% των πάσης φύσεως εισροών από τραπεζική χρηματοδότηση (δάνεια, factoring κλπ_ στον ΕΦΚΑ με βάση προσωρινή διαταγή του μονομελούς πρωτοδικείου Ρεθύμνου που εκδόθηκε την 31η Ιανουαρίου. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θα αποδίδεται στην πηγή δηλαδή από τις τράπεζες οι οποίες παρέχουν τη χρηματοδότηση στην εταιρία.
Η απόφαση αυτή ισχύει έως την 29η Φεβρουαρίου .
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρίας έναντι του ασφαλιστικού Οργανισμού είναι ύψους 6,3 εκ ευρώ με ημερομηνία 31/12. Σημειώνεται ότι  λόγω πλημμύρας στις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου δόθηκε περίοδος χάριτος και έληξε την 31 Ιανουαρίου 2020 ημέρα κατά την οποία εκδικάστηκε η προσφυγή της εταιρίας.
Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2019 εγκύκλιο βάση της οποίας:

• Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές (μετά των προσθέτων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), ήτοι έως 31/1/2019.
• Αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων, ήτοι 1/2/2019 - 31/7/2019.
Στη συνέχεια με νέα εγκύκλιο προέβλεψε ότι
• παρατείνεται η περίοδος αναστολής καταβολής εισφορών ή δόσεων της παρ. 1β της Δ.15/Δ7 οικ.9254/233/27-2-2019 (Β' 956) υπουργικής απόφασης για έξι (6) επιπλέον μήνες ήτοι 01/08/2019 – 31/01/2020,

Οι εισφορές των εξοφλούνται σε δώδεκα (12) ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο λήγει η παράταση της περιόδου αναστολής, ήτοι από 03/02/2020.
Βέβαια στη δεύτερη εγκύκλιο φαίνεται ότι η παράταση δόθηκε φωτογραφικά-ρουσφετολογικά  για την Creta καθώς αφορούσε μόνο το Δήμο Ρεθύμνου και όχι τις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων που αφορούσε η πρώτη εγκύκλιος.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
Image


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης