Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Απουσιάζει ο τζίρος, χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Απουσιάζει ο τζίρος, χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές
ΑΓΟΡΑ: Με μικρές απώλειες άνοιξε το ΧΑ καθώς και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν μικρές απώλειες. Βέβαια αυτές ακούμπησαν ή έκαναν και νέα ιστορικά υψηλά, όπως και o Dow Jones, αλλά εμείς ούτε τις 930 μονάδες καταφέραμε να δούμε. Ο τζίρος είναι αυτός που προβληματίζει.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ανάληψη ρίσκου αυτές τις ημέρες και έτσι οι επενδυτές απέχουν με αποτέλεσμα να μην έχει την απαραίτητη δύναμη που θα έπρεπε η αγορά προκειμένου να δούμε καλύτερες τιμές. Η Πειραιώς πιέζεται και σήμερα, αλλά αντίστοιχες είναι οι απώλειες και στις άλλες συστημικές. Εξαίρεση η Alpha Bank.

Η μετοχή της Alpha ενισχύεται, οριακά βέβαια, μετά και την πολύ καλή πορεία της έκδοσης του ομολογιακού και το καλό επιτόκιο που τελικά κατάφερε να πάρει. Φαίνεται πως η έκθεση της Goldman Sachs συνεχίζει να επηρεάζει. Συνεχίζει βέβαια να επηρεάζει και ο ιός και όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα αναφορικά με χειρισμούς και «ωραιοποιημένες ανακοινώσεις».

FOLLI FOLLIE: Στα κάγκελα οι ομολογιούχοι με όσα γίνονται και με την προσπάθεια του κ.Δημήτρη να κρατήσει την καρέκλα. Το deal μαθαίνουμε πως για τους ομολογιούχους είναι εξαιρετικά καλό αλλά όλη η προσπάθεια που καταβάλλεται κινδυνεύει με τις κινήσεις του να τιναχθεί στον αέρα.

Η απουσία του κράτους, παρά τις όποιες προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι φανερές. Μία εταιρεία «μαγείρευε» τους ισολογισμούς και εξέθεσε τη χώρα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε όλη την Ευρώπη. Απίστευτα πράγματα…

ΟΠΑΠ: Η στήλη ήθελε να γίνει επανεπένδυση του μερίσματος ώστε η εκροή να μην είναι 300 εκατ. ευρώ. Ο βασικός μέτοχος , η Sazka Group, επέλεξε να πάρει μετοχές αντί για χρήματα και έτσι μαζί με άλλους μετόχους το 48,2% του συνόλου των μετοχών δε θα πάρει χρήματα αλλά μετοχές.

Η μετοχή άνοιξε με μικρές απώλειες, ενώ σημειώνεται πως οι νέες μετοχές όπως και τα χρήματα θα είναι στους λογαριασμούς των δικαιούχων την ερχόμενη Δευτέρα 10/2.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή από την εισηγμένη. Υπενθυμίζεται πως αρχές Δεκεμβρίου έδωσε και 0,09 ευρώ ανά μετοχή ως επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις. Άλλαξε και το καταστατικό η γενική συνέλευση και εμπλουτίζονται οι δυνατότητες της εταιρείας για νέες δραστηριότητες.

Η μετοχή άνοιξε με απώλειες 1,52% και στα 1,95 ευρώ με όγκο 1.000 τεμάχια. Εδώ βέβαια η διασπορά είναι περιορισμένη και ίσως είναι ένας λόγος που η μετοχή δεν έχει την πορεία που θα έπρεπε στο ταμπλό. Θα θέλαμε να δούμε και λίγο growth. Η αποτίμηση στα 12,3 εκατ. ευρώ.

LAMDA: Η διοίκηση σε ανακοίνωσή της ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εισαχθεί η Lamda Malls στο ΧΑ. Το εξετάζει και είναι μία από τις πολλές επιλογές αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (απάντηση): Έχετε δίκιο ότι η μετοχή δεν έχει ακολουθήσει την αγορά και φαίνεται πως όταν πάει να κάνει μία κίνηση κάποιου πουλάνε δεκάδες χιλιάδες τεμάχια με αποτέλεσμα να τη φρενάρουν. Δεν είναι όμως η μόνη. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που δεν έχουν ακολουθήσει την κίνηση του ΧΑ.

Θα πούμε πως παραδοσιακά υπάρχουν μετοχές που κάνουν τελευταίες το ράλι, ή που μπορεί να έχουν κάποιους άλλους λόγους που δεν κινούνται. Γι΄αυτό πρέπει να υπάρχει διασπορά στο χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να κερδίζουμε από τις άλλες και να έχουμε την υπομονή για κάποιες άλλες.

Η στήλη δέχεται το τελευταίο διάστημα μηνύματα από αναγνώστες για συγκεκριμένες μετοχές που δεν τρέχουν και θα δημοσιεύσουμε σχετικό θέμα με όλες. Η επικοινωνία μέσω email, μας αρέσει και τη θέλουμε, ώστε να μπορούμε να απαντάμε στις απορίες σας και γιατί όχι να μας δίνετε και ιδέες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης