Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Γερουσία αθώωσε τον Trump – Περνά στην αντεπίθεση και απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό

tags :
ΗΠΑ: Η Γερουσία αθώωσε τον Trump – Περνά στην αντεπίθεση και απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό
Υπέρ της καταδίκης του Trump για κατάχρηση εξουσίας ψήφισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mitt Romney
Την αθώωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump αποφάσισε – όπως αναμενόταν – η αμερικανική Γερουσία, η οποία τον απάλλαξε και από τις δύο κατηγορίες που του είχε απαγγείλει η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Trump συγκέντρωσε τη στήριξη όλων των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, πλην του Mitt Romney, ο οποίος συνασπίστηκε με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Συγκεκριμένα, 52 γερουσιαστές έναντι 48 κήρυξαν τον Trump αθώο για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας σχετικά με την παρέμβαση στον πρόεδρο της Ουκρανίας για την υπόθεση του Joe Biden, ενώ 53 γερουσιαστές (προστέθηκε ο Romney) τον κήρυξαν αθώο για την κατηγορία παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ειδικό δικαστήριο για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος Trump θα απευθύνει (στις 20:00 ώρα Ελλάδας) διάγγελμα προς το έθνος, με κύριο αντικείμενο την «πλήρη αθώωσή» του από τη Γερουσία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Trump θα επιχειρήσει να επωφεληθεί από την απόφαση της Γερουσίας προκειμένου και ενόψει των προεδρικών εκλογών να καταγγείλει το «κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα» από πλευράς των Δημοκρατικών, που επέδειξαν «επονείδιστη», για την αμερικανική προεδρία, συμπεριφορά.
«Ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και κατόπιν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Πυρά Trump κατά Romney - Τι λέει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής

Η διαφοροποίηση του Mitt Romney, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή του Trump.
Το είχε άλλωστε προβλέψει μετά την ψηφοφορία ο Romney, ο οποίος γνώριζε ότι θα δεχόταν τα πυρά του προέδρου των ΗΠΑ επειδή τάχθηκε με τους Δημοκρατικούς στην ψηφοφορία για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.
Ο Trump ανέβασε στο twitter ένα βίντεο στο οποίο κατηγορείται ο Romney – ήταν αντίπαλος του Obama στις προεδικές εκλογές του 2012 - ότι δουλεύει «μυστικά» για λογαριασμό των Δημοκρατικών και ότι «κορόιδευε» τόσο καιρό τους Ρεπουμπλικάνους.
«Παριστάνοντας τον Ρεπουμπλικάνο, προσπάθησε να παρεισφρήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Trump αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών» τονίζει το βίντεο, το οποίο αναφέρεται στη φημολογία κατά την οποία το 2017 ο Trump είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Romney το State Department.
Πάντως, ο Romney σε συνέντευξη του στο Fox News λίγο πριν την ψηφοφορία στη Γερουσία, είχε πει ότι θα ψήφιζε υπέρ της καταδίκης του Trump, τονίζοντας ότι γνώριζε πως θα αντιμετωπίσει συνέπειες, αλλά επέμεινε ότι θα ψήφιζε όπως του υπαγόρευε η συνείδησή του.
«Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες.
Όμως δεν έχω καμία επιλογή ως προς αυτό» είπε ο Romney, αναφέροντας πως ήταν «η δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ποτέ».
«Δεν μπορώ να βάλω προσωπικά κίνητρα, αν θέλετε, πάνω από συνείδησή μου και πάνω από τον όρκο μου στον Θεό» τόνισε ο Romney, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ανησυχεί μήπως οι συνέπειες δεν περιοριστούν στον ίδιο αλλά επεκταθούν και στην οικογένειά του.
«Συζήτησα πολύ με την οικογένειά μου, διότι αυτό θα έχει συνέπειες, τα αντίποινα που θα έχουν συνέπειες, όχι μόνο για μένα, αλλά και για την οικογένειά μου, για τη γυναίκα μου, για τους γιους μου, για τις νύφες μου, για 24 εγγόνια μου.
Θα αντιμετωπίσω πολλή μοναξιά» από πολιτική σκοπιά μετά την απόφαση αυτή» είπε ο Romney.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης