Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε ΚΕΔΕ: Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Στο τραπέζι και η μεταφορά ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Μητσοτάκης σε ΚΕΔΕ: Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Στο τραπέζι και η μεταφορά ΕΝΦΙΑ στους Δήμους
Θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών είπε ο κ.Μητσοτάκης
Τη θέση ότι η κυβέρνηση του εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Κατά την έναρξη της συνάντησης σε δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει στη γόνιμη συνεργασία καθώς και ότι «η κυβέρνηση αυτή εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση πόσο μάλλον την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού».
«Θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης αντιμετώπισαν προβλήματα που προκλήθηκαν στους Δήμους λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις εκλογές του 2019.
Επισήμανε πως με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διευκολυνθεί η υπογραφή δημοτικών συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίστηκε η συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εμπιστοσύνη, καλή πίστη και ανοιχτοί δίαυλοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα των Δήμων ενώ επαναβεβαίωσε ακόμα την κυβερνητική βούληση να αναθεωρηθούν πτυχές του Νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών -σε βάθος τριμήνου- ώστε να επιταχυνθεί το έργο των Δήμων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για τη διαφάνεια.
Επίσης, δήλωσε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η εμπλοκή των Δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η πρόθεση της Κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μιλώντας στη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση με τους διακριτούς ρόλους τους έχουν τον ίδιο στόχο: να καταστήσουν τους Δήμους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Το 2020, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τη στήριξη του του Πρωθυπουργού, θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο.
Ταυτόχρονα, δήλωσε, θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι πρέπει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της αυτοδιοίκησης και ζήτησε αμοιβαία υποστήριξη από την κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν παθογένειες ετών.
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι η αναπτυξιακή προοπτική των δήμων, το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ που θα αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο», οι αρμοδιότητες των δήμων ενόψει και του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείο Εσωτερικών, η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο ΕΣΠΑ, με δεδομένο ότι οι δήμοι ζητούν δική τους διαχειριστική Αρχή που να μην περνάει μέσα από τις περιφέρειες καθώς και το προσφυγικό -μεταναστευτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης