Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκλειστικό: Η πρόταση Blantyre για Creta Farms και τα εξαφανισμένα παραρτήματα της συμφωνίας με Βιντζηλαίο

tags :
Αποκλειστικό: Η πρόταση Blantyre για Creta Farms και τα εξαφανισμένα παραρτήματα της συμφωνίας με Βιντζηλαίο
Τα 15 ζεστά εκατομμύρια κόντρα στα 2 εκ της Impala, η πλήρης εξόφληση δημοσίου ΕΦΚΑ και οι προμηθευτές
Την πρόταση που υπεβλήθη την 20η Ιανουαρίου από το fund Blantyre για την απόκτηση του ελέγχου που ανήκει στο Mubashir Mukadam ο οποίος άφησε ιστορία με την αποτελεσματικότητά του σε συναλλαγές ως επικεφαλής της KKR (Head of European Special Situations) φέρνει σήμερα στο φως το bankingnews.
Μια πρόταση που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παραμένει από πλευράς Blantyre στο τραπέζι παρά τις περί αντιθέτου διαρροές.
Η πρόταση φαίνεται να υπερτερεί σε πλήθος σημείων έναντι της επιλεγείσας λύσης Bella Bulgaria-Impala και κυρίως στο γεγονός ότι προσφέρει άμεση χρηματοδότηση 15 εκ ευρώ η οποία αυξάνει τις πιθανότητες ταχείας εξόδου της εταιρίας από την κρίση αντί 2 εκ ευρώ του ομίλου Impala στην ενδιάμεση περίοδο και 5 εκ ευρώ το δεύτερο έτος.
Επίσης η χρηματοδότηση γίνεται στην εταιρία με προνόμιο πρώτης αποπληρωμής και επιτόκιο 8% ενώ η ενδιάμεση χρηματοδότηση τραπεζών και Impala από κοινού είναι περί τα 8 εκ ευρώ με επίσης προνόμιο πρώτης αποπληρωμής χωρίς στη συμφωνία να γίνεται σαφής ο διαχωρισμός στην αποπληρωμή.
Ειδικότερα η πρόταση προβλέπει  ότι χρηματοδοτείται η νέα εταιρία με 15 εκ. Ευρω σε 2-3 εβδομάδες από την υπογραφή και έγκριση της πρότασης από τις τράπεζες υπό τον όρο  του confirmatory due dilligence .
Στην ουσία δηλαδή το Blantyre προτείνει έλεγχο σε ιστορικά μεγέθη ώστε προφανώς να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για υπόθεση Follie Follie και για παράδειγμα ο κύκλος εργασιών της εταιρίας είναι πραγματικός.
Το fund αναλαμβάνει μέσω της νέας εταιρίας να πληρώσει από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού αναλαμβάνει 35 εκ ευρώ σε εννέα έτη με 3% επιτόκιο.
Επίσης 1,3 εκ ευρώ υπόλοιπο προς το προσωπικό εντός ενός έτους 10,5 εκ ευρώ προς προμηθευτές εντός έξι ετών και 13 εκ ευρώ πληρωτέα προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ σε 180 δόσεις.
Image
 
Συγκρινόμενη πρόταση του Blantryre με αυτή της Impala εκ πρώτης όψεως φαίνεται οι τράπεζες να λαμβάνουν περισσότερα αλλά από τα 40 εκ ευρώ της πρότασης Impala θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 4 συν 2 εκ ευρώ ενδιάμεση χρηματοδότηση τα οποία έχουν super seniority ενώ το Blantyre δεν ζητά ενδιάμεση χρηματοδότηση.
Επιπλέον οι προμηθευτές με την υπάρχουσα συμφωνία κουρεύονται κατά 97% έναντι περίπου 60% με την πρόταση Blantyre.
Η τελευταία αφήνει ανέγγιχτο το ελληνικό δημόσιο και τον ΕΦΚΑ ενώ με την υπάρχουσα συμφωνία κουρεύεται κατά 61% χωρίς να λαμβάνονται υπό όψιν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις που θα αφαιρεθούν με αποτέλεσμα το κούρεμα να γίνεται μεγαλύτερο.
Βέβαια ο κύριος Βιντζηλαίος σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το ενεργητικό που μένει στην παλαιά Creta είναι 20 εκ ευρώ χωρίς αυτό να έχει σχέση με την πραγματικότητα καθώς η ρευστοποιήσιμη αξία του δεν ξεπερνά σε πραγματικές τιμές τα 2 εκ ευρώ καθώς έχουν μεταβιβαστεί μηδενικής αξίας απαίτηση 8,8 εκ ευρώ από την Ευρωκρέτα η οποία σημειωτέον έχει και τραπεζικά δάνεια, συμμετοχή μηδενικής αξίας στην θυγατρική στις ΗΠΑ αλλά απαιτήσεις προς τους δύο βασικούς μετόχους όπου η εταιρία δεν έχει κανένα απολύτως προνόμιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και Bella Bulgaria – Impala ανέβηκε ήδη στην ιστοσελίδα της Creta Farms αλλά παραδόξως έχουν δεν έχουν περιληφθεί τα παραρτήματα που αναφέρονται στη συμφωνία γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Τα παραρτήματα αφορούν πρώτον στο επιχειρηματικό σχέδιο, δεύτερον αναλυτικά το ενεργητικό που δεν μεταβιβάζεται, τρίτον το παθητικό αναλυτικά που μεταβιβάζεται στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ, το παθητικό αναλυτικά που μένει στην παλαιά εταιρία, οι εκθέσεις εμπειρογνωμόμων για το πάγιο ενεργητικό και οι πατέντες που μεταβιβάζονται. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Βιντζηλαίος σε δημόσιες δηλώσεις του φέρεται να αναφέρθηκε σε προηγούμενες και μελλοντικές κινήσεις γεννώντας ευλόγως και ερωτήματα παραπλάνησης και εξαπάτησης των μετόχων της Creta Farms.
Μεταξύ ο άλλων ο κ. Βιντζηλαίος ισχυρίστηκε ότι μέχρι σήμερα έχει βάλει 1,5 εκ ευρώ στην Creta πράγμα που δεν προκύπτει από τη δημοσιευθείσα συμφωνία.
Μιλάει για συγχώνευση με την Λακωνική (άραγε τα 20 εκ ευρώ που ισχυρίζεται ότι θα βάλει μεταφράζονται σε εισφορές σε είδους;)  η οποία παράγει ζημίες με βάση τα δημοσιευθέντα αποτελέσματά της.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης