Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Σε υψηλά 8 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2020, στα 5,4% - Ανώτερος των εκτιμήσεων

Κίνα: Σε υψηλά 8 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2020, στα 5,4% - Ανώτερος των εκτιμήσεων
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 4,9%
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (10/2) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της επίδρασης του κορωνοϊού και του νέου σεληνιακού έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011, όταν και η ετήσια άνοδος του δείκτη είχε διαμορφωθεί στο 5,5%.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 4,9%, ενώ σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 4,5%.
Οι τιμές τροφίμων κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του 20,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 17,4% τον Δεκέμβριο του 2019, με τις τιμές του χοιρινού κρέατος να συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών, καθως «εκτοξεύθηκαν» στο 116% ετησίως.
Όσον αφορά τις τιμές μη εδώδιμων προϊόντων, καταγράφηκε ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,6%, γεγονός που αποτελεί επιτάχυνση σε σύγκριση με το 1,3% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,4%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 είχε παραμείνει αμετάβλητος, με τις τιμές χοιρινού κρέατος να ενισχύονται κατά 8,5% έναντι πτώσης 5,6% τον Δεκέμβριο.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά -0,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,5% τον Δεκέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης