Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco: Αναγκαίες οι συγχωνεύσεις για τις μικρότερες τράπεζες – Ασφυκτικοί οι κανόνες

Visco: Αναγκαίες οι συγχωνεύσεις για τις μικρότερες τράπεζες – Ασφυκτικοί οι κανόνες
O Visco τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση καθιστούν πιο δύσκολη την ανεύρεση λύσης
Καλύτερη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες τράπεζες ζήτησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ignazio Visco, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συγχωνεύσεων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να μειωθεί το υπερβολικά υψηλό κόστος.
Μιλώντας σε συνέδριο για τις χρηματιστηριακές αγορές ο Visco τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση καθιστούν πιο δύσκολη την ανεύρεση λύσης, όταν οι μικρότερες τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Το κατακερματισμένο ιταλικό τραπεζικό σύστημα έχει πληγεί από μια σειρά προβλημάτων σε χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα μετά από μια βαθιά ύφεση. Η κυβέρνηση και οι υγιείς τράπεζες αναγκάστηκαν να συνδράμουν αναλαμβάνοντας σημαντικό κόστος ενώ η εποπτική λειτουργία της κεντρικής τράπεζας τέθηκε εν αμφιβόλω, όπως παρατηρεί το Reuters.
«Σήμερα, το παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο προσφέρει χαμηλές αποδόσεις ... οι μικρομεσαίες τράπεζες είναι οι πιο επιβαρυμένες και προσπαθούν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, λόγω του υψηλού κόστους και των δυσκολιών πρόσβασης στην κεφαλαιαγορά» δήλωσε ο Visco.
Τα μικρά περιθώρια κέρδους των τραπεζών καθιστούν δύσκολη την εύρεση επενδυτών έτοιμων να παράσχουν νέα κεφάλαια, ειδικά όταν λειτουργεί σε μη ελκυστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός σε περίπτωση κρίσης είναι η αποσπασματική ρευστοποίηση, με αποτέλεσμα την απώλεια αξίας και τους κινδύνους μετάδοσης», συνέχισε ο Ιταλός τραπεζίτης.
Ο Visco υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Τράπεζας της Ιταλίας σε σχέση με την Popolare di Bari, τη μεγαλύτερη τράπεζα νότο της χώρας και την τελευταία που διασώθηκε στο τέλη του 2019.
«Η εποπτεία είναι εντατική και ασκεί μεγάλη πίεση στις μικρότερες τράπεζες» είπε.
Σύμφωνα με τον Visco, οι συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μικρότερες τράπεζες να οικοδομήσουν την απαραίτητη κλίμακα.
«Η διαδικασία αναδιάρθρωσης πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά ... οι πρωτοβουλίες για την επέκταση της κλίμακας των δραστηριοτήτων των μικρών τραπεζών, όπως είναι οι συγχωνεύσεις ή η μεγαλύτερη ενοποίηση των επιχειρηματικών τομέων ... μπορεί να αποδειχθεί επωφελής», ανέφερε.
Τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων για όλους τους τύπους τραπεζών καθώς και ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων στην Ευρωζώνη είναι απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης, δήλωσε ο Visco.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης