Τελευταία Νέα
Κοινωνία

90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - Μια έκθεση σταθμός της ΕΥΔΑΠ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020

tags :
90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - Μια έκθεση σταθμός της ΕΥΔΑΠ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020
Η κατασκευή του φράγματος, σύμφωνα με το αρχειακό υλικό της ΕΥΔΑΠ που παρουσιάζεται στην έκθεση, διήρκεσε 3 χρόνια (1926-1929) και είχε στόχο να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πρωτεύουσας των Αθηνών
Σε παράταση μέχρι τις 29 Μαρτίου του 2020 οδηγήθηκε η έκθεση που διοργανώνει η ΕΥΔΑΠ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα, τη μεγαλύτερη κατασκευή των Βαλκανίων στην εποχή του.
Η κατασκευή του φράγματος, σύμφωνα με το υλικό του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ που παρουσιάζεται στην έκθεση, διήρκεσε 3 χρόνια (1926-1929) και είχε στόχο να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πρωτεύουσας των Αθηνών, η οποία -λόγω και της Μικρασιατικής Καταστροφής- , άρχισε να επεκτείνεται πληθυσμιακά και γεωγραφικά.
Μέσα από το ιστορικό υλικό (φωτογραφίες, έγγραφα της εποχής, αντικείμενα από την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα και τη ζωή στον οικισμό που είχε δημιουργηθεί γύρω από το Φράγμα) που παρουσιάζει η έκθεση που είναι ανοιχτή και ελεύθερη στο κοινό, καταγράφεται η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Επίσης, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος καθώς και μία κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλάνα της ταινίας, τα οποία έχουν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχτικά.
Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι φράγμα επί του ποταμού Χαράδρου, στο σημείο που διασταυρώνεται με τον ποταμό Βαρνάβα και απέχει 8 χλμ από την πόλη του Μαραθώνα.
Τα θεμέλια του νεόδμητου φράγματος εγκαινιάστηκαν τον Οκτώβριο του 1929, ενώ παρόν στην τελετή ήταν και ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η κατασκευή του σηματοδότησε το συνεχές του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, αλλά και την ανθρώπινη επιβολή έναντι της φύσης.
Η έκθεση η οποία προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον δίνει την ευκαιρία στο κοινό να μελετήσει τις πολλές προκλήσεις που έκρυβε αυτό το μεγάλο έργο, εξετάζοντας όχι μόνο τις ιστορικές και τεχνικές συνθήκες, αλλά και τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.
Η Έκθεση διερευνά ποιο ήταν το συγκείμενο της εποχής κατασκευής του έργου, ποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό και υπό ποιες συνθήκες, τι σώζεται από την κατασκευή του 90 χρόνια μετά και πόσο επηρέασε το εργοτάξιο αυτό στην οργάνωση των μετέπειτα τεχνικών έργων στη χώρα μας.

Τα παραπάνω ερωτήματα έρχονται να απαντηθούν μέσα από τις τρεις θεματικές ενότητες της έκθεσης:
Α. Μία σύνθετη κατασκευή
Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο
Γ. Η Διατήρηση στη μνήμη

Και διαδραστικό πρόγραμμα για τα παιδιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο της έκθεσης, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι.
Πρόκειται για μία διαδραστική κατασκευή, 20 εργαλεία, 1 ήρωα, άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες για να φτάσει το νερό στο ποτήρι.
Ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής των παιδιών στην Έκθεση, με τον οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν και συλλέγουν στοιχεία εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.

Ώρες και ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30
Παρασκευή 9:00-20:00
Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή 10:00-18:00

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Πειραιώς 254, Ταύρος

Λεωφορείο: 049 (Πειραιάς – Ομόνοια).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.
Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.

Λεωφορείο: 914 (Ομόνοια – Λαχαναγορά – Παλαιά Κοκκινιά).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.
Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.

ΗΣΑΠ: Γραμμή 1.
Σταθμός: Καλλιθέας.
Περπατήστε 10 λεπτά μέχρι τον προορισμό.


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα social media και στο site της εταιρείας www.eydap.gr
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
LinkedIn



Image
Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Image
Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Image
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Image
Τα παιδιά μαθαίνουν για το φράγμα του Μαραθώνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης