Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Συρία - Ο Erdogan απειλεί τον Assad με βαρύ τίμημα - Καταρρίφθηκε συριακό ελικόπτερο

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Συρία - Ο Erdogan απειλεί τον Assad με βαρύ τίμημα - Καταρρίφθηκε συριακό ελικόπτερο
Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν σήμερα ένα ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας
(upd2) Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Assad στη Συρία, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan να απειλεί τον Assad ότι θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για τις επιθέσεις σε βάρος τουρκικών στρατευμάτων στην Ιντλίπ.
«Η κυβέρνηση της Συρίας θα πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα για την επίθεση εναντίον τουρκικών στρατευμάτων στην Ιντλίμπ» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτών από πυρά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων την τελευταία εβδομάδα..
«Δώσαμε τις κατάλληλες απαντήσεις στη συριακή πλευρά, στο υψηλότερο επίπεδο.
Ειδικά στην Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε.
Αλλά δεν είναι αρκετό, θα συνεχιστεί» τόνισε ο Erdogan, αναφερόμενος στις επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Assad, κατά τις οποίες σύμφωνα με την Άγκυρα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 Σύροι στρατιώτες.
Παράλληλα ο Erdogan υποστήριξε ότι αύριο Τετάρτη 13/2 θα παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα χειριστεί τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ ενώ αναμένεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Νωρίτερα, ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών (ΝΜΡ) και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Erdogan, Devlet Bahceli, προειδοποίησε για εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη Δαμασκό, ενώ τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάρριψη ελικοπτέρου, σε αντίποινα για τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

Ειδικότερα, Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν σήμερα ένα ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στην πόλη Ναϊράμπ της επαρχίας Ιντλίμπ, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και των συριακών δυνάμεων στη συριακή επαρχία.
Το TRT Haber δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το συμβάν, το οποίο σημειώνεται μία ημέρα αφού ο συριακός κυβερνητικός στρατός σκότωσε πέντε Τούρκους στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με δύο διοικητές των σύρων ανταρτών, το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους- αέρος τον οποίο εκτόξευσαν οι δυνάμεις τους.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» 51 μέλη του συριακού στρατού στην ζώνη αποκλιμάκωσης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ ανέφερε στο σημερινό (11/2) του ανακοινωθέν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Ο τουρκικός στρατός επίσης κατέστρεψε δύο άρματα μάχης, ένα αντιαεροπορικό όπλο και μια αποθήκη πυρομαχικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν, ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους.

Image

Image

Πηγή: TRT Haber

 Κρεμλίνο: Να εφαρμοστεί η ρωσοτουρκική συμφωνία

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο επισήμανε σήμερα ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των ρωσικών και των συριακών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ και να εφαρμοστεί η ρωσοτουρκική συμφωνία για τη βορειοδυτική Συρία.
"Το πιο σημαντικό είναι να τερματιστεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Θεωρούμε αυτού του είδους τις στρατιωτικές επιχειρήσεις απαράδεκτες", τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Ο Peskov υπογράμμισε την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ιντλίμπ.
"Στην πραγματικότητα δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι, δυστυχώς, εδώ και καιρό αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες αισθάνονται αρκετά ελεύθερες στην Ιντλίμπ (...) και το πιο σημαντικό (...) οργανώνουν επιθέσεις και επιθετικές ενέργειες εναντίον τόσο των συριακών όσο και δικών μας εγκαταστάσεων", πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο Peskov επισήμανε ότι προς το παρόν δεν είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Τούρκου ομολόγου του Recep Tayyip Erdogan, όμως διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συμφωνήσουν να έχουν επαφές εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Βahceli: Να ετοιμαστούμε για εισβολή στη Δαμασκό - Να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις με Ρωσία

Τη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατιωτική εισβολή στη Δαμασκό διατύπωσε ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών (ΝΜΡ) και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Erdogan, Devlet Bahceli με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους Τούρκων στρατιωτών από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις του Assad κοντά στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.
«Το τουρκικό έθνος πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τη Δαμασκό, εάν δεν μείνει άλλη επιλογή» υποστήριξε μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος του ο Bahceli, ο οποίος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad, χαρακτηρίζοντας τον δολοφόνο.
«Το αιματηρό καθεστώς του Assad στόχευσε αθώους πολίτες και Τούρκους στρατιώτες
Επιτέθηκαν στους στρατιώτες μας που εργάζονταν στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο.
Οι καρδιές μας δεν θα ησυχάσουν μέχρι να φύγει ο Assad.
Ο Assad είναι δολοφόνος, είναι η πηγή του κακού» είπε ο Bahceli, ο οποίος υποστήριξε παράλληλα πως η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στις παρασκηνιακές κινήσεις της οποίας απέδωσε τους θανάτους των Τούρκων στρατιωτών.
«Τα πολιτικά συμβόλαια είναι απάτη, παραμύθια» υποστήριξε ο Bahceli, αναφέροντας πως αν δεν μείνει άλλη επιλογή, τότε το «τουρκικό έθνος θα πρέπει να προετοιμαστεί να εισβάλλει στη Δαμασκό και να καταστρέψει τους δυνάστες».

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Assad επιτίθεται σε πολίτες - Αεροπορικές επιδρομές με 13 νεκρούς

Για επιθέσεις του καθεστώτος Bashar Assad σε πολίτες κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, η Sabah μεταδίδει ότι αεροσκάφη του καθεστώτος Assad πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές όπου διαμένουν πολίτες στην Ιντλίμπ, ενώ ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ύπαιθρο του Χαλέπι.
Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών 13 πολίτες σκοτώθηκαν.

Συνεχείς μάχες

Ο συριακός στρατός επιτέθηκε εκ νέου εναντίον θέσεων παρατήρησης της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών δυνάμεων, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα ενδέχεται να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που έχασαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από την πόλη Σαρακέμπ, ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, μετά την επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει εκεί.
Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός εγκατέλειψε σήμερα την πόλη Ναϊράμπ και ότι ένα ελικόπτερό του καταρρίφθηκε από τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα.
Από τις επιθέσεις του συριακού στρατού έχουν σκοτωθεί 13 Τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας τα αντίποινα της Άγκυρας.
Xθες Δευτέρα 10/2  σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις του Assad στην Ιντλίμπ.
Οι δυνάμεις του Assad, έχοντας τη στήριξη της Ρωσίας, εξακολουθούν να προελαύνουν προς το τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών, τους οποίους στηρίζει η Άγκυρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες πως εξουδετέρωσε περισσότερους από 100 Σύρους στρατιώτες, ως απάντηση στον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών, κατόπιν βομβαρδισμού τουρκικών θέσεων στην Ιντλίμπ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε ότι ο συριακός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ταφτανάζ, κάνοντας λόγο «για νεκρούς και τραυματίες» μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών.
Σημειώνεται πως σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι δύο πλευρές μετρούν ήδη 20 νεκρούς.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του Assad θα προκαλέσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, ενώ παράλληλα αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Μόσχας, ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για εκεχειρία στην Ιντλίμπ.
Παράλληλα, μετά τη συνάντηση Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων στην Άγκυρα, κατά την οποία δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα, η Τουρκία ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις κατά των Τούρκων στρατιωτών, προειδοποιώντας επιπλέον ότι οι επιθέσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Σημειώνεται πως την την προηγούμενη εβδομάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ όπου η Δαμασκός έχει περικυκλώσει τρεις από τις 12 θέσεις παρατήρησης που ελέγχουν οι Τούρκοι στρατιώτες.
Ο Erdogan έδωσε διορία στη Δαμασκό να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα τουρκικά σημεία παρατήρησης ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα στέλνει ενισχύσεις και τεθωρακισμένα στην Ιντλίμπ.

Κερδίζει έδαφος ο Assad

Παρά τα τελεσίγραφα του Erdogan, o πρόεδρος της Συρίας Bashar al Assad έχοντας προφανώς και την «έγκριση» της Μόσχας, δεν υποχωρεί στο σχεδιασμό του.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα και το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Χαλέπι με την Δαμασκό, θέτοντας για πρώτη φορά από το 2012 ολόκληρη την σημαντική αυτή οδική αρτηρία υπό τον έλεγχό τους, αφού απώθησαν τους αντάρτες που εξακολουθούσαν να ελέγχουν το τελευταίο αυτό τμήμα του στη βορειοδυτική Συρία.
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός, ο M5, εκτείνεται από το Χαλέπι ως την Ντεράα στη νότια Συρία.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και το τελευταίο τμήμα της σημαντικής αυτής οδικής αρτηρίας αφού κατέλαβαν ένα δυτικό προάστιο του Χαλεπιού το οποίο ήλεγχαν αντάρτες.
Νωρίτερα μάλιστα, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την Άγκυρα για κλιμάκωση της βίας στη συριακή επικράτεια με την αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλεπιού.
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την Άγκυρα για κλιμάκωση της βίας στη συριακή επικράτεια με την αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλεπιού, καθώς συρο-ρωσικές δυνάμεις αποσπούν εδάφη από τους αντάρτες και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να απαντούν σε επιθέσεις των "τουρκικών κατοχικών δυνάμεων" που προσπαθούν να σταματήσουν την προώθηση των συριακών δυνάμεων προς το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης