Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Οι 100 μέρες της Lagarde στην ΕΚΤ - Άρχισαν να τη συμπαθούν οι Γερμανοί;

Deutsche Welle: Οι 100 μέρες της Lagarde στην ΕΚΤ - Άρχισαν να τη συμπαθούν οι Γερμανοί;
Η Lagarde γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει τις ρωγμές που άφησε στο βασικό ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Τράπεζας ο Mario Draghi
Όταν, στη δεξίωση της πόλης της Φρανκφούρτης για το νέο έτος, η Christine Lagarde αναφέρθηκε στον τρόπο που δέχθηκε τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα λεγόμενα της προκάλεσαν μια θυμηδία στο ακροατήριο.
Όπως είπε, όλα "κρίθηκαν" από ένα τηλεφώνημα με τον σύζυγό της αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός της.
"Καταρχήν έπρεπε να του εξηγήσω ότι η έδρα της Τράπεζας δεν είναι στις Βρυξέλλες, αλλά στη Φρανκφούρτη. Ακολούθησε σιωπή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, και δευτερόλεπτα μετά, μου είπε "πες ναι!»
 «Γιατί μου είπε να πω ναι; Πρώτον, διότι υπάρχει καλή αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στην Φρανκφούρτη και τη Μασσαλία, δεύτερον, και οι δύο πόλεις έχουν καλές ποδοσφαιρικές ομάδες, και τρίτο, η Φρανκφούρτη είναι μία συμπαθητική πόλη. Να λοιπόν που είμαι εδώ και είμαι πολύ χαρούμενη που ακολούθησα τη συμβουλή του».
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, στις 100 ημέρες που η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Christine Lagarde βρίσκεται στην καρέκλα αυτή, στη μετά Draghi εποχή, έδειξε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τις επικοινωνιακές ικανότητές της προς όφελος της τράπεζας.
Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας θέλει να αλλάξει βασικά πράγματα. Θέλει να ενημερώνει καλύτερα για το έργο της ΕΚΤ και να ενισχύσει την εξωστρέφειά της.
Οι θεματοφύλακες του κοινού νομίσματος δεν πρέπει να «οχυρώνονται» πίσω από την γυάλινη πρόσοψη του κτηρίου,  αλλά να είναι παρόντες.
«Θα προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε γλώσσα αντιληπτή στον καθένα. Και θα ακούμε, θα κρατάμε ανοιχτά τα αυτιά μας για τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς των πολιτών» υποσχέθηκε η Lagarde.
Κυρίως στη Γερμανία ο προκάτοχός της, Mario Draghi,  έκανε δύσκολη τη ζωή όχι μόνο των αποταμιευτών, αλλά και των τραπεζών και ταμιευτηρίων, με την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. Δέκα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ο τομέας αυτός στην Ευρώπη παραμένει ασθενής. Το ότι όμως με αυτήν την πολιτική ο Draghi συνέβαλε σημαντικά στη διάσωση του ευρώ, παραβλέπεται συχνά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η Lagarde γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει τις ρωγμές που άφησε στο βασικό ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Τράπεζας.
Ο Draghi εναντιώθηκε στη θέληση πολλών διοικητών εθνικών τραπεζών και μάλιστα κατά το τέλος της οκτάχρονης θητείας του επέβαλε μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά υπέβαλε την παραίτησή της η αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Sabine Lautenschläger.
Λέγεται ότι φθείρονταν από το «σύστημα Draghi», με το να επιβάλλει δηλαδή ο Draghi της αποφάσεις του χωρίς να αναζητά συναίνεση.
 
Ουτε "γεράκι" ούτε "περιστέρα" - Θέλω να γίνω "γλαύκα"

Η Lagarde στέλνει άλλα μηνύματα. Δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της συνάντησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας σε ξενοδοχείο λίγο έξω από την Φρανκφούρτη.
Μια φωτογραφία αποκαλύπτει ασυνήθιστες εικόνες στην συντριπτική πλειονότητα κυρίων χωρίς γραβάτα και με σηκωμένα μανίκια με το σακάκι τους κρεμασμένο στην καρέκλα
Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ επιδιώκει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» της νομισματικής πολιτικής.
«Δεν είμαι ούτε γεράκι, ούτε περιστέρι, πρόθεσή μου είναι να γίνω γλαύκα» επισημαίνει. Στο πέτο του σακακιού της φορούσε μια χρυσή κουκουβάγια στην πρώτη συνέντευξη τύπου του περασμένου Ιανουάριου.
«Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα» είπε εξαγγέλλοντας ότι για πρώτη φορά από το 2003 η ΕΚΤ προτίθεται να επανεξετάσει συνολικά τη στρατηγική της και αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι «η σούπερ οικονομολόγος».
Κατά την άποψη της οικονομολόγου Isabelle Schnabel, πρώην μέλους της λεγόμενης «ομάδας των σοφών», και νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, οι διαταραγμένες σχέσεις πολλών Γερμανών με την ΕΚΤ οφείλεται και σε έναν άλλο λόγο, στην αποξένωση του θεσμού από τους πολίτες. Στην επικοινωνιακή της πολιτική η Τράπεζα πρέπει να αλλάξει.
Άρα ανοιχτή κριτική, αλλαγή στιλ και μαζί η παραδοχή ότι δεν μπορεί κανείς να έχει για όλα έτοιμη απάντηση.
«Όταν κάτι δεν το ξέρω θα σας λέω, ότι δεν το ξέρω» είπε στη συνέντευξη τύπου η Lagarde.
Σε αντίθεση με τους τρεις διαδόχους της δεν διετέλεσε ποτέ επικεφαλής τράπεζας. Πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει την πορεία της ΕΚΤ, θα το δούμε στη συνέχεια. «Στον χρηματοπολιτικό τομέα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς είναι οι πεποιθήσεις της» σχολιάζει ο Karsten Brechesky, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας.
Το θετικό για τους Γερμανούς είναι ότι αρχίζει να μαθαίνει τη γλώσσα. Στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση τσίταρε τον Γκαίτε.
«Η γνώση δεν φτάνει, πρέπει και να την χρησιμοποιήσουμε» είπε στα γερμανικά.
Ίσως έτσι ξεκινήσει να καταλαβαίνει και τον λαό, που θέλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις αποταμιεύσεις του.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης