Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε… καραντίνα έβαλαν οι ξένοι τις ελληνικές μετοχές – Πτώση 1,14%

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε… καραντίνα έβαλαν οι ξένοι τις ελληνικές μετοχές – Πτώση 1,14%
ΑΓΟΡΕΣ: Οι διεθνείς αγορές κάνουν μία πολύ λογική διόρθωση καθώς ξεπέρασαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις το σοκ από τον ιό της Κίνας και κινήθηκαν προς τα υψηλά τους. Κάποιες μάλιστα χθες έγραψαν και νέα ιστορικά υψηλά. Όμως η δική μας η αγορά ούτε που πλησίασε τα προηγούμενα υψηλά.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ενώ οι ξένες αγορές είχαν στις κοινές ώρες συνεδρίασης μία ήπια διόρθωση εμείς φεύγαμε με δύναμη προς τις 910 μονάδες, όπου και τελικά κλείσαμε και με απώλειες άνω του 1%. Καμιά φορά λοιπόν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η αγορά δείχνει ότι δεν έχει και τρομερές διαθέσεις.

Σα να μας έχουν βάλει οι ξένοι σε καραντίνα για ένα διάστημα και δεν ασχολούνται μαζί μας. Το δείχνει βέβαια ο τζίρος αυτό. Έτσι καλά κάνουν κάποιοι και κρατάνε ρευστότητα και δεν ενθουσιάζονται με δυο ανοδικές και να βγαίνουν αν φωνάζουν «τους έθαψαν τους short» και άλλα τέτοια.

Παραμένουμε θετικοί για την αγορά μας αλλά κάτι οι αποτιμήσεις, κάτι οι ανησυχίες για τον ιό, κάτι η έκθεση της Goldman για τις τράπεζες, δίνουν αφορμές για να φύγει δυνατά κάτω. Προσοχή λοιπόν και μένει να δούμε αν θα κρατήσουν πάλι οι 900 μονάδες και τι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν. Δε βιαζόμαστε… Οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί αλλά και λίγο ακόμα πιο κάτω θα μπορούσαμε να το δούμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τρομερή πίεση στην Πειραιώς που έκλεισε στα 3 ευρώ, καλή πίεση στη Eurobank, η οποία έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τα 0,80 ευρώ με τη στήριξη να είναι στα 0,78 ευρώ και πιέστηκε καλά και η Εθνική και η Alpha Bank. Αυτές κυρίως βύθισαν το ΧΑ.

ΟΠΑΠ: Από την ανάλυση της Euroxx βλέπουμε ότι για το 2020 η εκροή του μερίσματος καλύπτεται από τις λειτουργικές ταμειακές ροές αλλά και από τις ελεύθερες ταμειακές ροές και τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειωθούν μόλις κατά 2 εκατ. ευρώ. Για το 2021 περιμένει ξανά σημαντικές πληρωμές αλλά και αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων.

Επιπλέον δεν αναμένει αύξηση του καθαρού δανεισμού το 2020 ενώ περιμένει μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ το 2021. Η χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή στόχο στα 14 ευρώ από 11,70 ευρώ. Σε σύγκριση με τις ομοειδείς ο ΟΠΑΠ είναι σημαντικά ακριβότερος σε όρους EV/EBITDA και P/E αλλά ελκυστικότερος σε μερισματική απόδοση και σε όρους net debt/ebitda. Η μετοχή μας αρέσει και τα παραπάνω τα βρίσκουμε ως εξαιρετικά θετικά. Στο +0,52% και στα 11,54 ευρώ.

ΟΤΕ: Ευτυχώς που ήταν και αυτός. Έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 14,28 ευρώ με άνοδο 2% και όγκο 533 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 6,85 δισ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Λογική η υποχώρηση αφού εδώ και μέρες δεν μπορούσε να περάσει τα 7,60 ευρώ.

UNIBIOS (απάντηση): Η εισηγμένη αποτιμάται στα 6,6 εκατ. ευρώ έχοντας αυξήσει πρόσφατα τα κεφάλαιά της κατά 3,7 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ θα είναι η ενίσχυση της καθαρής θέσης καθώς τα υπόλοιπα είχαν δει μπει ως προκαταβολή από τους βασικούς μετόχους.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε καθαρή θέση 9,8 εκατ. ευρώ ο όμιλος και 10,3 εκατ. ευρώ η μητρική. Άρα υπολογίζουμε χοντρικά άλλα 2 εκατ. ευρώ. Χαμηλός επομένως ο δείκτης p/bv. Είχε πωλήσεις 4,1 εκατ. ευρώ σταθερές και καθαρά κέρδη 64 χιλ. ευρώ από ζημιά 32 χιλ. ευρώ.

Θέλουμε να δούμε που θα πάρει μέρος των νέων κεφαλαίων, γιατί αν και έχει χαμηλό δανεισμός το χρηματοοικονομικό κόστος είναι υψηλά. Αν μειωνόταν θα αυξανόταν η κερδοφορία. Εντοπίζουμε περιθώριο ανόδου και γιατί να μην ανέβει η μετοχή. Έχουν ανέβει άλλες κι άλλες. Θέλουμε όμως και λίγο βελτίωση στο τζίρο. Στα 0,4240 ευρώ με άνοδο 1,44%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (απάντηση): Σχεδόν καθημερινές οι αναφορές μας. Τι άλλο να πούμε. Δε νομίζουμε ότι η αγορά αφήνει αυτήν την περίοδο πολλά περιθώρια για μεγάλες κινήσεις.

AEGEAN: Δε ξέρουμε πόσο θα την επηρεάσει ο ιός στην Κίνα, αν δε μαζευτεί αυτή η κατάσταση, αλλά οι τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικές για την εισηγμένη. Στα 8,55 ευρώ και στο +1,91%. Για τη στήλη ήταν η μετοχή με την καλύτερη συμπεριφορά σήμερα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΕΚΤΕΡ: Στα 1,13 ευρώ με απώλειες 4,64% και όγκο 53 χιλ. τεμάχια. Στην κάτω μεριά της περιοχής συσσώρευσης και δεν πρέπει να τη σπάσει για να αποφύγουμε το 1 ευρώ. Αν τη σπάσει βέβαια θα είναι μία καλή ευκαιρία αύξησης θέσεων. Η αποτίμηση στα 12,7 εκατ. ευρώ.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Δεύτερη μέρα ανόδου με χαμηλό όγκο αλλά όχι άσχημο για τα δεδομένα της. Στα 2,28 ευρώ με άνοδο 9,62%. Η μετοχή είναι φθηνή όπως βέβαια και η άλλη του κλάδου, Μύλοι Λούλη.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Στα 1,04 ευρώ και στο +4% με όγκο 12 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Πάνω από τα 0,25 ευρώ στο κλείσιμο και με μικρή άνοδο αλλά σε τέτοια μέρα, να κλείσεις με άνοδο δεν είναι και λίγο.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης