Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πολυεργαλείο Ηρακλής και η στατιστική των κόκκινων δανείων - Ποιοι είναι οι στόχοι των τραπεζών

Το πολυεργαλείο Ηρακλής και η στατιστική των κόκκινων δανείων - Ποιοι είναι οι στόχοι των τραπεζών
Το περιβάλλον της ρύθμισης των κόκκινων δανείων αλλάζει και αλλάζει δραματικά
Ο Ηρακλής αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο, αποτελεί μια συστημική λύση,  είναι ο τρόπος  με τον οποίο τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μειωθούν κατά 30 δις. ευρώ.
Xθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός παρουσίασε τη λειτουργία αλλά κυρίως την  επίδραση του Ηρακλή στην Ελληνική Οικονομία και τις τράπεζες
Image
Τι θα προσφέρει το εγχείρημα του APS στις τράπεζες:

• Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δις ή 40%
• Ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας
• Μεγαλύτερη ευκολία στην άντληση κεφαλαίων
• Βελτίωση του κόστους δανεισμού των τραπεζών
• Πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις τράπεζες

-Ενίσχυση ρευστότητας

• Στον Έλληνα πολίτη
• Στον μικροεπιχειρηματία
• Στην πραγματική οικονομία

-Οικονομική ανάπτυξη
-Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας

Το περιβάλλον της ρύθμισης των κόκκινων δανείων αλλάζει και αλλάζει δραματικά.
 Image
Τι λένε τα στατιστικά για τις ρυθμίσεις των δανείων

Οι ειδικοί των τραπεζών και όχι μόνον ανάλυσαν χθες με ενδιαφέροντα στατιστικά τη συνθετότητα του προβλήματος που οδήγησε σε μια τόσο περίτεχνη αλλά και δοκιμασμένη  λύση.
Η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών σημείωσε πως οι τράπεζες αν και τηρούν σχολαστικά τον κώδικα δεοντολογίας σε όλα τα δάνεια, μόνον ένα 30% των υπερήμερων δανειοληπτών ρυθμίζει τα δάνειά του.
Image
Οι ρυθμίσεις διενεργούνται με βάση το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη όπως αναφέρει ο κώδικας.
Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες δεν πέτυχαν πολλά.
Τα πιστωτικά ιδρύματα κατά πάγια τακτική δεν κουρεύουν δάνεια με υπέρτερες διασφαλίσεις αντιθέτως ρυθμίζουν ευνοϊκότερα τις ανεξασφάλιστες οφειλές.
Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο 4605 χαρακτηρίζεται ως νόμος ιδιαίτερα σημαντικός στον οποίον συνεισέφερε και η τρέχουσα κυβέρνηση (με βελτιώσεις) και η προηγούμενη με τη δημιουργία του όπως σημείωσε ο κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank FPS.
Image
Ο ίδιος δε,  χαρακτήρισε τους servicers ως τον τρίτο πόλο του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Ο συγκεκριμένος νόμος καλύπτει μια περίμετρο της τάξης των 10 δις. ευρώ δανείων καθώς τόσα δάνεια μπορούν θεωρητικά να ενταχθούν στην πλατφόρμα.
Θεωρείται μια εξαιρετικά ικανοποιητική περίμετρος. Αν και ο νόμος λήγει στο τέλος του Απριλίου,  σε αυτόν έχουν ενταχθεί μόνον 2000 δανειολήπτες που εκπροσωπούν αξία δανείων 150-200 εκατ. ευρώ.
Image
Μολονότι ο κ. Πανούσης δέχθηκε αν το ερώτημα αν ο λόγος της μη ένταξης περισσότερων υπερήμερων δανειοληπτών στην πλατφόρμα σχετίζεται με στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο ίδιος ασπάστηκε την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος γύρω από το θέμα αυτό.
Image
Η εκτίμηση τούτη μιλάει για ένα ποσοστό περίπου το 25%  των μη εξυπηρετούμενων δανείων  που θα μπορούσαν να χαρκτηριστούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Για αυτούς πλέον τόσο οι τράπεζες έχουν εφοδιαστεί από την κυβέρνηση εργαλεία προκειμένου να τους ανιχνεύσουν μέσα από τους νόμους 4605 και 3869, που δίνουν πλέον  αυτήν την  δυνατότητα.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης