Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump απέλυσε δύο αμερικανούς αξιωτούχους που κατέθεσαν εναντίον του στην υπόθεση της Ουκρανίας

Ο Trump απέλυσε δύο αμερικανούς αξιωτούχους που κατέθεσαν εναντίον του στην υπόθεση της Ουκρανίας
Ο αντισυνταγματάρχης Alexander Vindman και o Αμερικανός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Gordon Sondland απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους
Μετά την αθώωσή του από την Γερουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Trump απέλυσε τους δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν καταθέσει επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του στην έρευνα παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσής του.
Ο αντισυνταγματάρχης Alexander Vindman και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Gordon Sondland, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους σε μια κίνηση που κρίθηκε από πολλούς ως "εκδικητική".
Ο  Sondland εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι θα απομακρυνθεί από το πόστο του λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον δικηγόρο του Vindman ότι ο στρατιωτικός, κορυφαίος ειδικός του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, απολύθηκε από το πόστο του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Ο Vidman, ένας Αμερικανός πολίτης γεννημένος στην Ουκρανία και παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Ιράκ οδηγήθηκε εκτός Λευκού Οίκου ως αντίποινα για την κατάθεσή του, υποστήριξε ο δικηγόρος του David Pressman. Ο Michael Volcov, που εκπροσώπησε τον Vidman όταν κατέθεσε στην έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή Trump, δήλωσε ο δίδυμος αδερφός του Vidman, ο Yevgeny Vidman, επίσης οδηγήθηκε εκτός από Λευκού Οίκου για τους ίδιους λόγους.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό των Αμερικανών γιατί τερματίστηκε η δουλειά αυτού του ανθρώπου, για ποιον λόγο αυτή η χώρα έχει πλέον έναν λιγότερο στρατιώτη να υπηρετεί στον Λευκό Οίκο", σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο Pressman. "Ζητήθηκε από τον αντισυνταγματάρχη Vidman να φύγει επειδή είπε την αλήθεια", πρόσθεσε.
Ο Sondland, ένας εύπορος επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό τομέα στο Όρεγκον, ήταν δωρητής του Trump πριν οριστεί από τον πρόεδρο στο πόστο του πρεσβευτή στην ΕΕ. Στην ανακοίνωσή του είπε πως ενημερώθηκε ότι ο Trump "σκοπεύει να τον ανακαλέσει άμεσα" από τη θέση του.
"Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Trump που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω, στον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo για τη διαρκή του στήριξη και στους εξαιρετικούς και αφοσιωμένους επαγγελματίες της αμερικανικής αποστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε.
Vindman και Sondland κατέθεσαν και οι δύο στις επιτροπές έρευνας της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων που οδήγησε στην παραπομπή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου σε δίκη στην Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσής του.
Την Τετάρτη η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αθώωσε τον Trump και από τις δύο εις βάρος του κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και για παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου, διατηρώντας τον Trump στο πόστο του.
Ο Vindman κατέθεσε τον Νοέμβριο ότι ότι αφού άκουσε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να ζητάει σε τηλεφωνική του συνομιλία από τον Ουκρανό ομόλογό του Volodimir Selensky να ερευνήσει έναν πολιτικό αντίπαλό του θορυβήθηκε τόσο πολύ που ανέφερε το θέμα σε έναν δικηγόρο του Λευκού Οίκου, ανησυχώντας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο Yevgeni Vindman, επίσης αντισυνταγματάρχης, εργαζόταν ως δικηγόρος για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως τα δύο αδέρφια θα μετατεθούν στις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Μία πηγή με γνώση της κατάστασης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο στρατιωτικός θα μετατεθεί στο υπουργείο Άμυνας.
Ερωτηθείς νωρίτερα την Παρασκευή για δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Yevgeni θα απολυόταν, ο πρόεδρος Trump δήλωσε πως "δεν είναι ικανοποιημένος μαζί του".
Στην κατάθεσή του στην επιτροπή έρευνας της Βουλής για την παραπομπή του προέδρου, ο Gordon Sondland είχε καταθέσει ότι συνεργάστηκε με τον προσωπικό δικηγόρο του Trump, Ruly Gulliani στο θέμα της Ουκρανίας έπειτα από "εντολές του προέδρου", επιβεβαιώνοντας την ενεργή συμμετοχή του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου στην υπόθεση που οδήγησε στην δίκη του.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παραδεχθεί ότι είχε συνδέσει την εκταμίευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με την έναρξη έρευνας εκ μέρους του Κιέβου σε βάρος του Joe Biden.
Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου αμέσως καταδίκασαν ως "αντίποινα" του προέδρου τις απολύσεις αυτές.
Αυτός ο πρόεδρος πιστεύει πως η μόνη αφοσίωση που έχει σημασία είναι η αφοσίωση στον ίδιο προσωπικό", υπογράμμισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Elliot Engels σε γραπτή του ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης