Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το μεταναστευτικό φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών

tags :
Το μεταναστευτικό φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι οι κλειστές δομές θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιών
Σε πλήρη εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το σχέδιο που αφορά τη δημιουργία νέων κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτάσσει τις τοποθεσίες που θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα στα νησιά στα οποία η έξοδος θα είναι ελεγχόμενη τα βράδια, οι πόρτες θα κλείνουν και κάθε παραβίαση θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι οι κλειστές δομές θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και θα αποτρέπουν νέες μεταναστευτικές ροές.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα, έχει προέλθει μετά από ένα αδιέξοδο καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες να συνεννοηθούν με περιφερειάρχες και δημάρχους αλλά καθώς φαίνεται, αυτές, δεν απέδωσαν καρπούς.
Είναι σαφές ότι από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες θα συνεχιστούν από τους αυτοδιοικητικούς.
Μάλιστα ήδη έγιναν έκτακτα δημοτικά συμβούλια σε δήμους ενώ οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι αιφνιδιάστηκαν.
Πάντως, στην κυβέρνηση, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν κάνουν κανένα βήμα πίσω και το σχέδιο θα προχωρήσει.
Μάλιστα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τοπικές κοινωνίες θα αντιληφθούν ότι με το εν λόγω σχέδιο που θα υλοποιηθεί θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.
Το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία και δεν βρέθηκε κοινός τόπος από τον ανοιχτό διάλογο με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, δεν έλυσε το πρόβλημα.
Έτσι, υπογραμμίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, στα νησιά, να μειωθεί στο μισό, ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε δομές οι οποίες μάλιστα, θα είναι κλειστές.
Κατά συνέπεια, το σχέδιο συνδέεται με την αποσυμφόρηση.
Επιπροσθέτως, με τη δημιουργία κλειστών δομών, στέλνεται το μήνυμα πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν αλλά θα επιστρέφουν.
Η επίταξη ακινήτων και εκτάσεων γης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κρίθηκε αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας για τη διαχείριση της κρίσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Στις συγκεκριμένες δομές, που θα δημιουργηθούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα διαμένουν, οι νέες αφίξεις ώστε να διευκολύνονται η ταυτοποίηση και η διαδικασία ασύλου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά καθώς και, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.
Στις ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.
Όσοι παραμένουν σ’ αυτές, σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό που θα τεθεί, θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια.
Ενώ, κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης