Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος θα διαδεχθεί τη Merkel - «Μάχη» των δελφίνων για την ηγεσία του CDU

Ποιος θα διαδεχθεί τη Merkel - «Μάχη» των δελφίνων για την ηγεσία του CDU
Η μάχη για την εκλογή της νέας ηγεσίας του CDU, αναμένεται να λάβει χώρα το καλοκαίρι
Ποιος θα διαδεχθεί την Angela Merkel στην ηγεσία του CDU και ενδεχομένως στην καγκελαρία της Γερμανίας;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την πολιτική σκηνή της Γερμανίας μετά την απόφαση της Annegret Kramp - Karrenbauer να αποχωρήσει από την ηγεσία του Χριστιαοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και ως εκ τούτου να μην διεκδικήσει την καγκελαρία.
Όπως υπογραμμίζει το CNBC, η Kramp-Karrenbauer χαρακτηρίστηκε ευρέως ως η διάδοχος της Merkel, ωστόσο, μία σειρά εκλογικών ηττών, οι διχασμοί για την κατεύθυνση του κόμματος και μια εμφανής έλλειψη ικανότητας να επιβληθεί, οδήγησε στην παραίτησή της.
Η μάχη για την εκλογή της νέας ηγεσίας του CDU, αναμένεται να λάβει χώρα το καλοκαίρι και υπάρχουν ήδη πιθανοί υποψήφιοι για το ρόλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην αντιπάλων της Kramp-Karrenbauer στις εσωκομματικές εκλογές του 2018.
Ως πιθανότεροι διάδοχοι της Karrenbauer, εμφανίζονται ο Friedrich Merz, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Armin Laschet.
Ως αουτσάιντερ θεωρούνται από τους αναλυτές ο Markus Soeder, επικεφαλής του CSU και τα στελέχη του CDU, Daniel Günther και Raplhp Brinkhaus.

Μικρό προβάδισμα για τον Merz

Οι οικονομολόγοι της Berenberg Bank, θεωρούν ως φαβορί για την ηγεσία του CDU τον Merz και τον Laschet.
Η εμπειρία του Laschet ως πρωθυπουργού, τον καθιστά ιδανικό για το ενδεχόμενο να ηγηθεί μίας κυβερνητικής συμμαχίας με τους Πράσινους.
Όσον αφορά τον Merz, εκτιμούν ότι έχει τη στήριξη όσων επιθυμούν μια αλλαγή στο CDU μετά το τέλος της εποχής Merkel.
O Merz έχασε οριακά από την Kramp - Karrenbauer τον Δεκέμβριο του 2018 και ως εκ τούτου οι αναλυτές εκτιμούν ότι διατηρεί μικρό προβάδισμα ένανι του Laschet.
Επίσης εκτιμάται ότι είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί την άνοδο του ακροδεξιού AfD, σε σχέση με άλλους υποψήφιους.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Kramp-Karrenbauer, προστατευόμενη της Merkel, απέτυχε να ενώσει ένα κόμμα διχασμένο, μεταξύ παραδοσιακών, συντηρητικών αξιών και κέντρου.
Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι ο νέος ηγέτης είναι πιθανό να απομακρυνθεί από τη γραμμή Merkel και να στραφεί σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της διαδοχής αναμένεται να πυροδοτήσει μία μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, σχετικά με την ιδεολογική του κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης