Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gentiloni: Τον Ιούνιο πιθανή απόφαση για ANFAs - Θετικός στη συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων - Mητσοτάκης: Εντός του 2020 το αίτημα

Gentiloni: Τον Ιούνιο πιθανή απόφαση για ANFAs - Θετικός στη συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων - Mητσοτάκης: Εντός του 2020 το αίτημα
Προϋπόθεση η τήρηση των δεσμεύσεων, σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι Επίτροπο
(upd) Θετικός ως προς το άνοιγμα της συζήτησης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, εμφανίστηκε ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Paolo Gentiloni, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Gentiloni τόνισε:
«Πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα.
Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σταδιακή διαδικασία και είναι σχετικό το επόμενο βήμα. Μια καλή έκθεση για την 5η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι.
Ο κοινοτικός επίτροπος ευθύς αμέσως πρόσθεσε ότι «ο Χρήστος Σταϊκούρας μας έχει δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του», στέλνοντας έτσι ένα θετικό σήμα αναφορικά με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δήλωσε:
«Έχει αναληφθεί δέσμευση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019 να συζητηθεί τον Ιούνιο στο Eurogroup το θέμα της αλλαγής χρήσης των εσόδων για επενδύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.
Μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο.
Πρόκειται για μια διαδικασία, το πρώτο βήμα της 5ης αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό.
Το μήνυμά μου είναι πάντα το εξής: Ναι, μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις».
Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών στις δημόσιες δηλώσεις του έθεσε όλο το πλέγμα των ελληνικών διεκδικήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε όμως περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και θα δουλέψουμε δημιουργικά με τους εταίρους για να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα».

Μητσοτάκης σε Gentiloni (ΕΕ): Εντός του 2020 θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Τη θέση ότι εντός του 2020 η κυβέρνηση θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Paolo Gentiloni στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Διάβασα τη συνέντευξή σας στην «Καθημερινή» και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια που είπατε για την Ελληνική οικονομία.
Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα.
Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020.
Αλλά στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021.
Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Gentiloni υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης».
«Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων - έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία, στο σύνολό τους - και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προοπτικές της καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς.
Υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας ενώ στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
 Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της Επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Gentiloni στη Βουλή: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, τώρα που ολοκληρώνει το ταξίδι της προς την κανονικότητα, έδωσε από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας ο επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές των επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τζεντιλόνι, και με αφορμή της «ατυχή» ημέρα που έζησε η Ευρώπη με την έξοδο της Βρετανίας (Brexit), είπε ότι «ευτυχώς όμως η απειλή Grexit δεν υπάρχει.
Μεταφέρω το μήνυμα ότι η Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλευρό της, καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει ταξίδι της στην κανονικότητα» είπε ο Gentiloni, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Ο κ. Gentiloni αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ το επόμενο διάστημα όπως είναι οι εντάσεις στο εμπόριο, η αργή παγκόσμια ανάπτυξη, η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, και στάθηκε στις «τρεις βασικές προτεραιότητες» που θέτει η Κομισιόν, ήτοι, η κλιματική μετάβαση, η προσαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης στην πραγματικότητα και η ολοκλήρωση της ΟΝΕ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η κλιματική μετάβαση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και ένας μηχανισμός αντιμετώπισης των κοινωνικών δυσκολιών και συνεπειών από την κλιματική μετάβαση.
Ο μηχανισμός αυτός, στην ουσία το ταμείο δίκαιης μετάβασης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπου η μετάβαση είναι απαραίτητη λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων είπε ο Επίτροπος.
Μιλώντας για το υπερβολικό έλλειμμα και το χρέος στη ευρωζώνη, είπε ότι το χρέος έχει μειωθεί μεν στην περιοχή του ευρώ στο 86% του ΑΕΠ, η μείωση όμως αυτή «δεν ήταν ομοιόμορφη.
Πέραν της Ελλάδας, και σε άλλες χώρες παρέμεινε το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ».

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα διεκδικεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση της φορολογίας και τη στήριξη της ανάπτυξης

Η Ελλάδα διεκδικεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο για τη χώρα αποτέλεσμα.
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Paolo Gentiloni, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Σταϊκούρας, σκιαγράφησε και τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, το 2020:
- Την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
- Τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
- Την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
- Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- Τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
- Την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και τα SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
- Τη μεταφορά υπερ-πλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.
- Την προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης