Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Εφιαλτικό το δίλημμα της Κίνας: Να σώσει την οικονομία της ή τον κόσμο;

Rabobank: Εφιαλτικό το δίλημμα της Κίνας: Να σώσει την οικονομία της ή τον κόσμο;
Το 80% της οικονομίας της Κίνας και το 90% των εξαγωγέων απλά δεν λειτουργούν - Αυτό ήδη επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και οι επιπτώσεις αναμένονται  να έρθουν με ορμή χιονοστιβάδας όσο περνάει ο καιρός
Μετά το sell off της Δευτέρας, γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει λίγο εντονότερο το φως στο τούνελ στο οποίο εισήλθε ο κόσμος μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, όπως υποστηρίζει ο Michael Every, αναλυτής της Rabobank.
Κινέζοι αξιωματούχοι διατείνονται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, και ότι οι άλλες χώρες δεν πρέπει να κλείνουν τα σύνορά τους με την Κίνα, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι ελεύθερες ροές ανθρώπων κατά τη διάρκεια μίας πιθανής επιδημίας δεν εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο.
Ωστόσο, εσωτερικά η Κίνα τελεί υπό δρακόντειους περιορισμούς με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων να είναι υπό αναγκαστικό περιορισμό κατ'οίκον και εκατοντάδες εκατομμύρια άλλων να ακολουθούν εθελοντικά τις ίδιες συμβουλές.
Επιπλέον, όπως σημειώνει δημοσίως ένας πρώην πρεσβευτής του Μεξικού στην Κίνα, όταν το Μεξικό υπέστη επιδημία από την γρίπη των πτηνών H1N1 το 2009, η ανταπόκριση της Κίνας ήταν να αγνοήσει τις συστάσεις του ΠΟΥ και: να τοποθετήσει όλους τους μεξικανούς υπηκόους στην Κίνα υπό καραντίνα, να ακυρώσει όλες τις απευθείας πτήσεις προς το Μεξικό, να σταματήσουν να εκδίδουν βίζα σε Μεξικανούς, και να κλείσει όλα τα προξενεία του στο Μεξικό.
Σίγουρα την τωρινή επιδημία που αντιμετωπίζει ο κόσμος απλή γρίππη δεν την λες, όπως διατείνονται κάποιοι.
Οι αριθμοί το αποκαλύπτουν και οι συγκρίσεις με τον SARS ή με προηγούμενες επιδημίες.
Το τέλος των πολυήμερων διακοπών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς για το Σεληνιακό Νέο Έτος, βρίσκει τις περισσότερες επιχειρήσεις στις περισσότερες πόλεις, κλειστές και χωρίς προοπτική να ανοίξουν σύντομα, γεγονός που αναγκάζει το Πεκίνο να αντιληφθεί πόσο βαθιά και σοβαρή θα είναι η οικονομική ζημιά εάν αυτό συνεχιστεί επί μακρόν.

Το 80% της οικονομίας της Κίνας και το 90% των εξαγωγέων απλά δεν λειτουργούν.

Σύμφωνα με τον Michael Every, τον αναλυτή της Rabobank, αυτό ήδη επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για ένα πλήθος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται παγκόσμια και οι επιπτώσεις αναμένονται  να έρθουν με ορμή χιονοστιβάδας όσο περνάει ο καιρός και δεν αλλάζει κάτι.
Για μια χώρα που ήδη βλέπει ξένες επιχειρήσεις να μιλούν για μετατόπιση της παραγωγής τους σε άλλες χώρες, αυτό είναι πρόβλημα.
Έτσι, ίσως, είναι κατεπείγουσα πολιτική και οικονομική ανάγκη να τονίσουμε ότι όλα σύντομα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό και ότι η συμβουλή του ΠΟΥ αξίζει τον κόπο - αυτή τη φορά.
Αν ο δείκτης S&P, για παράδειγμα, χάσει 0,8 μονάδες βάσης από την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το 2020 αυτό είναι πολύ.
Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι το 80% του ΑΕΠ της Κίνας μειώνεται αυτή την περίοδο, πιθανότατα κατά 10-20% ετησίως, η κάμψη που ακολουθεί, θα κάνει την αιχμή της κρίσης του 2008-09 να μοιάζει με περίπατο στην εξοχή.
Εάν ο ιός κρατήσει τις επιχειρήσεις κλειστές τότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε κυριολεκτικά να εκτινάσσεται το ΑΕΠ σε διψήφια ψηφία αφότου πατηθεί το restart στην οικονομία, με την επεπανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Αν ωστόσο η ίωση «τραβήξει» όλο το πρώτο τρίμηνο και προχωρήσει και στο δεύτερο τρίμηνο, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις του πρώτου τριμήνου θα είναι τόσο άσχημες, ώστε το υπόλοιπο του έτους δεν πρόκειται ποτέ να μας φέρει κοντά στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 6%, ήτοι 5,2%.

Τι αναμένεται στη συνέχεια;

Το δίλημμα της Κίνας είναι πραγματικά τρομερό: Αν διατηρήσει την καραντίνα, η οικονομία της κινδυνεύει να καταλήξει στην εντατική, αν χαλαρώσει την καραντίνα για να σώσει την οικονομία της, θα επιτρέψει σε έναν θανατηρφόρο ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να αλληλεπιδρούν και πάλι.
Δεν υπάρχουν καλές επιλογές.
Για έναν κόσμο με ακόρεστη ζήτηση, η οποία βασίζεται στην Κίνα, μαζί με ολοένα και περισσότερες «κινεζικές» κεντρικές τράπεζες να δραστηριοποιούνται παγκόσμια, αυτό θα είναι ένα άσχημο σοκ.
Το Bloomberg προσπάθησε σήμερα 7/2, να πουλήσει το γεγονός ότι η μείωση των αποδόσεων των κινεζικών κρατικών ομολόγων (-33 μονάδες βάσης φέτος) είναι μια θετική εξέλιξη.
Δεν είναι.
Εάν οι αποδόσεις της Κίνας πέφτουν, αυτό τι μπορεί να σημαίνει για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης;
Φυσικά, οι χαμηλότερες αποδόσεις μαθηματικά σημαίνουν υψηλότερους δείκτες P / E για τις μετοχές.
Όμως στο διάστημα που οι αποδόσεις πέφτουν και όσο συνεχίζεται αυτή η πτωτική πορεία, η πραγματική δραστηριότητα θα έχει σταματήσει και θα φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου τα ομόλογα δεν μπορούν να αγγίξουν υψηλότερα επίπεδα, ούτε οι μετοχές υψηλότερες τιμές, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να τις αφήσουν να καταρρεύσουν, και μόνο οι αγορές συναλλάγματος θα λειτουργούν.
Εφιαλτική η προοπτική.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης