Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Θετικές οι επενδυτικές προοπτικές του real estate στην Ευρώπη το 2020

tags :
Scope Ratings: Θετικές οι επενδυτικές προοπτικές του real estate στην Ευρώπη το 2020
Οι εταιρείες ακινήτων σε ανοδική πορεία επενδύσεων, η λιανική παραμένει το αδύναμο σημείο για την αγορά ακινήτων
Οι ευρωπαϊκές μεσιτικές εταιρείες ακινήτων επωφελούνται από την ισχυρή ζήτηση επενδυτών και ενοικιαστών και από τα αυξανόμενα ενοίκια, κινούμενες σε έναν σούπερ κύκλο επενδύσεων, ανάπτυξης και αποδόσεων και όπως υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, η σταθερή ταμειακή ροή και η μόχλευση, το ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα και η αύξηση των μισθών θα στηρίξουν τις ευνοϊκές προοπτικές παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Οι ευρωπαϊκές τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν το 2019 για δέκατη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την Scope Ratings.
Η κεφαλαιουχική αξία του αποθέματος ακίνητης περιουσίας της περιοχής αυξήθηκε τώρα κατά περίπου 11% από το 2007.
Οι αποδόσεις υποχώρησαν και πάλι σε πολλά τμήματα.
«Ο υπερκυκλικός κλάδος της αγοράς ακινήτων παραμένει άθικτος: οι συνθήκες είναι περιορισμένες στην αγορά μητροπολιτικών κατοικιών και ακινήτων γραφείων σε ολόκληρη την Ευρώπη και γίνονται αυστηρότερες για τη βιομηχανική ιδιοκτησία, ειδικά για χώρους κατάλληλους για εφοδιαστικά σποτς», λέει ο Philipp Wass, αναλυτής στο Scope.
«Το πραγματικό αδύναμο σημείο παραμένει ο τομέας του λιανικού εμπορίου - εκτός της Ισπανίας και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης - καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αγορές on line», λέει ο Wass.
Η πτώση της ανεργίας και η συγκρατημένη αύξηση των μισθών θα πρέπει να διατηρήσουν την εγχώρια κατανάλωση και τη ζήτηση για οικιστική και εμπορική ιδιοκτησία παρά τις προοπτικές για πιο αργή οικονομική ανάπτυξη φέτος στην Ευρώπη, λέει ο Wass.
Οι κύριες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων όπως τις αξιολογεί η Scope για το 2020 είναι οι εξής:
- Το εισόδημα από ενοίκια θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά, υποστηριζόμενο από τη βελτίωση της πληρότητας και την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε τμήματα ακίνητης περιουσίας, εκτός από τα λιανικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και ιδιοκτησίες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.
- Η έλλειψη δυναμικότητας στην κατασκευαστική βιομηχανία περιορίζει την ανάπτυξη της προσφοράς νέων χώρων γραφείων, εφοδιαστικών σποτς και κατοικιών.
- Οι φορείς εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων μειώνουν τους αγωγούς ανάπτυξης για να επικεντρωθούν σε τοποθετήσεις, αλλά και τοποθεσίες με καλύτερες αποδόσεις.
- Οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν σε πολλούς τομείς, ιδίως στον κλάδο των εφοδιαστικών σποτς και της ελαφριάς βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά και σε αγορές που ανακτήθηκαν μόνο αργά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση στη ζώνη του ευρώ.
Η ζήτηση από τους επενδυτές που ζητούν αποδόσεις εξακολουθεί να είναι ισχυρή - ειδικά για μεγαλύτερες περιουσίες - δεδομένου του συνεχούς περιβάλλοντος χαμηλού επιτοκίου της Ευρώπης.
Οι αποδόσεις θα είναι πιο σταθερές στις ώριμες αγορές.
- Οι δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών θα κατευθύνονται κυρίως από θεσμικούς επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια), έναντι των οποίων οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας, με συγκριτικά μικρότερη πυρκαγιά, θα δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν στα σημερινά πολλαπλάσια κέρδη.
- Η κλίμακα συγκέντρωσης κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές χρεωστικών κεφαλαίων είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα το 2020, παρόλο που το μέσο κουπόνι σημείωσε απότομη πτώση το 2019.
Η άφθονη ρευστότητα εξηγεί την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις ακίνητης περιουσίας αξιοποίησαν κεφαλαιαγορές, αυξάνοντας το χρέος των 82 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ το 2019, λαμβάνοντας συνολικά ποσά 311 δισ. ευρώ και 76 δισ. ευρώ αντίστοιχα μεταξύ 2010 και 2019.
"Πιστεύουμε ότι η ποιότητα της πίστωσης θα παραμείνει σταθερή κατά μέσο όρο το 2020 και μετά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ακίνητης περιουσίας", λέει ο Wass.
"Ενώ τα προφίλ επιχειρηματικών κινδύνων των εταιρειών βελτιώνονται, τα προφίλ χρηματοοικονομικού κινδύνου του τομέα, και ιδιαίτερα η μόχλευση, θα αλλάξουν ελάχιστα», συμπληρώνει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης