Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Αίτημα στην Botas για 230 εκατ. ευρώ μετά την ετυμηγορία του Διαιτητικού Δικαστηρίου

tags :
ΔΕΠΑ: Αίτημα στην Botas για 230 εκατ. ευρώ μετά την ετυμηγορία του Διαιτητικού Δικαστηρίου
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα μείνει στα ταμεία της εταιρείας, τα οποία διαθέτουν ήδη αποθεματικά άνω των 200 εκατ. ευρώ
Αίτημα προς την τουρκική Botas για την καταβολή ενός ποσού άνω των 230 εκατ. ευρώ, σε εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΠΑ.
Η τουρκική εταιρία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην πληρωμή του ποσού προς τη ΔΕΠΑ ή θα προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης για να ανατρέψει την απόφαση, κάτι που θα πρέπει να πράξει σε διάστημα δύο μηνών.
Εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η Botas οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠΑ έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψει η εταιρία στους πελάτες της με προτεραιότητα τους ηλεκτροπαραγωγούς. Βασική παράμετρο αυτής της άσκησης υπολογισμού των χρημάτων, που είναι να λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, θα αποτελέσει το τελικό ποσό επιβάρυνσης που είχαν όταν η ΔΕΠΑ μετέφερε στους πελάτες της τα 180 εκατ. ευρώ που πλήρωσε στη Βotas, το 2016 σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης που δικαίωνε την τουρκική εταιρία.

Η 10ετής διαμάχη

Η ΔΕΠΑ είχε μεταφέρει τότε στους ηλεκτροπαραγωγούς ένα αρχικό ποσό, οι οποίοι όμως προσέφυγαν στη Διαιτησία και κατάφεραν να το περιορίσουν σημαντικά. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ υπολογίζει τώρα τα ποσά που είναι να επιστρέψει στους ηλεκτροπαραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι ίδιοι όταν κλήθηκαν να πληρώσουν. Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των άνω των 230 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από τη Botas θα μείνουν στα ταμεία της ΔΕΠΑ τα οποία διαθέτουν ήδη αποθεματικά άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Η διαμάχη με τη Botas ξεκινάει προ 10ετίας περίπου, όταν η τουρκική εταιρεία είχε απαιτήσει από τη ΔΕΠΑ την πληρωμή ενός ποσού περίπου 300 εκατ. ευρώ, αναδρομικά από το 2008, για διαφορές σχετικά με τις αναθεωρημένες τιμές του φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ τότε είχε αρνηθεί, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν καταστεί ατελέσφορες, και το 2011 η Botas προσέφυγε στη διαιτησία.
Το διαιτητικό δικαστήριο παρότι περιόρισε την έκταση της αναδρομικότητας, εντούτοις είχε επιδικάσει τότε στην Botas ποσό περίπου 180 εκατ. από τα 300 εκατ. ευρώ του αιτήματος της Botas. Ωστόσο, οι νομικοί της ΔΕΠΑ κατέθεσαν νέο αίτημα αναθεώρησης της τιμής επικαλούμενοι την ίδια την πρωτόδικη απόφαση και ζητώντας στη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία αερίου τιμή Δυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα τη μεσοσταθμική τιμή αερίου στις εισαγωγές της Γερμανίας. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως τη ΔΕΠΑ και μάλιστα αναδρομικά από το 2011.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης