Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοίγει μέτωπο με τις ΜΚΟ η κυβέρνηση - Τις θεωρεί υπεύθυνες για την εκτράχυνση του μεταναστευτικού

Ανοίγει μέτωπο με τις ΜΚΟ η κυβέρνηση - Τις θεωρεί υπεύθυνες για την εκτράχυνση του μεταναστευτικού
Μητσοτάκης: Θα μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ
Η κατάσταση στη Μυτιλήνη παραμένει σε «τεντωμένο σχοινί» με τους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στο νησί να βρίσκονται σε αναβρασμό και τους κατοίκους στα όριά τους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την εκτράχυνση του μεταναστευτικού.
Αυτό προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη τροπολογία ως παραδοχή της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα λάθη της και το «επιτελικό μπάχαλο» που δημιούργησε -όπως είπε- σε ένα από τα κρισιμότερα πεδία όπως είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και το οποίο αποτέλεσε και σημείο αιχμής του δόρατος της.
«Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυγοχιός έκανε λόγο για «παλινωδίες της κυβέρνησης» κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να συμμαζέψει σοβαρά λάθη έξι μηνών στην πολιτική της, με κορυφαίο την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Την εν λόγω τροπολογία καταψήφισε το Κίνημα Αλλαγής, με τον βουλευτή Επικρατείας, Γιώργο Καμίνη να κάνει λόγο για ανεφάρμοστο μέτρο ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι θέλουν τον πλήρη έλεγχο των ΜΚΟ και περιμένουν την έρευνα της OLAF, επισημαίνοντας όμως ότι η τροπολογία είναι πιθανά ανεφάρμοστη, πρόχειρη και υπερβολικά περιοριστική. Και αυτό διότι επέβαλε τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των μελών ενώ θα μπορούσε ο περιορισμός να είναι πιο αναλογικός, να αφορά δηλαδή μόνο τα μέλη της διοίκησης.
Για αυτό τον λόγο εξηγεί, καταψήφισε το ΚΙΝΑΛ τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Μητσοτάκης: Θα μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ

Σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός, έστειλε μηνύματα για το προσφυγικό από εκδήλωση για τα 100 χρόνια του λιμενικού σώματος στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ρόλο του Λιμενικού Σώματος σήμερα λέγοντας ότι «μαζί με την αστυνόμευση των λιμένων και θαλασσών μας καλούνται και σε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή. Να σώζουν ζωές προσφύγων αλλά ταυτόχρονα να προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας. Διαφυλάττοντας ταυτόχρονα και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε αυτή την αποστολή οι λιμενικοί μας απαντούν με τη δράση τους, σε όσους, ευτυχώς ήταν λίγοι, που τους στοχοποίησαν στο παρελθόν».
Μετά τις εκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός, η πολιτική για το μεταναστευτικό άλλαξε. Ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων εντάθηκε.
Υπό το πρίσμα αυτό, η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνθηκε, όπως ανέφερε, ενώ η νέα νομοθεσία ήδη εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2020.
«Οι επιστροφές άρχισαν να πραγματοποιούνται, επιτέλους πια, με συστηματικό τρόπο.
Ήδη, διαθέτουμε ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο.
Το προσωπικό και τα μέσα έχουν ενισχυθεί και η διπλωματική μας δραστηριότητα ενεργοποιήθηκε, όχι μόνο προς την Ευρώπη, αλλά και προς την Τουρκία», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αναλογική κατανομή των βαρών ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ώστε να ξεχωρίζουν αυτές, οι πολλές, που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους από εκείνες, τις λίγες, που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα». Στο εξής, είπε, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα έχουν «ονοματεπώνυμο».
Όλοι θα συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο μητρώο με γνωστούς τους στόχους, τα μέλη, την προέλευση και τους κανονισμούς λειτουργίας τους και θα ελέγχονται από το κράτος.
«Οι πιο πολλές ΜΚΟ επιτελούν ένα σπουδαίο έργο.
Είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όμως ξέρουμε, το γνωριζουμε πια υπεράνω κάθε αμφιβολίας,  ότι υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τον οποίο επικαλούνται.
Αυτό δεν θα το ανεχτούμε άλλο» δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης