Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από το κούρεμα 70% του 2013 στο ράλι του 2020 στο 3,55% – Πως τα ομολογιακά tier 2 των ελληνικών τραπεζών έκαναν την μεγάλη ανατροπή

Από το κούρεμα 70% του 2013 στο ράλι του 2020 στο 3,55% – Πως τα ομολογιακά  tier 2 των ελληνικών τραπεζών έκαναν την μεγάλη ανατροπή
Από το κούρεμα του 2013 στο ράλι του 2020... πως επανέκαμψαν τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών
Το Καλοκαίρι του 2013, οι ομολογιούχοι κάτοχοι υβριδικών κεφαλαίων Tier 1 και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 και μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών εμπέδωσαν πολύ καλά την έννοια Liability Management Exercise ή LME.
Ήταν η διαδικασία προαιρετικής – αλλά κατ΄ ουσία υποχρεωτικής – μετατροπής των τραπεζικών ομολόγων σε μετοχές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2013.
Το 2013 οι ομολογιούχοι κλήθηκαν να εισφέρουν τα τραπεζικά τους ομόλογα τα οποία μετατράπηκαν σε μετοχές.
Η διαδικασία ήταν προαιρετική π.χ. το 50% των ομολογιούχων συμμετείχαν στην διαδικασία μετατροπής αλλά στην πράξη ήταν μια κεκαλυμμένη στρατηγική υποχρεωτικής συμμετοχής.
Από την μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές και τις απώλειες που ακολούθησαν το haircut έφθασε στο 70% - συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας από τις χρηματιστηριακές τιμές που εν συνεχεία κατέρρευσαν.
Το 2013 οι ομολογιούχοι Tier 1 και Tier 2 υπέστησαν πραγματική καταστροφή γιατί αντί να κατέχουν ομόλογα βρέθηκαν να κατέχουν μετοχές τραπεζών που κάποια στιγμή είχαν μηδενική αξία.
Έκτοτε τα ομολογιακά Tier 1 και Tier 2 ήταν τραπεζικά προϊόντα υπό εξαφάνιση ή κατά το ορθότερο η τοξικότητα τους δεν επέτρεπε στις τράπεζες να εκδώσουν νέους τίτλους.
Φθάνοντας στο 2019 και 2020 καταγράφεται μια εντυπωσιακή ανατροπή.
Από το haircut του 2013 στο ράλι του 2020.
Και όντως είναι ράλι εάν αναλογιστεί κανείς ότι
Η Εθνική έκδωσε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 στο 8,25% με τιμή 100 μονάδες βάσης και σήμερα η τιμή – σε μέσους όρους – βρίσκεται στις 119 μονάδες βάσης ή απόδοση 3,55%.
Από 8,25% στο 3,55% η Εθνική τράπεζα.
Η Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 στο 9,75% με τιμή 100 μονάδες βάσης και σήμερα η τιμή – σε μέσους όρους – βρίσκεται στις 117 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,35%.
Από το 9,75% στο 5,35% η τράπεζα Πειραιώς.
H Alpha bank εξέδωσε ομολογιακό Tier 2 στις 6 Φεβρουαρίου 2020 αντλώντας 500 εκατ με τις προσφορές στα 5,5 δισεκ. και με επιτόκιο 4,25% το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Το bankingnews πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επεσήμανε την μεγάλη αντίθεση μεταξύ του ράλι των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών που έχουν εγκλωβιστεί στην στασιμότητα.
Η αιτία πίσω από αυτή την αντίθεση, λογικά θα έπρεπε το ράλι στα ομόλογα να έχει αντίκτυπο και στις μετοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες αποτιμώνται με όρους 2021 και χωρίς τον κίνδυνο αθέτησης των στόχων μείωσης των NPEs.
Οι τράπεζες σήμερα αποτιμώνται με όρους 2021 και το κυριότερο αποτιμώνται ωσάν να έχουν φθάσει στους στόχους μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων για το 2021 και χωρίς να υφίσταται κίνδυνος αθέτησης ή αποτυχίας επίτευξης των στόχων.
Πιο απλά, οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν ανοδικά περιθώρια.
Όμως το σημαντικότερο όλων είναι ότι το ράλι στα τραπεζικά ομόλογα είναι απόρροια κερδοσκοπίας, επενδυτές αγοράζουν οτιδήποτε έχει θετικό επιτόκιο, ακόμη και η Monte dei Paschi να εκδώσει ομόλογο θα είναι ανάρπαστο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με ελάχιστες χιλιάδες ευρώ σημειώνεται ράλι.
Το ράλι στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες αλλά είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της ΕΚΤ λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης και αποτέλεσμα ακραίας κερδοσκοπίας.

Συγκρίνοντας Εθνική, Πειραιώς και Alpha bank… ακολουθεί και η Eurobank

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα 5,5 δισεκ. προσφορές για 500 εκατ που αναζητούσε η Alpha bank με επιτόκιο 4,25% στις 6 Φεβρουαρίου 2020 ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με τις τρεις εκδόσεις ομολόγων που έχουν σημειωθεί έως τώρα, Πειραιώς πρώτη που άνοιξε τον χορό, ακολούθησε η Εθνική και εν συνεχεία η Alpha bank.
Η Alpha bank εκμεταλλεύτηκε την δυναμική και το ράλι στα ομόλογα κρατικά και τραπεζικά οπότε είναι εύλογη η εντυπωσιακή απόκλιση έναντι των άλλων τραπεζών, η Alpha 4,25% έναντι 9,75% η Πειραιώς.
Όμως η Πειραιώς διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο στο 5,35% η διαφορά με την Alpha bank – εάν αξιολογηθεί και η μεγάλη διαφορά κεφαλαίων – δεν είναι τόσο ουσιωδώς μεγάλη.
Εθνική και Πειραιώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υπάρχουσες εκδόσεις με νέες εκδόσεις.
Οι τυχεροί είναι αυτοί που έρχονται.
Π.χ. η Eurobank όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews σχεδιάζει έκδοση tier 2 έχοντας στόχο το 4% αλλά πλέον ρεαλιστικός θα είναι ο στόχος για 3% τον Απρίλιο που μπορεί να εκδώσει το ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης.
Το 3% ίσως να οριοθετεί fair value υπό την έννοια του καθεστώτος χειραγώγησης και όχι με βάση αποτιμήσεις πραγματικών θεμελιωδών μεγεθών.
Ούτως ή άλλως μερικώς δικαιολογείται να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ κρατικών ομολόγων και τραπεζικών ομολόγων.
Π.χ. δεν θα μπορούσε το 10ετές κρατικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,17% και το αντίστοιχο τραπεζικό να βρίσκεται στο 8%, το 3% ίσως να είναι πιο ρεαλιστικό αλλά προσοχή στο περιβάλλον ακραίας χειραγώγησης και κερδοσκοπίας που βιώνει το σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης