Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί «βουλιάζουν» τα ΕΛΤΑ; Η λύση στη σύγκριση ισολογισμών με ACS και Speedex

tags :
Γιατί «βουλιάζουν» τα ΕΛΤΑ; Η λύση στη σύγκριση ισολογισμών με ACS και Speedex
Εξαιρετικά χαμηλό το μικτό περιθώριο κέρδους των ΕΛΤΑ αλλά και ο τζίρος ανά εργαζόμενο
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο έχουν λειτουργήσει τα ΕΛΤΑ τα τελευταία χρόνια με το βασικότερο για όσους μελετούν τους ισολογισμούς να είναι το εξαιρετικά χαμηλό μικτό περιθώριο κέρδους.
Η σύγκριση με τις ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που δημιουργούνται.
Τα ΕΛΤΑ το 2018 με τζίρο 363,2 εκατ. ευρώ είχαν μικτό κέρδος 17,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 με τζίρο 323,2 εκατ. ευρώ είχαν μικτό κέρδος 26,7 εκατ. ευρώ.
Όμως και στις δύο χρήσεις τα EBITDA ήταν αρνητικά και οι ζημιές μεγάλες.
Μάλιστα το 2018 φαίνεται πως οι ζημιές μειώνονται, αλλά η ζημιά προ φόρων ήταν μεγαλύτερη και αυτό που βοήθησε είναι η φορολογία.

Image
 
Στην ίδια χρήση η Speedex με τζίρο 37,9 εκατ. ευρώ είχε μικτό κέρδος 7,8 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή η Speedex έχει μικτό περιθώριο κέρδους 20,5% έναντι μόλις 4,5% των ΕΛΤΑ.
Η ACS με τζίρο 102,5 εκατ. ευρώ είχε μικτό κέρδος 28,2 εκατ. ευρώ δηλαδή μεγαλύτερο των ΕΛΤΑ με το 1/3 του τζίρου. Το μικτό περιθώριο είναι στο 27,5%.
Και για τις δύο ιδιωτικές εταιρείες η τελική γραμμή δίνει κέρδη, ενώ στα ΕΛΤΑ για να δούμε κέρδη και ικανοποιητικό EBITDA θα πρέπει να πάμε πίσω 2014.

Image

 
Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε εθελουσία και διακοπή συμβάσεων εντοπίζοντας προφανώς το πρόβλημα στον αριθμό των εργαζομένων και υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται 400 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί αρχικά πως κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018, όπως και την 31η Δεκεμβρίου 2017 δεν υπάρχει στην εταιρεία διαθέσιμο ποσό σε προθεσμιακή βραχυπρόθεσμη (2-10 ημερών) κατάθεση.
Το σύνολο των χρηματικών διαθεσίμων της Εταιρείας κατευθύνεται προς μείωση του υπολοίπου του ορίου υπερανάληψης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο τέλος της χρήσης τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα -69,8 εκατ. ευρώ!
Κατά την 31/12/2018 το σύνολο του προσωπικού του Ομίλου ήταν 6.013 άτομα, ενώ την 31/12/2017 ήταν 6.345 άτομα.
Στις παροχές προσωπικού αναφέρεται πως το μισθών και ημερομισθίων είναι στα 140,6 εκατ. ευρώ το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στα 47 εκατ. ευρώ και οι παρεπόμενες παροχές στα 11,3 εκατ. ευρώ άρα συνολικά 199 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,8 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 λόγω μέτρων που πάρθηκαν σε συμφωνία με τους εργαζομένους.
Η μέση αμοιβή (μεικτή) ανά μήνα είναι στα 2,7 χιλ. ευρώ.   
Για τη Speedex είναι στα 2,3 χιλ. ευρώ η μέση αντίστοιχη αμοιβή ανά εργαζόμενο (260 εργαζόμενοι) και 3,6 χιλ. ευρώ για την ACS (449 εργαζόμενοι).
Σε πρώτη ανάγνωση ορθά φαίνεται πως οι αμοιβή ανά εργαζόμενο των ΕΛΤΑ δεν είναι υψηλή αφού είναι κάπου στη μέση με τις ιδιωτικές.
Όμως αν δούμε το τζίρο ανά εργαζόμενο, εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάθε εργαζόμενος των ΕΛΤΑ «παράγει» 60 χιλ. ευρώ το χρόνο έναντι 228,4 χιλ. ευρώ στην ACS και 145,8 χιλ. ευρώ στη Speedex.  
Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι ή θα πρέπει ο τζίρος να τριπλασιαστεί και να πάει ο τζίρος ανά εργαζόμενο των ΕΛΤΑ στο μέσο όρο ή θα πρέπει να μειωθεί στο 1/3 το προσωπικό για να υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα (με το ερώτημα βέβαια αν θα μπορέσουν μόλις 2.000 εργαζόμενοι να κρατήσουν τζίρο 360 εκατ. ευρώ).
Τα ΕΛΤΑ έχουν αρνητική καθαρή θέση κατά 87 εκατ. ευρώ και αρνητικό ταμείο με ένα μεγάλο ανοικτό υπόλοιπο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 522 εκατ. ευρώ.
Λόγω υψηλών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (355 εκατ. ευρώ), αρνητικής καθαρής θέσης και ανοίγματος προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, η ανάγκη σε κεφάλαια ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται το κόστος εθελουσίας, οι υποχρεώσεις παροχών προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία που υπάρχουν στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αλλά και οι σημειώσεις του ορκωτού για την καθολική υπηρεσία.

Σοβαρές επιπλέον είναι οι σημειώσεις του ορκωτού όπου δίνει γνώμη με επιφύλαξη για τον ισολογισμό του 2018

Βάση για γνώμη με επιφύλαξη

Από τον έλεγχό μας προέκυψαν τα εξής:

1.Ο λογαριασμός «Απαιτήσεις από Καθολική Υπηρεσία (ΚΥ)» της Εταιρείας και του Ομίλου ποσού 182,4 εκ. ευρώ αφορά απαίτηση για αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για το κόστος Παροχής Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τα έτη 2013 έως και 2018. Επειδή δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια, διατηρούμε, βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, επιφύλαξη για την δυνατότητα αναγνώρισης την 31η Δεκέμβριου 2018 ποσού των 152,4 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά το κόστος της καθολικής υπηρεσίας για τις χρήσεις 2013 έως 2018, για το οποίο ποσό δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που να προσδιορίζει τον τρόπο καταβολής του και δεν έχει γίνει πρόβλεψη να συμπεριληφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό, για το οποίο απαιτείται η ολοκλήρωση των σχετικών, με το πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων, διαδικασιών με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το παραπάνω ποσό των 152,4 εκ., η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν υπολογίσει αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση συνολικού ποσού 44,2 εκ.. Λόγω των παραπάνω, η αξία του λογαριασμού «Απαιτήσεις από Καθολική Υπηρεσία» εμφανίζεται αυξημένη κατά ποσό 152,4 εκ, το κονδύλι «Αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση» εμφανίζεται αυξημένο κατά ποσό 44,2 εκ. τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά ποσό  108,2 εκ (152,4 εκ απαίτηση από Καθολική Υπηρεσία μείον ποσό 44,2 εκ που αφορά την αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση που αντιστοιχεί στην απαίτηση αυτή) και τα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσης εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα κατά ποσό 16,0 εκατ. ευρώ.

2.Στο λογαριασμό «Επενδύσεις σε Θυγατρικές Επιχειρήσεις», ποσού 14,1 εκ., απεικονίζεται η αξία κτήσης σε θυγατρική εταιρεία, στην οποία η Εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 99.98%. Επίσης στο λογαριασμό «Απαιτήσεις από Συνδεδεμένες Εταιρείες», περιλαμβάνει εμπορική απαίτηση ποσού 11,2 εκ. περίπου από την ίδια θυγατρική εταιρεία. Η Εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει έλεγχο απομείωσης της αξίας της συμμετοχής της καθώς και των απαιτήσεων από τη θυγατρική εταιρεία προκειμένου να διαπιστώσει εάν η λογιστική αξία τους υπολείπεται της ανακτήσιμης αξία τους. Κατά συνέπεια διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθή αποτίμηση των λογαριασμών «Επενδύσεις σε Θυγατρικές Επιχειρήσεις» και «Απαιτήσεις από Συνδεδεμένες Εταιρείες» και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και στα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσεως

3.Στο λογαριασμό «Αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση» της Εταιρείας και του Ομίλου περιλαμβάνονται συμψηφιστικά αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ποσού 23,2 εκατ. ευρώ περίπου, η ανακτησιμότητα των οποίων, λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης και των συνεχιζόμενων φορολογικών ζημιών της Εταιρείας, δεν κατέστη δυνατό να εκτιμηθεί. Κατά συνέπεια διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθή αποτίμηση των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια, στα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσης της Εταιρείας και του Ομίλου.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης