Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Διά νόμου θα απαγορευτεί η εξύμνηση της δικτατορίας Franko

Ισπανία: Διά νόμου θα απαγορευτεί η εξύμνηση της δικτατορίας Franko
Σε μια δημοκρατία δεν αποτίεις φόρο τιμής σε δικτάτορες ή τυράννους, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Andrianna Lastra
Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει παράνομη την εξύμνηση του δικτατορικού καθεστώτος του στρατηγού Francisco Franko στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα 10 Φεβρουαρίου, το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα.
Ο Franko, που κυβέρνησε ως δικτάτορας την Ισπανία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τον οποίο κέρδισε το 1939, και μέχρι τον θάνατό του το 1975, διέταξε την εκτέλεση ή τη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων αντιπάλων του.
Η εθνικιστική του κληρονομιά εξακολουθεί να διχάζει την Ισπανία.
«Σε μια δημοκρατία δεν αποτίεις φόρο τιμής σε δικτάτορες ή τυράννους», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Andrianna Lastra, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι συνιστά «εξύμνηση».
Η αξιωματούχος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να κάνει εκταφή των λειψάνων των θυμάτων του Franko που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους και να αφαιρέσει φρανκικά σύμβολα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Τα πρόσφατα χρόνια, πολλοί δρόμοι που τιμούσαν τον Φράνκο και συμμάχους του, μετονομάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν επίσης δημόσια αγάλματα.
Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sanchez, που ηγείται ενός κυβερνητικού συνασπισμού αριστερών κομμάτων που ανέλαβε τον Ιανουάριο την εξουσία, είχε καταστήσει βασικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της δικτατορίας.
Τον Οκτώβριο, η υπηρεσιακή του κυβέρνηση αφαίρεσε τα λείψανα του πρώην δικτάτορα από ένα μνημειώδες μαυσωλείο όπου είχε ταφεί το 1975 και τα μετέφερε σε ένα μικρό ιδιωτικό κοιμητήριο, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Το ακροδεξιό κόμμα Vox, που είχε εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις του στην εκταφή Franko, απέρριψε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση ως ένα πρόσχημα για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης