Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά την UEFA η κυβέρνηση θέλει και τις «ευλογίες» της FIFA για να προχωρήσει τις τομές στο ποδόσφαιρο

Μετά την UEFA η κυβέρνηση θέλει και τις «ευλογίες» της FIFA για να προχωρήσει τις τομές στο ποδόσφαιρο
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν με βάση το «μνημόνιο συναντίληψης» θα αφορούν όλους τους κρίσιμους φορείς για τη λειτουργία του πρωταθλήματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου
Αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τη λήψη μέτρων που θα κριθούν απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται στη Ζυρίχη όπου θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Greg Clarke, τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Emily Shaw και τεχνικά κλιμάκια της Διεθνούς Ομοσπονδίας για θέματα ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Ο οδικός χάρτης με τα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει η Αθήνα περικλείει την άφιξη του προέδρου της UEFA στην Αθήνα, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, για να συνυπογράψει «συνυποσχετικό» με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα δεσμεύεται ότι θα υποβάλει έκθεση με προτάσεις για όλα τα προβλήματα του ποδοσφαίρου και η πολιτεία από την πλευρά της, θα δεσμεύεται να τις υλοποιήσει στο κομμάτι που την αφορούν και ότι θα παρέχει πολιτική κάλυψη για ότι χρειάζεται να γίνει.
Στις 6 Μαρτίου εκπνέει η δεκαήμερη προθεσμία που θα ορίζεται στο συνυποσχετικό για τη διαβίβαση των προτάσεων από τη FIFA και την UEFA ώστε να ενεργοποιηθεί το «μνημόνιο συναντίληψης» με την ελληνική πολιτεία.
Το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπεται να ισχύσουν άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαρτίου ενώ την Δευτέρα, 30 Μαρτίου οι συμφωνημένες αλλαγές θα αποτελούν νόμο του κράτους και, όπου απαιτείται, ενώ θα έχει προχωρήσει και η ενσωμάτωσή τους στον κανονισμό της ΕΠΟ.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν με βάση το «μνημόνιο συναντίληψης» θα αφορούν όλους τους κρίσιμους φορείς για τη λειτουργία του πρωταθλήματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Πάντως, οι βασικοί άξονες των κυβερνητικών προσανατολισμών, σύμφωνα με πληροφορίες εμπεριέχουν:
Την αναδιάρθρωση και επανασυγκρότηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι υπεύθυνη για την συνεχή διολίσθηση του ποδοσφαίρου στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό στις συζητήσεις στην Ελβετία ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να υπάρξουν προτάσεις προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας και πλήρης αυτονόμησή της από την ΕΠΟ.
Σε ότι αφορά τις ποινές, οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπόψη των ΕΠΟ και Super League και στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές, όπως θα αναφέρεται στο συνυποσχετικό αλλά και στο μνημόνιο, η Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να θεσμοθετήσει ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε πρόσφατα μετά τις καταγγελίες για αφανή συνιδιοκτησία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση που ψήφισε για αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών.
Ακόμη, θα προβλεφθούν πολύ βαριές ποινές για όσους καταφεύγουν σε φυσική ή λεκτική βία που δηλητηριάζει το αθλητικό πνεύμα υπό το οποίο πρέπει να διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξαν τόσο με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή όσο και με την εμπλοκή στην υπόθεση των διεθνών ποδοσφαιρικών οργάνων, λειτούργησε κατευναστικά.
 
Χρύσα Κλειττσιώτη
www.bankingnews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης