Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Τα χρήματα δεν μπορούν διορθώσουν τα πάντα - Η σκέψη αυτή ανοίγει την πύλη για δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις

tags :
Mises Institute: Τα χρήματα δεν μπορούν διορθώσουν τα πάντα - Η σκέψη αυτή ανοίγει την πύλη για δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις
Mises Institute: Οι Κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει επικίνδυνες – Νομίζουν ότι με τη διοχέτευση ρευστότητας μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα
Σε απάντηση στην οικονομική παράλυση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει διοχετεύσει 243 δισ. δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, η αγορά μετοχών της Κίνας έχασε 393 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της.



Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι για να αντιμετωπιστεί η ζημιά που προκάλεσε ο κορωνοϊός, η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι υψίστης σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας αναφέρει σε report του το think tank Mises Institute.
Με αυτό τον τρόπο σκέψης, εκτιμάται ότι η μαζική διοχέτευση χρημάτων θα αυξήσει τη συνολική ζήτηση στην οικονομία και αυτό με τη σειρά του είναι πιθανό να μετακινήσει την οικονομία από την στασιμότητα.
Με αυτόν τον τρόπο σκέψης, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία έχει αποδυναμωθεί ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, θα μπορούσε να αρθεί με μια μαζική διοχέτευση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τώρα, ακόμη και αν οι καταναλωτές νιώσουν πιο σίγουροι για τις οικονομικές προοπτικές, πώς αυτό σχετίζεται με τη ζημιά που εξακολουθεί να προκαλεί ο κορωνοϊός;
Η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών λόγω της διοχέτευσης ρευστότητας θα μπορούσε να οδηγήσει τα άτομα να επιστρέψουν στην εργασία τους;
Εάν δεν έχουν εξακριβωθούν τα αίτια του ιού ή εάν δεν παραχθεί κάποιο εμβόλιο για την προστασία των ατόμων από τον ιό, είναι πιθανό να συνεχίσουν να ακολουθούν μια ζωή απομόνωσης.
Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα αντληθέντα χρήματα για να αυξήσουν τις δαπάνες τους.
Φαίνεται ότι κάθε φορά που προκύπτει μια κρίση, οι κεντρικές τράπεζες είναι της άποψης ότι πρώτα απ 'όλα πρέπει να ωθήσουν πολλά χρήματα για να «μετριάσουν» τις παρενέργειες της κρίσης.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ακολουθώντας την ιδέα ότι εάν υπάρχει αμφιβολία τότε πρέπει να διοχετεύσουν πολλά χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν συνέβη σε όλους τους υποστηρικτές της επιθετικής χαλαρής νομισματικής πολιτικής ότι αυτό θα μετατρέψει μια δεδομένη οικονομική κρίση σε μια πολύ μεγαλύτερη.
Οι περισσότεροι υποστηρικτές θα απαντήσουν ότι είναι καθήκον της κεντρικής τράπεζας να υπερασπίζεται τα άτομα από διάφορες κακές παρενέργειες.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να υπερασπιστούν τα άτομα είναι να μην προσθέσουν περισσότερες ζημιές.
Εάν η χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις κακές παρενέργειες του κορωνοϊού τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η διοχέτευση χρημάτων αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την εξάλειψη των παρενεργειών.
Με αυτή την έννοια, οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να πάρουν το βραβείο Νόμπελ στην ιατρική.
Οι περισσότεροι ειδικοί εξακολουθούν να μην το καταλάβουν ότι τα χρήματα είναι απλώς το μέσο ανταλλαγής.
Δεν παράγουν τίποτα και μπορεί να παρέχει μόνο τις υπηρεσίες του μέσου ανταλλαγής.
Εάν αρχίσουμε να θεωρούμε τα χρήματα ως κάτι μαγικό που μπορεί να διορθώσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των οικονομικών παρενεργειών του κορωνοϊού, αυτό ανοίγει την πύλη για δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης