Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Τέλος χρόνου» το αργότερο σε 12 μήνες για τη ΛΑΡΚΟ – Δύο διαγωνιστικές απόπειρες για να αποφευχθεί η πτώχευση

tags :
«Τέλος χρόνου» το αργότερο σε 12 μήνες για τη ΛΑΡΚΟ – Δύο διαγωνιστικές απόπειρες για να αποφευχθεί η πτώχευση
Το δημόσιο θα μπορεί να επιχορηγήσει τη βιομηχανία όσο καιρό θα βρίσκεται σε ειδική διαχείριση, με το ποσό αυτό να επιστρέφεται από το τίμημα της πώλησης
Διαδικασίες εξπρές που δεν μπορούν να διαρκέσουν, στο σύνολο τους, περισσότερο από 12 μήνες, προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τη ΛΑΡΚΟ που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τον ορισμό ειδικού διαχειριστή εντός 15 ημερών από την ψήφιση της, ο οποίος εντός προκαθορισμένων προθεσμιών θα προχωρήσει στην καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης και θα μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά στις διάφορες κατηγορίες προσωπικού. Ταυτόχρονα θα γίνει η προσφυγή στη διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Πώληση τουλάχιστον του 75% του ενεργητικού

Η απόφαση της διαιτησίας θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου ώστε στη συνεχεία να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ. Η διενέργεια του διαγωνισμού μπορεί να γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Εφόσον ο διαγωνισμός δεν οδηγήσει στην πώληση τουλάχιστον του 75% του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, προβλέπεται η διενέργεια και δεύτερου διαγωνισμού. Εφόσον αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια, η εταιρία θα οδηγηθεί σε πτώχευση.
Η όλη διαδικασία δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα μήνες, ενώ το δημόσιο θα μπορεί να επιχορηγήσει τη ΛΑΡΚΟ όσο καιρό θα βρίσκεται σε ειδική διαχείριση. Η επιχορήγηση αυτή θα επιστραφεί στο δημόσιο από το τίμημα της πώλησης.

Κανένα «παράθυρο» αναβολής της δικάσιμου

Αυτά είναι τα βασικά σημεία της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία αναλυτικότερα προβλέπει ότι μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από τη θέση σε ισχύ της διάταξης, το ελληνικό δημόσιο ή οι πιστωτές που έχουν πάνω από το 51% των οφειλών της ΛΑΡΚΟ μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή της σε ειδική διαχείριση, προτείνοντας και τον διαχειριστή.
Η αίτηση υποβάλλεται στο εφετείο της περιοχής όπου βρίσκεται η έδρα της ΛΑΡΚΟ και η δικάσιμος ορίζεται σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 4 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση της αιτήσεως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή. Αναβολή της συζήτησης δεν μπορεί να γίνει για κανένα λόγο.
Με την επίδοση της απόφασης για τη θέση σε ειδική διαχείριση το δικαστήριο ορίζει και τον ειδικό διαχειριστή. Η απόφαση του Εφετείου δημοσιεύεται μέσα σε τρεις ημέρες από τη συζήτηση της αίτησης. Νέα αίτηση που θα ασκηθεί από οποιοδήποτε διάδικο ή τρίτο για το ίδιο αντικείμενο απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
Η τροπολογία διευκρινίζει ότι η θέση της ΛΑΡΚΟ σε ειδική διαχείριση δεν αποτελεί λόγο λύσεως της εταιρίας, ούτε συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της.

Μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25%

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά στις διάφορες κατηγορίες προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας, πριμ παραγωγής που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρο συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, συμφωνίας ή διαιτητικής απόφασης.
Καθ όλη τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης η ΛΑΡΚΟ απαλλάσσεται της υποχρέωσης έγκρισης οικονομικών καταστάσεων. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να λάβει επιχορήγηση από το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΥΠΕΝ με επιβάρυνση του γενικού αποθεματικού του ΓΛΚ προς κάλυψη δαπανών για τη εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, καθώς και των λειτουργικών της δαπανών.

Χωρίς δυνατότητα συμψηφισμού

Μετά την πώληση της επιχείρησης στο σύνολό της ή των επιμέρους στοιχείων της, το ισόποσο του ποσού που θα ληφθεί ως επιχορήγηση προαφαιρείται από το τίμημα που θα προκύψει από την εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού, προηγείται κάθε γενικού ή ειδικού προνομίου και αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο. Το ποσό αυτό δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τις οφειλές της εταιρίας στο δημόσιο από οποιαδήποτε άλλη αιτία ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εντός 15 εργασίμων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Διαχειριστής υποχρεούται να προβεί σε καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης και στην εκπόνηση σχεδίου δράσης, που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης.
Η σχετική έκθεση θα πρέπει να παραδοθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος εντός τριών εργασίμων ημερών από την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας.

Διαιτησία

Σε περίπτωση αμφισβήτησης για το ενεργητικό και το παθητικό της επιχείρησης από το δημόσιο, η ΛΑΡΚΟ και το ελληνικό δημόσιο μπορούν να υπαγάγουν τη διαφορά της στη διαιτησία, σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η τροπολογία.
Ο Διαχειριστής θα υποβάλει τη κλήση σε διαιτησία σε διάστημα 3 εργασίμων ημερών. Οι διαιτητές υποχρεούνται να περατώσουν τη διαδικασία εντός τριών μηνών από την επίδοση της αίτησης για διαιτησία. Η απόφαση έχει ισχύ τελεσίδικης δικαστικής απόφασης και αποτελεί εκτελεστό τίτλο.
Προσβολή της απόφασης μπορεί να γίνει μόνον σε περίπτωση που είναι αντίθετη σε κανόνες δημόσιας τάξης, ή στα χρηστά ήθη ή περιέχει αντιφατικές διατάξεις.

Διαγωνισμός

Μετά την έκδοση της απόφασης ο Διαχειριστής καταρτίζει οριστική έκθεση απογραφής του ενεργητικού και του παθητικού, δημοσιεύει πρόσκληση για αναγγελία και καταρτίζει προσωρινό πίνακα κατάταξης πιστωτών.
Επίσης υποχρεούται να προβεί σε διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων (κλάδων) ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους. Η διακήρυξη του διαγωνισμού πρέπει να δημοσιευτεί εντός 15 ημερών, εφόσον δεν έχει εγερθεί αμφισβήτηση για το ενεργητικό ή το παθητικό. Σε περίπτωση αμφισβήτησης και για όσο διαρκεί, η προθεσμία των 15 ημερών αναστέλλεται.
Στη διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού πρέπει μεταξύ άλλων να αναφέρεται η προθεσμία υποβολής των προσφορών, τον τόπο υποβολή καθώς και την ημέρα και ώρα αποσφράγισης των προσφορών, κατά την οποία θα παρίσταται ο διαχειριστής και θα δικαιούνται επίσης να παρίστανται όσοι υπέβαλαν εμπρόθεσμη προσφορά.
Μέσα σε 10 ημέρες από το άνοιγμα των προσφορών ο διαχειριστής συντάσσει συνοπτική έκθεση αξιολόγησης και κατακύρωσης του διαγωνισμού.
Αν δεν αντιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος σε διάστημα 5 ημερών, τότε ο Διαχειριστής συνάπτει με τον πλειοδότη τη σύμβαση μεταβίβασης του ενεργητικού ή των επί μέρους στοιχείων του ενεργητικού.

Επανάληψη της διαδικασίας

Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί καμία προσφορά, ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται με τη δημοσίευση νέας διακήρυξης εντός 30 ημερών. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τότε τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση ύστερα από δημόσια πρόσκληση.
Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρίας (ως λογιστική αξία) εντός 12 μηνών από τη θέση σε ειδική διαχείριση ή εντός 9 μηνών από το πέρας της διαιτησίας, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης