Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην επίταξη ακινήτων στα νησιά για τις κλειστές δομές προχωρά η κυβέρνηση - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στην επίταξη ακινήτων στα νησιά για τις κλειστές δομές προχωρά η κυβέρνηση - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου
(upd) Στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου για την καταπολέμηση της προσφυγικής /μεταναστευτικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο εκτροχιασμού της κατάστασης στα νησιά, στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων στη Μυτιλήνη, επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου της για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στη δημιουργία των κλειστών δομών.
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δήλωσε ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων.

Οι τοποθεσίες που θα επιταχθούν είναι οι εξής:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

 Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Ειδικότερα, όπως τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.
Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
- Φύλαξη των συνόρων μας.
- Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
- Αυξημένες επιστροφές.
- Κλειστές δομές.  
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
 Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
 Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.
Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια.
Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Συνεδριάζουν εκτάκτως τα δημοτικά συμβούλια στη Μυτιλήνη

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου.
Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:
«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη.
Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».
Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου): Δεσμεύομαι από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Καμία νέα δομή

Απάντηση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επίταξη χώρων με σκοπό τη δημιουργία κλειστών κέντρων έδωσε μέσω του Realfm 97,8 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Ο κ. Μουτζούρης δήλωσε: «Είχα ενημέρωση από τον κ. Μηταράκη, πριν από μία ώρα, μου το προανήγγειλε.
Όμως, εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε».
Αναφερόμενος στην απάντηση που έδωσε στον κ. Μηταράκη, ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι (η απάντηση στον υπουργό ήταν ότι) έχουμε δεδομένες αποφάσεις και δεδομένη άποψη.

Αντιπεριφερειάρχης Χίου: Δεν θα μείνουμε απαθείς

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά» διεμήνυσε μέσω του Ράδιο «Αλήθεια» ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, λίγη ώρα μετά την γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τονίζοντας ότι "τα νησιά με δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης» .
Κατά τον ίδιο, οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το «17» στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ότι ο κος Πέτσας επικαλείται την παρέμβαση του Περιφερειάρχη για λήψη έκτακτων μέτρων στα νησιά, για την επίταξη εκτάσεων και χώρων για τη δημιουργία των κέντρων, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την άρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία των κλειστών δομών.
Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει «κλειστό» και την άλλη δήθεν «ελεγχόμενο».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η «τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα», αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες.
Η κυβέρνηση οφείλει:
- Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
- Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)
- Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί
- Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών

Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αναφορικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις για την δημιουργία κλειστών κέντρων hot spot στα νησιά του Αιγαίου.
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το ΚΚΕ επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη.
Προχωρά με το "αποφασίζουμε και διατάζουμε", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα.
Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hotspot, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.
Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά.
Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της ΕΕ.
Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής προϋποθέτει τα νησιά να είναι ο κύριος χώρος εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών, προκειμένου ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς να αναγκάζεται να αποδεχθεί την επαναπροώθησή του σε χώρες, όπου μαίνονται οι φλόγες των πολέμων και των επεμβάσεων.
Επίσης και οι δυο συμφωνούν με την εμπλοκή και χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί ελέγχου και εξορθολογισμού τους είναι εντελώς παραπλανητικά.
Η δημιουργία και νέων κέντρων δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα hotspot που υπάρχουν, παρά και ενάντια σε όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Ακόμα, η θέση της για ενίσχυση της αποτροπής στα σύνορα, όπως με το αίσχος του φράγματος, δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αύξηση των πνιγμένων παιδιών, των προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι αιτίες που δημιουργούν τις μεγάλες προσφυγικές ροές παραμένουν και ενισχύονται, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- ενισχύει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια και επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών να απαντήσει στη νέα πρόκληση, εμμένοντας και δυναμώνοντας την απαίτησή του για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν τα hotspot που ήδη υπάρχουν, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

Ελληνική Λύση: Επιτάξεις γίνονταν μόνο σε καιρό πολέμου

Η πρώτη αντίδραση κόμματος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις επιτάξεις ακινήτων, ήρθε από την Ελληνική Λύση και είναι αρνητική.
«Με αφορμή το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με το οποίο εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να προχωρά στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων, για την δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών δομών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει τα εξής:
Η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις για να βάλει μέσα τους λαθρομετανάστες.
Μέχρι τώρα επιτάξεις γίνονταν μόνο σε καιρό πολέμου ή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών. Όπως φαίνεται οι επιτάξεις γίνονται πια και στον καιρό της …ΝΔ!
Η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις αλλά στις εκλογές οι Έλληνες θα τους αποτάξουν από την κυβέρνηση… ευτυχώς!», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης