Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone Institute: Ανησυχητική η επέλαση της Ρωσίας στην Αφρική - Τα σχέδια του Putin

tags :
Gatestone Institute: Ανησυχητική η επέλαση της Ρωσίας στην Αφρική - Τα σχέδια του Putin
Gatestone Institute: Ανησυχητική η επέλαση της Ρωσίας στην Αφρική
Gatestone Institute: Ανησυχητική η επέλαση της Ρωσίας στην Αφρική - Τα σχέδια του Putin

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία βοηθούν τις εύθραυστες κυβερνήσεις της Αφρικής να αποτρέψουν τις ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις, η Ρωσία ήταν απασχολημένη προσπαθώντας να ωθήσει το ΝΑΤΟ εκτός της περιοχής και να αυξήσει τη δική της επιρροή εκεί αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute.
Σύμφωνα με το Gatestone Institute η στρατηγική της Μόσχας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος είναι η καλλιέργεια σχέσεων με τους αφρικανούς ηγέτες, ιδιαίτερα εκείνους που προσπαθούν να παραμείνουν στην εξουσία παρά τους συνταγματικούς περιορισμούς - όπως για παράδειγμα ο πρώην δικτάτορας του Σουδάν Omar al-Bashir, ο οποίος πρόσφατα απομακρύνθηκε από την αντιπολίτευση.
Το Κρεμλίνο απέστειλε αρκετές εκατοντάδες παραστρατιωτικούς συμβούλους στα τέλη του 2018 για να εκπαιδεύσει το στρατό του Σουδάν στο πώς να καταστείλει τις διαμαρτυρίες.
Τελικά, απέτυχε η αποστολή της Μόσχας να κρατήσει στην εξουσία τον al-Bashir, ο οποίος ανατράπηκε τον Απρίλιο του 2019, λίγους μήνες αργότερα.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ένταξη ρωσικών αντιπροσώπων στον εσωτερικό κύκλο των ηγετών της Αφρικής, όπως ο νεαρός, πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Μαδαγασκάρης Andry Rajoelina. Αυτός ο πυλώνας είναι επίσης πιθανός στην προσπάθεια διείσδυσης του Κρεμλίνου στο προσωπικό του Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR) Faustin Touadera από τον ρώσικο σύμβουλο ασφαλείας Valery Zakharov.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά πωλήσεις όπλων.
Η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στις αφρικανικές χώρες.
Η Ρωσία, για παράδειγμα, έχει μεταφέρει όπλα στην αδύναμη κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας , η οποία προσπαθεί να διατηρήσει μια τρελή ανακωχή μεταξύ δύο εθνοτικών ομάδων που ευθύνονται για σημαντικές εμφύλιες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης προχωρήσει σε συμφωνίες πώλησης όπλων με τη Νιγηρία και το Σουδάν - προφανώς ελπίζοντας να αναπτύξει μακροπρόθεσμες στρατιωτικές σχέσεις στην αφρικανική ήπειρο, όπως έκανε με την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Αυτοί οι τρεις πυλώνες ενισχύονται από τη συλλογή πληροφοριών και τη διάδοση της αντι-Δυτικής προπαγάνδας, δεξιότητες τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin  απέκτησε και τελειοποίησε κατά την προηγούμενη καριέρα του ως αξιωματούχος της KGB.
Μία από τις τρέχουσες μεθόδους της Ρωσίας που υποδηλώνει το αντι-δυτικό συναίσθημα είναι, για παράδειγμα, η δημιουργία ιστότοπων στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως η ιστοσελίδα στο Μαρόκο «Africa Daily Voice» ή η υπηρεσία ειδήσεων γαλλικής γλώσσας «Afrique Panorama» στη Μαδαγασκάρη.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης επικυρώσει τη μετάδοση αντι-γαλλικών ιστοριών στις Κομόρες καταγγέλλοντας την υποτιθέμενη συνέχιση της αποικιακής επιρροής της Γαλλίας στη χώρα.
Οι Ρώσοι προπαγανδιστές χρησιμοποίησαν μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως αυτά για να «καταστρέψουν» την παρουσία και την εικόνα της Δύσης στον Τρίτο Κόσμο εδώ και δεκαετίες και συνεχίσουν να δοκιμάζουν τρόπους για να διαδώσουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον νεο-αποικιοκρατικό ιμπεριαλισμό της Δύσης στην Αφρική.
Ο στρατηγός του Putin για τις παραπάνω τακτικές επιρροής στην Αφρική είναι ο Yevgeny Prigozhin, ένας ρώσος ολιγάρχης που είναι ο κύριος δωρητής – χορηγός που υποστηρίζει τις δραστηριότητες της παραστρατιωτικής οργάνωσης της Ρωσίας, «The Wagner Group», η οποία ανέπτυξε πολεμιστές στην Κριμαία και τη Συρία.
Ο Prigozhin - ο οποίος ενδέχεται να διαπραγματεύεται μια συμφωνία όπλων με τις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας,  κατέληξε σε συμφωνία με τον στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος ηγείται μιας πολιτοφυλακής στο Tobruk και σκοπεύει να ανατρέψει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη της Λιβύης.
Ο Haftar ισχυρίζεται ότι η Μόσχα έχει στείλει εκατοντάδες μαχητές για να στηρίξει την πολιτοφυλακή του.
Ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο ο Haftar να παραπληροφορεί σχετικά με την ύπαρξη 300 ρώσων μισθοφόρων, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη ισχυρίζεται ότι συγκεντρώνει στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παρουσία αυτών των μισθοφόρων.
Από την πλευρά του ο Putin αρνείται ότι έστειλε Ρώσους στη Λιβύη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρώσοι μισθοφόροι δεν έχουν προσληφθεί από τον Όμιλο Wagner για να βοηθήσουν τον Haftarν.
Η Διάσκεψη Ρωσίας-Αφρικής, η κορυφαία διπλωματική κίνηση του Putin στις 23-24 Οκτωβρίου στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας του Σότσι, συμμετείχαν περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών της Αφρικής, γεγονός που αποδεικνύει την επιθυμία του Putin να ασκήσει επιρροή Αφρικανική ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έφθασε στο σημείο να ακυρώσει όλα τα εκκρεμή αφρικανικά χρέη προς τη Ρωσία, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Putin επεσήμανε την ευκαιρία με μια στρατιωτική επίδειξη δύναμης, αποστέλλοντας δυο βομβαρδιστικά πυρηνικά όπλα μεγάλης εμβέλειας και χρονομετρημένα την προσγείωσή τους στη Νότια Αφρική ακριβώς όπως συνέστησε η διάσκεψη.
Η πρωτοβουλία του Putin στην Αφρική μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο του σοβιετικού του παρελθόντος.
Ο ρώσος πρόεδρος πιθανώς γνωρίζει την ισχυρή παρουσία της ΕΣΣΔ στην Αφρική κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η Μόσχα συνήψε «φιλίες φιλίας και συνεργασίας» με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, μεταξύ των οποίων και τα αφρικανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας, της Αγκόλας και της Μοζαμβίκης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αφρικανική ήπειρο, μέχρις ότου ο Putin ανακάμψει τη φλόγα πριν από δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι «ημέρες δόξας» της Ρωσίας και να γεμίσει ένα κενό όπου δημιουργείται από τη Δύση.
Υπάρχει, ωστόσο, αιτία για επιφυλακτική αισιοδοξία. Η σημερινή Ρωσία είναι οικονομικά λιγότερο ικανή από ό, τι στο παρελθόν για να επενδύσει σε μη στρατιωτικά έργα υποδομής και οι προοπτικές της Μόσχας για αυξημένες συναλλαγές με την Αφρική, πέρα από τις πωλήσεις όπλων, είναι εντελώς ασαφείς, καθώς τα ρωσικά κατασκευασμένα προϊόντα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας όσον αφορά την ποιότητα.
Ακόμη και όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων προς την Αφρική, η Ρωσία ξεπερνάει την Κίνα: η Μόσχα πωλεί όπλα σε 14 αφρικανικά κράτη, ενώ το Πεκίνο πωλεί όπλα σε 23.
Με άλλα λόγια, η Ρωσία δεν θα είναι τόσο εύκολο να προβάλει καθεστώς υπερδύναμης όπως αυτό που είχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Μεταξύ του επέκτασης της Ρωσίας στην περιοχή και της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν καλά να παραμείνουν όσο πιο προσεκτικές γίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης