Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ασυνήθιστο ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ προκαλεί το σχέδιο Trump για το Μεσανατολικό

Ασυνήθιστο ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ προκαλεί το σχέδιο Trump για το Μεσανατολικό
Διαφωνίες για τον χρόνο εφαμοργής του σχεδίου Trump σχετικά με το μέλλον των παλαιστινιακών εδαφών
Η σπουδή, που επέδειξε το Ισραήλ να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο Trump για τη Μέση Ανατολή, προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται, πως βάση του σχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε στις 28/1/2020 το Ισραήλ  θα διατηρήσει τα βασικά σημεία της κατεχόμενης επικράτειας όπου οι Παλαιστίνιοι αναζητούν κρατική υπόσταση.
Ωστόσο το ζήτημα υλοποίησης του σχεδίου έχει προκαλέσει ένα ασυνήθιστο ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, όπως παρατηρεί το Reuters. 
Ο Netanyahu ανέλαβε αρχικά την ταχεία «εφαρμογή του ισραηλινού νόμου» - την de facto προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στους εβραϊκούς οικισμούς, προκειμένου να ικανοποιήσει τους υπερεθνικιστές Ισραηλινούς και να κερδίσει στις εκλογές του Μαρτίου μία Πέμπτη κυβερνητική θητεία.
Ωστόσο αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αφού ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε πρώτα μια διαδικασία χαρτογράφησης της κατάστασης - που πιθανόν να διαρκέσει εβδομάδες ή και περισσότερο.
Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, απέρριψαν το σχέδιο Trump.
Με τον υπουργό Άμυνας Naftali Bennett και άλλους υπερεθνικιστές του Ισραήλ να ζητούν άμεση έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο για την κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ παρενέβη.
«Το Ισραήλ υπόκειται στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας χαρτογράφησης από μια κοινή ισραηλο-αμερικανική επιτροπή.
Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτροπής θέτει σε κίνδυνο την αναγνώριση του σχεδίου Trump», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής David Friedman.
Ο Friedman ανέφερε ότι το μήνυμά του είναι «λίγη υπομονή, να περάσει μια διαδικασία, να γίνει σωστά, δεν είναι κάτι υπερβολικό αυτό που ζητάμε».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης