Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα θα καταστεί επενδύσιμη μόνο όταν καλυφθεί επιτυχώς η πρώτη αύξηση κεφαλαίου σε τράπεζα – Fairfax, Paulson, ΤΧΣ εμποδίζουν τις ΑΜΚ

Η Ελλάδα θα καταστεί επενδύσιμη μόνο όταν καλυφθεί επιτυχώς η πρώτη αύξηση κεφαλαίου σε τράπεζα – Fairfax, Paulson, ΤΧΣ  εμποδίζουν τις ΑΜΚ
Το σημείο αναφοράς, το σημείο καμπής, η μεγάλη αλλαγή, η μεγάλη ανατροπή θα έρθει όταν καλυφθεί η πρώτη αύξηση κεφαλαίου επιτυχώς σε ελληνική τράπεζα.
Πότε θα είναι πραγματικά επενδύσιμη η Ελλάδα;
Πότε θα θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα;
Πότε θα θεωρηθεί ότι η Ελλάδα προσελκύει το διεθνές κεφάλαιο;
Όχι δεν είναι η επένδυση του Ελληνικού.
Είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες.
Μόνο όταν καλυφθεί η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τράπεζα η Ελλάδα θα καταστεί ξανά επενδύσιμη.
Το τελευταίο διάστημα ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι επενδυτές κατανοούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ελληνικές τράπεζες.
Το χρηματιστήριο δείχνει σημάδια κόπωσης όταν διεθνώς σημειώνονται νέα ιστορικά υψηλά.
Οι τραπεζικές μετοχές σταθερά βρίσκονται πέριξ ή κάτω από τις τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του 2015.
Οι τραπεζικές μετοχές επίσης αποτιμώνται ωσάν να έχουν επιτύχει τους στόχους του 2021 στην μείωση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων και με τον κίνδυνο αθέτησης ή αποτυχίας επίτευξης των στόχων να βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι οι τραπεζικές μετοχές στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 αποτιμούν τα θετικά νέα για σχεδόν 1,5 έτος εμπρός.
Το βασικό πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς πολλοί αποφεύγουν να παρουσιάσουν είναι η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
Δεν μπορεί ένα σύστημα να διαθέτει ενσώματα ίδια κεφάλαια 26 δισεκ. εκ των οποίων τα 16 δισεκ. να είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή υποχρέωση των τραπεζών στο κράτος και δεν νοείται ότι για 32-33 δισεκ. μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs να απαιτηθούν σχεδόν 6 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα όπου από τα 26 δισεκ. τα 16 δισεκ. είναι χρωστούμενα κεφάλαια και θα εξαφανιστεί και το κεφαλαιακό μαξιλάρι λόγω εξυγίανσης.
Οι ελληνικές τράπεζες αντικαθιστούν τα καλά κεφάλαια τους με ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 τα οποία μεν λογίζονται στα κεφάλαια αλλά στην πράξη είναι κατώτερης στάθμης κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται υποχρεωτικά αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όλες, όχι μόνο η Πειραιώς που έχει τα πιο αδύναμα κεφάλαια.
Όμως και ενώ η αναγκαιότητα των αυξήσεων κεφαλαίου είναι αδιαμφισβήτητη, εμπόδιο μπαίνουν οι βασικοί μέτοχοι.
Οι τρεις βασικοί μέτοχοι είναι οι εξής
-Fairfax με ποσοστό 31,7% στην Eurobank
-ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% στην Εθνική, 26% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank
-Paulson με ποσοστό 9,23% στην Πειραιώς και 7,3% στην Alpha bank.
Οι τρεις αυτοί βασικοί μέτοχοι για διαφορετικούς λόγους δεν συναινούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το Fairfax εισέφερε την Grivalia για να υποστηρίξει με 900 εκατ την Eurobank αλλά δε συζητάει αύξηση κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ συμμετείχε στις τρεις παρελθούσες ανακεφαλαιοποιήσεις και πλέον δεν διαθέτει κεφάλαια για νέα αύξηση αλλά δεν συναινεί και σε αυξήσεις για να μην υποστεί dilution – απίσχναση – αραίωση για να μην μειωθεί το ποσοστό του στις τράπεζες.
Το αμερικανικό fund Paulson επίσης δεν συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου αφενός γιατί η οικονομική δύναμη πυρός του έχει μειωθεί αφετέρου γιατί εδώ και χρόνια είναι εγκλωβισμένο στην Ελλάδα.
Στην πράξη λοιπόν οι διοικήσεις των τραπεζών υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου γιατί απλά αντιλαμβάνονται ότι δεν συναινούν οι βασικοί μέτοχοι.
Γνωρίζουν όμως την αναγκαιότητα για αυξήσεις κεφαλαίου συν τοις άλλοις και γιατί πρέπει να μειωθεί η σχέση DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προς συνολικά κεφάλαια.
Η Ελλάδα για να καταστεί επενδύσιμη μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να ξεκολλήσει από την στασιμότητα και το χρηματιστήριο να ξαναπάρει εμπρός.
Οι τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το σημείο αναφοράς, το σημείο καμπής, η μεγάλη αλλαγή, η μεγάλη ανατροπή θα έρθει όταν καλυφθεί η πρώτη αύξηση κεφαλαίου επιτυχώς σε ελληνική τράπεζα.
Όλα τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια.

Πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες μέσω αύξησης κεφαλαίου;

Πειραιώς 2,5 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 1,5 δισεκ. ευρώ
Εθνική 1 δισεκ. ευρώ
Eurobank 1 δισεκ. ευρώ
Σύνολο 6 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια που θα ενισχύσουν τα tangible book κεφάλαια και θα μειώσουν το DTC ως προς το σύνολο των κεφαλαίων που σήμερα φθάνει το 58%.

Σε ποιες τιμές οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου;

Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 θα είναι οι τιμές που θα στιγματίζουν για χρόνια - και για τα επόμενα - τις ελληνικές τράπεζες.

Ποιοι θα επενδύσουν τα νέα απαραίτητα κεφάλαια;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.
Το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και οι κανόνες του bail in είναι απαγορευτικοί.
Για να πειστούν νέοι ιδιώτες θα πρέπει να αλλάξουν πολλά.
Όμως δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη.
Στο μέλλον ούτε το ΤΧΣ, ούτε το Fairfax, ούτε ο Paulson θα είναι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης