Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα γιατρέψει την «πληγή» του μεταναστευτικού μέχρι το καλοκαίρι

Η κυβέρνηση διακηρύσσει  ότι θα γιατρέψει την «πληγή» του μεταναστευτικού μέχρι το καλοκαίρι
Η κατάσταση στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο παραμένει έκρυθμη
Σε μια βαθιά «πληγή» εξελίσσεται το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση επτά μήνες από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων, αλλαγή του νόμου για το άσυλο, κατάρτιση σχεδίου για νέα κέντρα φιλοξενίας κ.ο.κ. το «φλέγον» ζήτημα του μεταναστευτικού δεν έχει επιλυθεί και συνεχίζει να δοκιμάζει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και την κυβέρνηση για την οποία αποτελεί το μεγάλο ζήτημα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, επιμένουν ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αλλάξει και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε απτά αποτελέσματα αυτών των αλλαγών οι οποίες κινούνται σε τρεις άξονες.
Την φύλαξη των συνόρων, την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων για άσυλο και την αύξηση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται προστασία.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλήσεις στην τουρκική ακτοφυλακή ώστε να πράξει αυτό που οφείλει έναντι των λέμβων που αποπνέουν από τα τουρκικά παράλια αναγκάζοντας έτσι τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν σε πολύ περισσότερα ελληνικά αιτήματα από ότι συνέβαινε στο παρελθόν.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι θα μπει τάξη επιτέλους στις δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χάρη στο μητρώο το οποίο θα συγκροτηθεί και θα καλύπτει και το προσωπικό των οργανώσεων αυτών έτσι ώστε να ξεχωρίσουν εκείνες που πραγματικά εκτελούν το σκοπό τους από τις άλλες που φαίνεται να εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα.
Μετά την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ΜΚΟ, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν νέες αλλαγές στην διαδικασία ασύλου, ειδικά στον δεύτερο βαθμό που υπάρχουν περιθώρια για γρηγορότερες διαδικασίες και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο κλειστό κέντρο στη Σάμο.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν και ανακοινώσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη αναφορικά με τα κλειστά κέντρα τα οποία συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο παραμένει έκρυθμη κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για αποσυμφόρηση στις δομές που υπάρχουν σε αυτά.
Το επόμενο διάστημα πάντως, αναμένεται να γίνει γνωστή και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα πολιτική ασύλου και μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Αθήνα παρακολουθεί πάντως τις κινήσεις που κάνει ειδικά η Γερμανία προκειμένου να απορροφήσουν ευρωπαϊκές χώρες το μερίδιο προσφύγων που τους αναλογεί και ιδιαίτερα δε, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Ήδη, στην ίδια τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί μερικές εκατοντάδες προσφυγόπουλα η τοπική κυβέρνηση της Σαξονίας ενώ και η Γαλλία προσφάτως ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει 700 προσφυγόπουλα. Την αρχή πάντως έκανε η Πορτογαλία που δεσμεύτηκε ότι θα δεχθεί 1000 ασυνόδευτα παιδιά.
Βεβαίως οι αριθμοί αυτοί κάθε άλλο, παρά λύνουν το πρόβλημα.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι Ευρωπαίοι και ιδίως οι χώρες που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν πρόσφυγες επικαλούνται τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία. Όπως λένε χαρακτηριστικά - σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι -  «από την ώρα που Έλληνες και Ιταλοί δήμαρχοι δεν δέχονται να κάνουν το χρέος τους γιατί να το πράξουμε εμείς;».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης