Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης (υπ.Μετανάστευσης): Χρειάζονται κλειστά κέντρα για να μειωθούν οι ροές – Δεν αιφνιδιάσαμε

Μηταράκης (υπ.Μετανάστευσης): Χρειάζονται κλειστά κέντρα για να μειωθούν οι ροές – Δεν αιφνιδιάσαμε
Μέτρο έκτακτης ανάγκης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων είπε ο κ.Μηταράκης
Τη θέση ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι απαραίτητα προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές διατύπωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ο οποίος χαρακτήρισε μέτρο έκτακτης ανάγκης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να κατασκευαστούν οι εν λόγω δομές.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μηταράκης είπε ότι με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν ενώ με αφορμή και τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, υποστήριξε ότι θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης με τους δημάρχους, καθώς όπως είπε, «κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν».
Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, το μέτρο της επίταξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στη Μόρια η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά».
Παράλληλα, υποστήριξε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης.
«Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας ότι από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι.
Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει, όπως είπε ο κ.Μηταράκης, να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.
Σε ότι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο κ.Μηταράκης είπε ότι σε αυτά θα κρατούνται όλοι οι νεοαφιχθέντες για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε αυτές τις 25 μέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή όχι.
Σε ότι αφορά τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.

Αντιδράσεις
Στην απόφαση πάντως της κυβέρνησης για την επίταξη ακινήτων προκειμένου να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών, αντιδρούν έντονα οι τοπικές κοινωνίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου (στα όρια του οποίου βρίσκεται η έκταση που προβλέπεται να δημιουργηθεί η κλειστή δομή) αποφασίστηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και η πραγματοποίηση λαϊκής συνέλευσης αύριο Τετάρτη 12/2 στις 19:00 το απόγευμα στο Μανταμάδο.
Για αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, ο οποίος υποστήριξε πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί προβλέπουν το κλείσιμο των υπάρχουσων δομών και τη μη δημιουργία νέων ενώ και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου ενέκρινε ψήφισμα κατά της κυβερνητικής απόφασης για τις επιτάξεις ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης