Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αγορά ομολόγων στρέφεται το Αμπού Ντάμπι, εν μέσω χαμηλών τιμών του πετρελαίου

Στην αγορά ομολόγων στρέφεται το Αμπού Ντάμπι, εν μέσω χαμηλών τιμών του πετρελαίου
Το Αμπού Ντάμπι, το οποίο έχει μία από τις καλύτερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στην ευρύτερη περιοχή, εξέδωσε τo τελευταίo του ομόλογο του τον περασμένο Σεπτέμβριο
To Αμπού Ντάμπι βρίσκεται σε συνομιλίες με τράπεζες για πιθανές εκδόσεις ομολόγων καθώς το πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο σκοπεύει να καταφύγει στις αγορές εν μέσω χαμηλών τιμών του μαύρου χρυσού.
Το Αμπού Ντάμπι, το οποίο έχει μία από τις καλύτερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στην ευρύτερη περιοχή, εξέδωσε το τελευταίο του ομόλογο  τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντλώντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια για δημοσιονομικούς σκοπούς με ζήτηση 20 δισεκ. δολαρίων,
Μετά από ανασχηματισμό στο υπουργείο Οικονομικών το 2019 η κυβέρνηση είχε συνομιλίες με τράπεζες σχετικά με διάφορες επιλογές άντλησης κεφαλαίων, υιοθετώντας μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση.
«Θέλουν να εκδίδουν ομόλογα πιο τακτικά και σε μικρότερα μεγέθη, παρά μεγάλες κινήσεις από αυτή πέρυσι» δήλωσε μία πηγή με γνώση των συζητήσεων, αναφέρει το Reuters.
Στο πλαίσιο της εντολής του, το υπουργείο Οικονομικών του Αμπού Ντάμπι αξιολογεί διαρκώς τις επιλογές στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος έκδοσης ομολόγων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ωστόσο, ως θέμα πολιτικής, το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις φήμες της αγοράς», προστίθεται στην  ανακοίνωση.
Η αξιολόγηση AA από την S&P και τη Fitch και η Aa2 από την Moody's,
Επιβεβαιώνει πως το Αμπού Ντάμπι έχει ένα από τα πιο χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους.
«Ωστόσο οι αξιολογήσεις του περιορίζονται επίσης από την εξάρτησή του από τα ασταθή έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως και από ένα ανεπαρκώς αναπτυγμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής σε σχέση με άλλες χώρες που αξιολογούνται με ΑΑ », δήλωσε ο Cedric Berry, αναπληρωτής διευθυντής της Fitch Ratings.
Στις συνομιλίες με τις τράπεζες, το Αμπού Ντάμπι δήλωσε ότι σκοπεύει να εκσυγχρονίσει την προσέγγισή του για την άντληση κεφαλαίων και τη βελτίωση της διαφάνειας ανέφερε μία από τις πηγές.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο του Αμπού Ντάμπι εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα από τα δικαιώματα υδρογονανθράκων και τους φόρους αλλά και τα μερίσματα που εισπράχθηκαν από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της ADNOC.
Μετά την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014 και το 2015, μείωσε τις δημόσιες δαπάνες και αύξησε τα μερίσματα από τις κρατικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, είχε προβλέψει έλλειμμα 27,2 δισεκατομμυρίων dirhams (7,41 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης