Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αγορές (bullish) για τις ελληνικές τράπεζες συστήνει η JP Morgan Cazenove - Βελτιώνεται η ορατότητα για τα NPEs, αναβαθμίζει Πειραιώς, Alpha

Αγορές (bullish) για τις ελληνικές τράπεζες συστήνει η JP Morgan Cazenove - Βελτιώνεται η ορατότητα για τα NPEs, αναβαθμίζει Πειραιώς, Alpha
Μαζί με τις τουρκικές τράπεζες, οι ελληνικές είναι ο προτιμώμενος τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στην περιοχή  CEEMEA
Η βελτιωμένη ορατότητα στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και οι καλύτερες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, οδηγεί την JP Morgan Cazenove να είναι bullish (ταύρος) για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως αναφέρει, το πρόσφατο ταξίδι των αναλυτών της στην Αθήνα επιβεβαίωσε το υποστηρικτικό υπόβαθρο για τις ελληνικές τράπεζες το 2020.
Ειδικότερα, στη σημερινή (11 Φεβρουαρίου 2020) 27σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greek Banks - Vastly improved visibility on NPEs focuses the lens on the bull case; Overweight Greek Banks" (Ελληνικές τράπεζες - Η βελτιωμένη ορατότητα στρέφει το φακό στο bull σενάριο - Σύσταση για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η JP Morgan Cazenove, αναβαθμίζει σε overweight τη σύσταση για την Alpha Bank και την Πειραιώς, διατηρεί την ίδια σύσταση για την Εθνική, ενώ υποβαθμίζει σε neutral (ουδετερότητα) τη σύσταση της Eurobank.
Επίσης, αναβαθμίζει την τιμή στόχο της Πειραιώς στα 4,20 από 2,40 ευρώ προηγουμένως και της Alpha Bank στα 2,5 ευρώ από 1,5 ευρώ προηγουμένως.
Αντίθετα, μειώνει για την Εθνική την τιμή-στόχο στα 3,80 από 3,90 ευρώ προηγουμένως και για τη Eurobank στο 1 ευρώ από 1,3 ευρώ προηγουμένως.
Image
Το πρόσφατο ταξίδι των αναλυτών της στην Αθήνα τροφοδότησε την πεποίθηση για το υποστηρικτικό υπόβαθρο που προσφέρεται στις ελληνικές τράπεζες το 2020, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές.
Η ορατότητα στα σχέδια μείωσης των NPE των τραπεζών βελτιώθηκε σημαντικά και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες πιθανόν να ενισχύσουν το πλαίσιο επίλυσης διαφορών.
Με αποτίμηση 0,4x σε όρους TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2020, οι μετοχές των τραπεζών δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη στην πλήρη του έκταση τα σχέδια μείωσης των NPEs και το κόστος της εξομάλυνσης του κινδύνου, κατά την άποψη της JP Morgan Cazenove, ενώ δεδομένου του 6% -8% σε όρους ROTEs, βλέπει 27%-46% ανοδική δυναμική.
Μαζί με τις τουρκικές τράπεζες, οι ελληνικές είναι ο προτιμώμενος τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στην περιοχή  CEEMEA.
Η JP Morgan Cazenove υιοθετεί μια πιο εποικοδομητική άποψη για την Πειραιώς, προχωρώντας σε διπλή αναβάθμιση της σύστασης, καθώς η κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας σε συνδυασμό με τον δείκτη ROTE θα ανέλθει στο 6,3% μέχρι το 2022.
Οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι παραμένουν, ιδίως γύρω από το ενδεχόμενο τα μετατρέψιμα ομόλογα, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τη μετατροπή θα μπορούσαν να είναι υπερεκτιμημένες.
Το σχέδιο μείωσης NPEs της Alpha Bank θα οδηγήσει έως το 2022 το ROTE έως και 7% από 4,6% αρχική εκτίμηση. 
Παρόλο που η κερδοφορία της τράπεζες πλησιάζει εκείνες των άλλων τραπεζών, οι αποτιμήσεις στο 0,4x σε όρους TBV παραμένουν με έκπτωση 7% / 27% και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Image
Η Eurobank συνεχίζει να έχει τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης των NPEs και τον υψηλότερο ROTE στον τομέα.
Ωστόσο, με αποτιμήσεις σε 0,6χ σε όρους P/TBV και έλλειψη σημαντικών βραχυπρόθεσμων καταλυτών, υποβαθμίζει τη σύσταση σε Neutral, αντανακλώντας τη σχετική σειρά προτιμήσεών της στην Ελλάδα.

Κύριοι κίνδυνοι

Η στάση της JP Morgan Cazenove βασίζεται στη μακροοικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι ακόμα πρώιμο στάδιο και εύθραυστη.
Καθώς η θετική μας προκατάληψη προς τον τομέα, εστιάζεται στην μείωση των NPEs, τυχόν δυσμενείς εξελίξεις που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τα σχέδια των τραπεζών θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική στρατηγική, αναφέρει.
Για το 2020, παραμένει αισιόδοξη σε σχέση με τις συνεχιζόμενες θεμελιώδεις συνέπειες της ανάκτησης του τομέα.
Οι αποτιμήσεις στο 0,4χ σε όρους TBV δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο για να λειτουργήσουν και να δουν άνοδο 27% -46%.
Βέβαια, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τώρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, περαιτέρω βελτίωση στο κόστος κεφαλαίου είναι αναμφισβήτητα περιορισμένο, συνεπώς η άνοδος εξαρτάται από το δυναμικό βελτίωσης του ROTE έως το 2022.
Image

Μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση

Το πρόσφατο ταξίδι των αναλυτών της στην Αθήνα τροφοδότησε την πεποίθηση για το υποστηρικτικό υπόβαθρο που προσφέρεται στις ελληνικές τράπεζες το 2020, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί την αναπτυξιακή της ατζέντα.
Τα αρχικά βήματα της οικονομίας είναι πολλά υποσχόμενα και η αίσθηση του επείγοντος από την κυβέρνηση προσδίδει αισιοδοξία στους τοπικούς συμμετέχοντες και στις αγορές.
Κοιτάζοντας πίσω τους τελευταίους πέντε μήνες από την τελευταία της επίσκεψη, η JP Morgan Cazenove διαπιστώνει ότι 30 νέα νομοσχέδια ψηφίστηκαν, σε τομείς όπως η δημοσιονομική διαχείριση και η διακυβέρνηση του τραπεζικού τομέα.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση:
1) ανακοίνωσε μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση,
2) θέσπισε το καθεστώς προστασίας των περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής,
3) ξεκλείδωσε μερικά από τα κυριότερα επενδυτικά έργα όπως το Ελληνικό
4) ενίσχυσε τη δυναμική στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης για τα βασικά περιουσιακά στοιχεία
5) έλαβε τα πρώτα βήματα προς τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια ψηφιακή πολιτική.
Image
Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.
Το οικονομικό κλίμα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση, ενώ και οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9,1% στο 9μηνο του 2019, κυρίως λόγω της εξωτερικής ζήτησης, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 8,4% το 2020.
Οι αγορές αντέδρασαν αναλόγως, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να συμπιέζονται στον το 1%.
Η υποστήριξη της δυναμικής θεωρείται ως η βασική πρόκληση το 2020.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξακολουθούν να δεσμεύονται για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% μεσοπρόθεσμα, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις.
Μια άνετη πλειοψηφία στο το κοινοβούλιο και μια σαφής τετραετής εντολή θεωρούνται ως το κλειδί για τη βιωσιμότητα.
Η βελτιωμένη ορατότητα στη μείωση του NPE φέρνει αισιοδοξία και στον τραπεζικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης