Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία κρούουν 6 επενδυτικοί οίκοι, Fed και Ifo

tags :
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία κρούουν 6 επενδυτικοί οίκοι, Fed και Ifo
Η χαλάρωση της κινεζικής ανάπτυξης αναμένεται ότι θα πλήξει τη διεθνή οικονομική δραστηριότητα τουλάχιστον στο α' τρίμηνο του 2020
Έντονες ανησυχίες έχει δημιουργήσει στους αναλυτές η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση αυξάνονται τόσο τα θύματα όσο και τα κρούσματα του.
Πέραν των χρηματοοικονομικών ομίλων και των οίκων αξιολόγησης τόσο η Fed όσο και το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo φρόντισαν να προειδοποιήσουν για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη παγκόσμια οικονομική παραγωγή, τυχόν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Άλλωστε η Κίνα αποτελεί το «παγκόσμιο μεταποιητικό κέντρο», με την αλυσίδα εφοδιασμού να έχει πληγεί σημαντικά και τους επενδυτές να εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί για το ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Fed: Η επιδημία του κορωνοϊού θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ επανέλαβε ότι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία από την επιδημία του νέου κοροναϊού θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
«Η πρόσφατη εμφάνιση του κοροναϊού (…) μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές (στην οικονομία) της Κίνας, που θα έχουν αντανάκλαση στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεσή της.
Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα αποφασίσουν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κατά την προσεχή σύνοδό τους, η Fed επισήμανε ωστόσο ότι «στο πλαίσιο της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και των εν υπνώσει πληθωριστικών πιέσεων, οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες υιοθετούν γενικά μια πιο ευέλικτη πολιτική», δηλαδή μειώνουν τα επιτόκια.
 
Ifo: Σημαντική η επίπτωση του κορωνοϊού στη Γερμανία - Πλήττει τις κινεζικές επενδύσεις

Περιορισμό κατά 0,06% της ανάπτυξης στην Γερμανία θα προκαλέσει ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά μία μονάδα, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, σε μια πρώτη απόπειρα να αναλύσει τις οικονομικές συνέπειες από τον κινεζικό κοροναϊό.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, εάν η κατάσταση ακολουθήσει την πορεία της επιδημίας του SARS το 2003, η ανάπτυξη στην Κίνα θα συρρικνωθεί κατά μια μονάδα.
Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία ότι η εξέλιξη του νέου ιού θα είναι πολύ σοβαρότερη και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μεγέθη.
Σε αυτή την περίπτωση, σοβαρότερες θα είναι και οι συνέπειες για την γερμανική οικονομία, επισημαίνει το Ifo.
«Περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην κινεζική βιομηχανία, θα ενέτεινε τις συνέπειες του κοροναϊού στη γερμανική οικονομία», εξηγεί ο Timo Wollmershauser, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προβλέψεων του Ifo, υποδεικνύοντας την σημασία των κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων για τις αλυσίδες αξιών των γερμανικών βιομηχανιών.
Οι συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα ήταν μάλλον μικρότερες, λόγω του μικρότερου βαθμού σχέσεων με την Κίνα και θα ισοδυναμούσαν με μόνο 0,01 του ΑΕΠ, επισημαίνει ο αναλυτής.
Το Ifo στηρίζει τις εκτιμήσεις του στην υπόθεση ότι η επιδημία του κοροναϊού προκαλεί περιορισμό της κατανάλωσης στην Κίνα και ότι η ευρείας έκτασης καραντίνα για τον πληθυσμό της χώρας θα περιορίσει την προσφορά εργατικού δυναμικού.
Οι δύο αυτές παράμετροι αναμένεται να επιβαρύνουν προσωρινά την κινεζική οικονομία και οι πρώτες επιπτώσεις θα καταστούν εμφανείς ήδη στο α' τρίμηνο του έτους.
Για την συγκεκριμένη πρόβλεψη, η ομάδα του Ινστιτούτου μελέτησε μεταξύ άλλων την περίπτωση της επιδημίας του ιού SARS το 2003, όταν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Κίνα είχαν καταγραφεί περίπου 5000 κρούσματα κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2003.
Οι συνέπειες στην ανάπτυξη φάνηκαν στο β' τρίμηνο του 2003, αλλά η οικονομία ανέκαμψε σχετικά γρήγορα.
Συνολικά, ο SARS στοίχισε στην Κίνα 1% της ανάπτυξής της το 2003.
Ο κ. Wollmershauser διευκρινίζει πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η νέα επιδημία θα έχει σοβαρότερες συνέπειες από αυτές του SARS ή όχι, καθώς τα κρούσματα τώρα μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε γρηγορότερα και τα μέτρα που λαμβάνει είναι πολύ πιο δραστικά.

JPMorgan: Το κινεζικό ΑΕΠ θα μειωθεί -4% το α' τρίμηνο εάν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της JPMorgan για την Κίνα, καθώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κινεζικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί -4% στο α’ τρίμηνο του 2020 εάν υπάρξει κλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Όπως σημειώνει ομάδα αναλυτών του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου υπό τον Joseph Lupton, μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού η JPMorgan προχώρησε «σε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις για την Κίνα και για την παγκόσμια οικονομία».
Αποτέλεσμα η τράπεζα να εκτιμά πλέον ότι στην καλύτερη περίπτωση η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί στο α’ τρίμηνο του 2020 κατά 1% (από 5,6% πριν), αλλά θα ανακάμψει στο 9,3% το β’ τρίμηνο.
Αυτή η πορεία, όμως, θα είναι εφικτή εάν η επιδημία δεν κλιμακωθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ΑΕΠ της Κίνας μπορεί να συρρικνωθεί έως και -4,2%, αλλά μπορεί να ανακάμψει κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 16,5% στο β’ τρίμηνο του 2020.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/JPM%20China%20GDP.jpg?itok=tp3bFmU6
Ανάλογη πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, με κατάρρευση στο α’ τρίμηνο 2020, αλλά εντυπωσιακή επάνοδο κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων τριμήνων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/china%20real%20IP.png?itok=e3_8jGF3
Η JPMorgan εκτιμά ότι αυτήν την πορεία σχήματος V της Κίνας θα την ακολουθήσει και η υπόλοιπη υφήλιος λόγω της στενής σχέσης που δημιουργεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μεταξύ Κίνα και πάρα πολλών χωρών.
Εν συνόλω η τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει στο 1,3% για το α’ τρίμηνο, αλλά θα ανακάμψει κατά 3,4% στο αμέσως επόμενο.
Καταλήγοντας οι αναλυτές του ομίλου αναφέρουν ότι «εάν αποδειχθεί ότι έχουμε δίκιο η επίπτωση από τον ιό θα αρχίσει να υποχωρεί στις αρχές Μαρτίου και κατόπιν θα υπάρξει ανάκαμψη».

Refinitiv: Οι εταιρείες του S&P 500 που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του κορωνοϊού

Καθώς η κινεζική ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού οι αναλυτές εξετάζουν την επίδραση που θα έχει αυτό και στην υπόλοιπη υφήλιο.
Σημαντικό μπορεί να είναι το πλήγμα ιδιαίτερα για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στον αμερικανικό δείκτη-βαρόμετρο S&P 500.
Βασική αιτία το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη εξαρτώνται από την κινεζική αγορά με την εταιρεία Refinitiv να τονίζει ότι οι εισηγμένες στον S&P 500 αντλούν το 6,2% των εσόδων τους από Κίνα και Χονγκ Κονγκ.
Σε επίπεδο κλάδων αυτός ημιαγωγών και τεχνολογίας είναι οι πιο εκτεθειμένοι, καθώς αντλούν το 30% των εσόδων τους από τις δύο χώρες.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/spx%20rev%20asia%20.png?itok=DOwbxG5a
Rabobank: Εφιαλτικό το δίλημμα της Κίνας: Να σώσει την οικονομία της ή τον κόσμο;

Μετά το sell off της Δευτέρας 3/2 , γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει λίγο εντονότερο το φως στο τούνελ στο οποίο εισήλθε ο κόσμος μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, όπως υποστηρίζει ο Michael Every, αναλυτής της Rabobank.
Κινέζοι αξιωματούχοι διατείνονται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, και ότι οι άλλες χώρες δεν πρέπει να κλείνουν τα σύνορά τους με την Κίνα, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι ελεύθερες ροές ανθρώπων κατά τη διάρκεια μίας πιθανής επιδημίας δεν εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο.
Ωστόσο, εσωτερικά η Κίνα τελεί υπό δρακόντειους περιορισμούς με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων να είναι υπό αναγκαστικό περιορισμό κατ'οίκον και εκατοντάδες εκατομμύρια άλλων να ακολουθούν εθελοντικά τις ίδιες συμβουλές.
Επιπλέον, όπως σημειώνει δημοσίως ένας πρώην πρεσβευτής του Μεξικού στην Κίνα, όταν το Μεξικό υπέστη επιδημία από την γρίπη των πτηνών H1N1 το 2009, η ανταπόκριση της Κίνας ήταν να αγνοήσει τις συστάσεις του ΠΟΥ και: να τοποθετήσει όλους τους μεξικανούς υπηκόους στην Κίνα υπό καραντίνα, να ακυρώσει όλες τις απευθείας πτήσεις προς το Μεξικό, να σταματήσουν να εκδίδουν βίζα σε Μεξικανούς, και να κλείσει όλα τα προξενεία του στο Μεξικό.
Σίγουρα την τωρινή επιδημία που αντιμετωπίζει ο κόσμος απλή γρίππη δεν την λες, όπως διατείνονται κάποιοι.
Οι αριθμοί το αποκαλύπτουν και οι συγκρίσεις με τον SARS ή με προηγούμενες επιδημίες.
Το τέλος των πολυήμερων διακοπών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς για το Σεληνιακό Νέο Έτος, βρίσκει τις περισσότερες επιχειρήσεις στις περισσότερες πόλεις, κλειστές και χωρίς προοπτική να ανοίξουν σύντομα, γεγονός που αναγκάζει το Πεκίνο να αντιληφθεί πόσο βαθιά και σοβαρή θα είναι η οικονομική ζημιά εάν αυτό συνεχιστεί επί μακρόν.
Το 80% της οικονομίας της Κίνας και το 90% των εξαγωγέων απλά δεν λειτουργούν.
Σύμφωνα με τον Michael Every, τον αναλυτή της Rabobank, αυτό ήδη επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για ένα πλήθος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται παγκόσμια και οι επιπτώσεις αναμένονται  να έρθουν με ορμή χιονοστιβάδας όσο περνάει ο καιρός και δεν αλλάζει κάτι.
Για μια χώρα που ήδη βλέπει ξένες επιχειρήσεις να μιλούν για μετατόπιση της παραγωγής τους σε άλλες χώρες, αυτό είναι πρόβλημα.
Έτσι, ίσως, είναι κατεπείγουσα πολιτική και οικονομική ανάγκη να τονίσουμε ότι όλα σύντομα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό και ότι η συμβουλή του ΠΟΥ αξίζει τον κόπο - αυτή τη φορά.
Αν ο δείκτης S&P, για παράδειγμα, χάσει 0,8 μονάδες βάσης από την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το 2020 αυτό είναι πολύ.
Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι το 80% του ΑΕΠ της Κίνας μειώνεται αυτή την περίοδο, πιθανότατα κατά 10-20% ετησίως, η κάμψη που ακολουθεί, θα κάνει την αιχμή της κρίσης του 2008-09 να μοιάζει με περίπατο στην εξοχή.
Εάν ο ιός κρατήσει τις επιχειρήσεις κλειστές τότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε κυριολεκτικά να εκτινάσσεται το ΑΕΠ σε διψήφια ψηφία αφότου πατηθεί το restart στην οικονομία, με την επεπανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Αν ωστόσο η ίωση «τραβήξει» όλο το πρώτο τρίμηνο και προχωρήσει και στο δεύτερο τρίμηνο, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις του πρώτου τριμήνου θα είναι τόσο άσχημες, ώστε το υπόλοιπο του έτους δεν πρόκειται ποτέ να μας φέρει κοντά στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 6%, ήτοι 5,2%.
Το δίλημμα της Κίνας είναι πραγματικά τρομερό: Αν διατηρήσει την καραντίνα, η οικονομία της κινδυνεύει να καταλήξει στην εντατική, αν χαλαρώσει την καραντίνα για να σώσει την οικονομία της, θα επιτρέψει σε έναν θανατηρφόρο ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να αλληλεπιδρούν και πάλι.
Δεν υπάρχουν καλές επιλογές.
Για έναν κόσμο με ακόρεστη ζήτηση, η οποία βασίζεται στην Κίνα, μαζί με ολοένα και περισσότερες «κινεζικές» κεντρικές τράπεζες να δραστηριοποιούνται παγκόσμια, αυτό θα είναι ένα άσχημο σοκ.
Το Bloomberg προσπάθησε σήμερα 7/2, να πουλήσει το γεγονός ότι η μείωση των αποδόσεων των κινεζικών κρατικών ομολόγων (-33 μονάδες βάσης φέτος) είναι μια θετική εξέλιξη.
Δεν είναι.
Εάν οι αποδόσεις της Κίνας πέφτουν, αυτό τι μπορεί να σημαίνει για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης;
Φυσικά, οι χαμηλότερες αποδόσεις μαθηματικά σημαίνουν υψηλότερους δείκτες P / E για τις μετοχές.
Όμως στο διάστημα που οι αποδόσεις πέφτουν και όσο συνεχίζεται αυτή η πτωτική πορεία, η πραγματική δραστηριότητα θα έχει σταματήσει και θα φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου τα ομόλογα δεν μπορούν να αγγίξουν υψηλότερα επίπεδα, ούτε οι μετοχές υψηλότερες τιμές, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να τις αφήσουν να καταρρεύσουν, και μόνο οι αγορές συναλλάγματος θα λειτουργούν.
Εφιαλτική η προοπτική.

Saxo Bank: Οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τις τοποθετήσεις τους λόγω κορωνοϊού

Σύνεση συστήνει στους επενδυτές η Saxo Bank με δεδομένο ότι ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πραγματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού σε οικονομίες και μετοχές.
Μετά από ράλι τεσσάρων ημερών οι αγορές σήμερα 07/02 υποχωρούν ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο.
Ταυτόχρονα διεθνείς εταιρείες logistics υπογραμμίζουν ότι ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να προκαλεί προβλήματα σε Ασία και φυσικά στην Κίνα.
Ένα πράγμα που καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές είναι ότι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχει παγώσει με τις τιμές των ναυτιλιακών να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα καθώς τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια.
Η Maersk, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, έχει δει τη μετοχή της να υποχωρεί 23% από το υψηλότερο επίπεδό της τον Δεκέμβριο 2019 και κατά 6% από τότε που ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020.
Σήμερα, το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στη Νότια Κορέα προστέθηκε στις απώλειες καθώς η Hyundai ανέστειλε την παραγωγή λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προέρχονταν από την Κίνα.
Με τις εξαιρετικά συντονισμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού οι εταιρείες κατασκευής θα μπορούσαν να μειώσουν ή ακόμη και να σταματήσουν την παραγωγής τους, καθώς η Κίνα είναι το εργοστάσιο του κόσμου.
Το δεύτερο παράγωγο αυτού είναι τα χαμηλότερα έσοδα μετά την εξάντληση των αποθεμάτων, τα οποία στη συνέχεια γρήγορα πλήττουν στην παραγωγή ταμειακών ροών λειτουργίας και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Εάν μια εταιρεία λειτουργεί με χαμηλό ταμειακό υπόλοιπο, αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτικές γραμμές πρέπει να αυξηθούν κάτι, όμως, που μπορεί να «περάσει» τον κίνδυνο και στις τράπεζες.
Ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊού είναι πραγματικός και το οικονομικό κόστος επιταχύνεται και ακόμη χειρότερα οι εταιρείες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού δεν μπορούν να μειώσουν ούτε καν βραχυπρόθεσμα το κόστος.

S&P Global: Υποβάθμιση προβλέψεων για Κίνα λόγω κορωνοϊού - Στο 5% η ανάπτυξη το 2020

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προχώρησε η S&P Global Ratings επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού θα μπορούσε να έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία.
Ειδικότερα, η S&P Global Ratings βλέπει 5% ανάπτυξη για την Κίνα το 2020, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη «έδινε» ανάπτυξη 5,7%.
«Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επίδρασης του κορωνοϊού θα σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο και η ανάκαμψη της Κίνας θα σημειωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2020» επισημαίνει ο Shaun Roache από την S&P Global Ratings.
Σύμφωνα με την S&P, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, πιθανώς θα έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή, όμως, η S&P αναβάθμισε τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2021 σε 6,4% από 5,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Capital Economics: Σφοδρό πλήγμα για τον παγκόσμιο τουρισμό από τον κορωνοϊό

Ο τομέας του τουρισμού, κυρίως στις ΗΠΑ, θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την επιδημία του κορωνοϊού, όπως υποστηρίζουν μιλώντας στο CNBC αναλυτές τόσο της Capital Economicsόσο και της Oxford Economics.
Το 2020 υποτίθεται ότι ήταν το έτος που ο Κινέζος τουρίστας θα επέστρεψε σε πλήρη ισχύ χάρη στο βελτιωμένο εμπόριο και τα σημάδια σταθεροποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ο κορωνοϊός και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από την Κίνα έχουν αλλάξει δραματικά αυτές τις προσδοκίες και οι συνέπειες για τις παγκόσμιες οικονομίες μπορεί να είναι σημαντικές.
Η Oxford Economics προβλέπει τώρα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν απώλειες 1,6 εκατομμυρίων επισκεπτών από την ηπειρωτική Κίνα φέτος.
Αυτή είναι μια τεράστια απώλεια για μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες που έχουν επωφεληθεί εδώ και καιρό από την άνοδο του κινεζικού τουρισμού κατά την τελευταία δεκαετία.
Ακόμη και με την πτώση κατά 4,7% της τουριστικής κίνησης από την Κίνα στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 2019 λόγω εμπορικών εντάσεων, οι Κινέζοι εξακολουθούν να παραμένουν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τις ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι είναι επίσης οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν περισσότερα από 6.500 δολάρια, σε σύγκριση με τα 4.000 δολάρια που ξοδεύτηκαν από άλλους ξένους τουρίστες στις Η.Π.Α.
«Οι αριθμοί επισκεπτών από την Κίνα έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία περίπου και τώρα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο αριθμό εισερχόμενων τουριστών στις περισσότερες χώρες της περιοχής της Ασίας», δήλωσε ο Alex Holmes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, σε συνέντευξη με το CNBC.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία έχουν επενδύσει στην προσφορά προσαρμοσμένων περιηγήσεων και επιλογών διαμονής για Κινέζους ταξιδιώτες.
Η Hilton, η Marriott και η Hyatt έχουν δημιουργήσει νέες δομές για να ικανοποιήσουν την αύξηση της ζήτησης.
Ο Holmes επισημαίνει την Ταϊλάνδη, η οποία είδε 10,5 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες το 2018, 13 φορές υψηλότερη από το 2008.
Και οι δαπάνες των τουριστών στην Ταϊλάνδη ισοδυναμούν με περίπου το 11% του ΑΕΠ της χώρας.
Άλλες χώρες της Ασίας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δαπάνες τουριστών περιλαμβάνουν την Καμπότζη, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.
«Υπάρχει σαφώς μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα διαδραματίσουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά τώρα φαίνεται ότι η περιφερειακή ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα το πρώτο τρίμηνο», τόνισε ο αναλυτής της Capital Economics.
Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις μεγεθών δ’ τριμήνου 2019 από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες Hilton, Expedia και TripAdvisor θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την έκταση της πληρότητας και της ζήτησης ξενοδοχείων λόγω της εκδήλωσης εστίας.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης μπορεί επίσης να αμφισβητηθούν.
Η ήπειρος έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για τους Κινέζους ταξιδιώτες, ειδικά εν μέσω της κατακερματισμένης σχέσης ΗΠΑ-Κίνας το 2018.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι Κινέζοι ταξιδιώτες πραγματοποίησαν 3 εκατομμύρια επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αυξημένες κατά 7,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την κινεζική ακαδημία τουρισμού.
«Υποθέτοντας ότι θα υπάρξει απότομη πτώση του κινεζικού τουρισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες θα δουν την κατανάλωση να αποδυναμώνεται", δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στο CNBC  και προσέθεσε «προφανώς, χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία θα πληγούν περισσότερο.
Αυτή η μείωση του τουρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης, προσθέτοντας στα υπάρχοντα προβλήματα που προέρχονται από τον μεταποιητικό τομέα και με τη σειρά του καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης ολόκληρης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης